spot_img

DF kræver garantier fra både forsvarsministeren og forsvarschefen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forsvarsordførerne må have garanti for, at budgetanalysen er skudsikker. Det kræver Marie Krarup, efter at viceforsvarschef Per Ludvigsen er blevet ansat i det konsulenthus, som stod bag budgetanalysen.

Kritikken hagler fortsat ned over viceforsvarschef og generalløjtnant Per Ludvigsen. For en uge siden kom det frem, at han begynder som seniorrådgiver i Struensee & Co., når han går på pension med udgangen af oktober måned. Konsulenthuset har sammen med Boston Cosulting Group (BCG) fået 13 mio. kr. af Finansministeriet og Forsvarsministeriet for at lave den budgetanalyse, som skulle finde besparelser for 950 mio. kr. i Forsvaret.

Rapporten er netop blevet afleveret til Folketingets forsvarsordførere og danner grundlag for forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig, som først for alvor begynder efter efterårsferien. I Forsvaret har Per Ludvigsen været ankermand og garant for, at analysearbejdet er foregået efter bogen. Og netop det forhold, at Forsvarets ansvarlige er blevet ansat i det konsulenthus, som har leveret budgetanalysen, har vakt undren, forargelse  kritik og nogle steder opstandelse.

Læs også: Herre Gud, hvad er problemet?

OLFI har forsøgt at få et interview med viceforsvarschef Per Ludvigsen, som ikke ønsker at svare på spørgsmål om sagen. OLFI har forsøgt at få et interview med forsvarschef Bjørn Bisserup, som imidlertid ikke ser nogen problemer og heller ikke ønsker at svare på spørgsmål om sagen. OLFI har forsøgt at få et interview med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), som ikke ønsker at svare på spørgsmål.

Vil have skriftlige svar som garanti

Men det kommer de til. Det siger forsvarsordfører Marie Krarup fra Dansk Folkeparti.

“Jeg vil tage affære, for vi er nødt til at have nogle udtalelser fra både forsvarsministeren og forsvarschefen. De er nødt til at garantere, at der ikke er tale om inhabilitet i forbindelse med budgetanalysen, og at den er fuldstændig valid. Det skal jeg have på skrift. Ellers kan vi ikke bruge den,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse om en vandretur i de politiske spinatbede. Collage: OLFI

Læs også: Vandretur i de politiske spinatbede

I denne uge såede to professorer tvivl om Per Ludvigsens habilitet og validiteten af rapporten. Marie Krarup er enig og lægger ikke skjul på, at det ligner inhabilitet. Men det er ikke det samme som, at rapporten også er ubrugelig.

“Det ser ubehageligt ud, men det behøver det ikke nødvendigvis at være,” siger hun.

Ministeren må stå på mål for budgetanalysen

Hos De Radikale mener udenrigs- og forsvarsordfører Martin Lidegaard, at “både højtstående politikere og embedsmænd bør tænke nøje over deres egen troværdighed og habilitet ved skift til stillinger i den private sektor”.

Læs også: Viceforsvarschef Per Ludvigsen bliver konsulent i Struensee & Co.

“Men i dette tilfælde er det ministeren og hans samlede system, der står på mål for budgetanalysen og den proces, der har ført til den. Det er derfor også ham, der må svare på dine spørgsmål, og ham, der står til ansvar overfor forligskredsen,” siger Martin Lidegaard.

Hos de konservative mener forsvarsordfører og formand for forsvarsudvalget Rasmus Jarlov ikke, at det er hensigtsmæssigt at tage den diskussion i offentligheden lige nu, og han har derfor ingen kommentarer. I Venstre ser forsvarsordfører Peter Juel Jensen ingen problemer, og oplysningen om Per Ludvigsens ansættelse i Struensee & Co. ændrer ikke noget i forhold til de kommende forhandlinger.

“Nej. Da det nuværende forlig udløber ved udgangen af året, så er det på høje tid, at vi får et nyt forlig,” siger han.

Andre læste også

OLFI opdaterer til version 2.0 med et ansigtsløft og nye funktioner

Efter mere end otte år med det samme website går OLFI fremtiden i møde med en længe ventet version 2.0. Den byder på et mere tidssvarende udseende og nye funktioner. Vi håber, at I vil synes om forandringerne! Det har været min dårlige samvittighed. Alt for længe er jeg blevet...

Kommentér artiklen ...

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer