spot_img

Generalrokaden fortsætter: Er den kommende chef for Flyvevåbnet her?

ANALYSE: I kampen om at blive chef for Flyvevåbnet indgår en ikke uvæsentlig detalje om antallet af flyvergeneraler i Forsvarets øverste ledelse. Den kan betyde, at alle de håbefulde oberster ender med at foretage næselandinger.

Kig godt på billedet. Kun en af de portrætterede flyverofficerer er “rigtig” generalmajor. Han hedder Kim Jesper Jørgensen og figurerer som nummer to fra venstre. Kim Jesper Jørgensen er i dag 54 år og chef for Arktisk Kommando i Nuuk. Før det har han ad to omgange tilbragt ikke mindre end 12 år i Forsvarsministeriets departement som sagsbehandler, sektionschef, souschef og kontorchef – kulminerende med seks år som afdelingschef for Planlægnings- og Operationsafdelingen.

Fra 2014-2016 var han chef for Arktisk Projektorganisation og havde hovedansvaret for udarbejdelsen af rapporten ”Forsvarsministeriets Fremtidige Opgaveløsning i Arktis”. Da jobbet som chef for Arktisk Kommando blev ledigt 15. februar 2016 – små tre måneder før regeringens lancering af rapporten, var det derfor naturligt at lade manden med den største viden om Forsvarsministeriets fremtidige opgaveløsning højt mod nord overtage, selv om enkeltbilletten til Grønland ikke umiddelbart stod øverst på ønskelisten.

Hvorfor er Kim Jesper Jørgensen så interessant, når man taler om en kommende chef for Flyverstaben (Flyvevåbnet)? Det er han, fordi netop den stilling godt kunne få ham til at lette igen og vende snuden hjemad – om end det bliver i Jylland. Stillingen som chef for Flyverstaben bliver først ledig den 1. november, når M.A.L.T. Nielsen – i daglig tale kaldet “Malt” – bliver ny viceforsvarschef efter Per Ludvigsen, og til den tid har Kim Jesper Jørgensen været små to år på Grønland og dermed ”aftjent sin værnepligt”.

Kender Forsvarsministeriet indefra gennem 12 år

Kim Jesper Jørgensen har ikke den samme operative baggrund som andre kandidater. Men han har den fulde opbakning i ministeriet, kender forretningsgangene og har trods alt beskæftiget sig med den operative del i ganske mange år. Han har en fortid i de jyske Hawk eskadriller, har været omkring både Forsvarskadamiet og Flyvevåbnets Specialskole, og så har han været chef for Flyvestation Værløse. Han er vellidt, dygtig og anerkendt for sin faglighed – og lever dermed til fulde op til kravene for at overtage stillingen som chef for Flyverstaben.

Ved at udnævne Kim Jesper Jørgensen som chef for Flyverstaben og Flyvevåbnet, giver det forsvarschef Bjørn Bisserup mulighed for at udnævne en søofficer til kontreadmiral og sende vedkommende til Grønland som chef for Arktisk Kommando. Derved vil han kunne bringe balance i fordelingen af generalstillinger mellem værnene.

Sagen er nemlig den, at Flyvevåbnet har sat sig på flere generalstillinger, end værnets størrelse egentlig berettiger til.

Flyvergeneralerne flyver højt

Flyverne er mange, og de flyver højt. Per Pugholm Olsen overtog 10. januar stillingen som direktør i Forsvarsministeriets Koncernstyring efter Bjørn Bisserup og er dermed en slags økonomidirektør, som sidder på skødet af skiftevis ministeren og departementschefen – og fortæller forsvarschefen, hvad han må bruge penge på. Nogle kalder stillingen for ”den reelle” forsvarschef, hvilket Bjørn Bisserup siden den 10. januar har været helt uenig i.

Læs også: Om få uger har Søværnet fået ny chef: Hvem?

“Malt” bliver viceforsvarschef, og den 1. juli overtager Flemming Lentfer jobbet som direktør i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Han forlader stillingen som chef for Operationsstaben, og den stilling er slet ikke blevet slået op. Formentlig på grund af den forestående sammenlægning af Forsvarsministeriet med forsvarskommandoen, hvorfor der ikke har været grund til at have to generaler, som begge sidder med ansvaret for operationer. I efteråret sidste år blev oberst Kenneth Pedersen udnævnt til generalmajor og hevet ind som chef for departementets Operationsafdeling efter en kort periode som chef for Hærens Officersskole på Frederiksberg Slot, og noget tyder på, at man nu samler alle operationer under ham i en og samme myndighed.

Artiklen fortsætter under billedet …

Kenneth Pedersen blev i efteråret udnævnt til generalmajor og hevet fra sin stilling som chef for Hærens Officersskole ind som chef for Operationsafdelingen i Forsvarsministeriets departement. Foto: Ernstved

Med Kim Jesper Jørgensen som chef for Arktisk Kommando sidder Flyvevåbnet på fire af de værnsfælles generalstillinger, mens Søværnet kun sidder på to. Det er Nils Wang som chef for Forsvarsakademiet og per 1. juni Frank Trojahn som chef for Udviklings- og Koordinationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando (VFK).

Læs også: OLFIs læsere vil have Torben mikkelsen som chef for Søværnet

Men hvad nu, hvis Bjørn Bisserup ikke ser så nøje på værnsfordelingen, så længe han får de rette personer på posterne? Så er der flere oplagte kandidater, som formentlig står på spring. Vi lister de mest oplagte her i uprioriteret rækkefølge.

Unge, men skarpe kandidater

Peter Christian Alexa er oberst og i dag vicechef for Flyverstaben. Han har ikke en udpræget operativ baggrund, men har til gengæld tilbragt fem år i Forsvarsministeriet og været udsendt flere gange til både Irak og Kuwait, ligesom han har været forsvarsattaché ved den danske ambassade i Kabul, Afghanistan. Peter Alexa kender tillige Nato, hvor han har været Senior Joint Operations Officer ved Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) i belgiske Mons. Han beskrives som rasende dygtig og en mand på vej fremad og opad. Det trækker dog ned, at han først tiltrådte stillingen som vicechef i Flyverstaben 1. september i fjor og dermed stadig er forholdsvis ny på posten.

Samme udfordring står Jan Kazimiers Toft med. Han er oberst og midlertidigt udnævnt generalmajor i stillingen som Director Cooperative Security i Natos Internationale Militære Stab ved SHAPE – en stilling som overtog i juli. Før det var han Danmarks nationale militære rådgiver samme sted og har tidligere været chef for Air Control Wing i Karup. Jan Kazimierz Toft er tidligere politisk aktiv og stillede i 2013 op til kommunalvalget for Liberal Alliance, men opnåede ikke valg. Som person får han gode skudsmål med på vejen, og da Henrik Røboe Dam som chef i det daværende Flyvertaktisk Kommando (FTK) sendte ham af sted til Nato, kaldte han Jan Toft for ”engageret, dynamisk, motiverende og fræk.”

Læs også: Flere af Forsvarets øverste chefer har kun generalstjerner til låns

Også Karsten Fledelius Jensen får flotte ord med på vejen. Han er en af de få mulige kandidater, som rent faktisk har fløjet selv – som pilot på Flyvevåbnets transportfly Herkules C-130. De fleste kender derfor også bedst Karsten F. Jensen på flyvernavnet ”KAJ”. Han er i øjeblikket udstationeret som afdelingschef ved Natos Supreme Allied Command Transformation (SACT) i amerikanske Norfolk, Virginia. Den stilling tiltrådte han først i august sidste år, og før det var han vicechef for Flyverstaben under ”Malt”. KAJ har tillige være chef for Eskadrille 721, chef for operationsstaben under det daværende FTK og i mere end tre år været chef for Air Transport Wing på Flyvestation Aalborg. Han har været udsendt til både Kuwait og Irak for FN og er en af de kandidater med mest operativ erfaring.

Det har oberst Anders Rex dog også. Han er uddannet F-16 pilot og går i daglig tale bare under sit flyvernavn. ”ERA”er i øjeblikket en populær og afholdt chef for Fighter Wing Skrydstrup og har før det været chef for Projektkontoret Nyt Kampfly 2007-2009. Han har tillige været chef for Flyvevåbnets Taktiske Stab og var i 2011 detachementschef på Flyvevåbnets første hold, som blev sendt til Sigonella-basen på Sicilien for at flyve bombemissioner over Libyen.

Artiklen er opdateret 25. april kl. 14.30 med tilføjelse om, at kandidaterne er listet i uprioriteret rækkefølge.

Oberst Anders Rex med flyvernavnet ERA var leder af det danske F-16 detachement på Sigonellabasen på Sicilien i 2011 (Mount Etna i baggrunden). Foto: Ernstved

Andre læste også

Action24 viser, at soldaterne selv er den bedste reklame for Forsvaret

KOMMENTAR. Action24 var en saltvandsindsprøjtning uden sidestykke, og jeg har i nyere tid aldrig set så mange glade og smilende soldater. Messen i Fredericia viste, at soldaterne sælger billetter helt uden styrelsernes indblanding. Send soldaterne ud på mini-messer i alle garnisonsbyer! Ja, det koster, men det kan være dyrere...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer