DF kræver garantier fra både forsvarsministeren og forsvarschefen

1
Marie Krarup er Dansk Folkepartis forsvarsordfører. Hun kræver en garanti fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) for, at viceforsvarschef Per Ludvigsen ikke var inhabil i forbindelse med udarbejdelsen af budgetanalysen. Foto: Ernstved

Forsvarsordførerne må have garanti for, at budgetanalysen er skudsikker. Det kræver Marie Krarup, efter at viceforsvarschef Per Ludvigsen er blevet ansat i det konsulenthus, som stod bag budgetanalysen.

Kritikken hagler fortsat ned over viceforsvarschef og generalløjtnant Per Ludvigsen. For en uge siden kom det frem, at han begynder som seniorrådgiver i Struensee & Co., når han går på pension med udgangen af oktober måned. Konsulenthuset har sammen med Boston Cosulting Group (BCG) fået 13 mio. kr. af Finansministeriet og Forsvarsministeriet for at lave den budgetanalyse, som skulle finde besparelser for 950 mio. kr. i Forsvaret.

Rapporten er netop blevet afleveret til Folketingets forsvarsordførere og danner grundlag for forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig, som først for alvor begynder efter efterårsferien. I Forsvaret har Per Ludvigsen været ankermand og garant for, at analysearbejdet er foregået efter bogen. Og netop det forhold, at Forsvarets ansvarlige er blevet ansat i det konsulenthus, som har leveret budgetanalysen, har vakt undren, forargelse  kritik og nogle steder opstandelse.

Læs også: Herre Gud, hvad er problemet?

OLFI har forsøgt at få et interview med viceforsvarschef Per Ludvigsen, som ikke ønsker at svare på spørgsmål om sagen. OLFI har forsøgt at få et interview med forsvarschef Bjørn Bisserup, som imidlertid ikke ser nogen problemer og heller ikke ønsker at svare på spørgsmål om sagen. OLFI har forsøgt at få et interview med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), som ikke ønsker at svare på spørgsmål.

Vil have skriftlige svar som garanti

Men det kommer de til. Det siger forsvarsordfører Marie Krarup fra Dansk Folkeparti.

“Jeg vil tage affære, for vi er nødt til at have nogle udtalelser fra både forsvarsministeren og forsvarschefen. De er nødt til at garantere, at der ikke er tale om inhabilitet i forbindelse med budgetanalysen, og at den er fuldstændig valid. Det skal jeg have på skrift. Ellers kan vi ikke bruge den,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet …

Tavshedens treenighed
Klik på billedet, hvis du vil læse om en vandretur i de politiske spinatbede. Collage: OLFI

Læs også: Vandretur i de politiske spinatbede

I denne uge såede to professorer tvivl om Per Ludvigsens habilitet og validiteten af rapporten. Marie Krarup er enig og lægger ikke skjul på, at det ligner inhabilitet. Men det er ikke det samme som, at rapporten også er ubrugelig.

“Det ser ubehageligt ud, men det behøver det ikke nødvendigvis at være,” siger hun.

Ministeren må stå på mål for budgetanalysen

Hos De Radikale mener udenrigs- og forsvarsordfører Martin Lidegaard, at “både højtstående politikere og embedsmænd bør tænke nøje over deres egen troværdighed og habilitet ved skift til stillinger i den private sektor”.

Læs også: Viceforsvarschef Per Ludvigsen bliver konsulent i Struensee & Co.

“Men i dette tilfælde er det ministeren og hans samlede system, der står på mål for budgetanalysen og den proces, der har ført til den. Det er derfor også ham, der må svare på dine spørgsmål, og ham, der står til ansvar overfor forligskredsen,” siger Martin Lidegaard.

Hos de konservative mener forsvarsordfører og formand for forsvarsudvalget Rasmus Jarlov ikke, at det er hensigtsmæssigt at tage den diskussion i offentligheden lige nu, og han har derfor ingen kommentarer. I Venstre ser forsvarsordfører Peter Juel Jensen ingen problemer, og oplysningen om Per Ludvigsens ansættelse i Struensee & Co. ændrer ikke noget i forhold til de kommende forhandlinger.

“Nej. Da det nuværende forlig udløber ved udgangen af året, så er det på høje tid, at vi får et nyt forlig,” siger han.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer