spot_img

Her er de danske resultater af Nato-topmødet i Washington D.C.

Danmark har annonceret eller er tiltrådt flere markante aftaler med partnere og allierede undervejs på årets Nato-topmøde i Washington D.C. OLFI giver dig her overblikket over de konkrete danske resultater fra topmødet, som slutter torsdag.

Der bliver indgået en lang række aftaler under et Nato-topmøde, som ikke alle har med det officielle topmødeprogram at gøre. Det gjorde sig også gældende i år, hvor Danmark annoncerede flere markante samarbejder med både alliancepartnere og Ukraine.

Nedenfor har vi samlet de fem danske nyheder, der under mødet er blevet annonceret af Forsvarsministeriet:

Danmark indgår aftale om internationalt dronesamarbejde

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) underskrev onsdag et aftalegrundlag om et internationalt dronesamarbejde, der skal levere en million små angrebsdroner til Ukraine over det næste år. Danmark indtrådte allerede 14. februar i koalitionen bag dronesamarbejdet. Det skete med underskrivelsen af en hensigtserklæring ved i regi af Ukraine Defense Contact Group (UDCG), der er det centrale politiske og militære forum for international støtte til Ukraine.

Aftalen er ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine og indebærer medfinansiering af droner til Ukraine som led i landets forsvar mod Rusland. Troels Lund Poulsen understreger i forbindelse med aftalen, at droner er afgørende for Ukraines forsvarskamp, og gentager i samme forbindelse, at Danmark også fremover vil investere mærkbart i Ukraines frihedskamp.

»Vi ser, at anvendelsen af droner i krig er øget markant efter krigen i Ukraine. Det er derfor vigtigt, at Ukraine får de droner, de skal bruge mod Ruslands aggression. Vi ser især, at angrebsdroner på nuværende tidspunkt er en af Ukraines største prioritet for bl.a. at kompensere for den russiske overtallighed. Danmark er klar til at investere massivt og langsigtet i den ukrainske forsvarskamp. Deres kamp for frihed er fortsat også vores kamp,« udtaler Troels Lund Poulsen om dronesamarbejdet.

Danskfinansieret donation af ukrainsk artilleri

Ukraine har i det hele taget været et at de øverste punkter på dagsordenen ved topmødet i den amerikanske hovedstad. Danmark har siden den russiske invasion af Ukraine hørt til ukrainernes fremmeste støtter, og den kurs bliver der ikke afveget fra. I stedet får støtten nu en ny dimension.

Således har Troels Lund Poulsen fulgt op på regeringens ambitioner om ikke kun at donere materiel, men også at støtte den ukrainske forsvarsindustri med investeringer. Onsdag blev det derfor annonceret, at Danmark finansierer 18 ukrainsk-producerede Bohdana-artilleripjecer til den ukrainske hær. Investeringen i ukrainernes egen forsvarsindustri skal muliggøre hurtigere og mere effektiv militær støtte ved fronten.

»På den måde sikrer vi, at det materiel, som ukrainerne efterspørger ved fronten, kan produceres og leveres tæt på. Det giver nogle åbenlyse logistiske fordele samtidig med, at vi bidrager til at opbygge forsvarsindustrien i Ukraine. Her spiller ukrainsk producerede artilleripjecer en central rolle som pilotprojekt,« forklarer Troels Lund Poulsen om de danske bevæggrunde for donationen, som er givet på baggrund af en formel anbefaling fra det ukrainske forsvarsministerium og Ministeriet for Strategisk Industri.

Artilleripjecerne leveres i løbet af de kommende måneder.

Internationalt samarbejde om søminer til Østersøregionen

Med sigte på de mere hjemlige breddegrader underskrev Danmark onsdag en hensigtserklæring om fælles anskaffelse af søminer til Østersøregionen sammen med Tyskland, Finland, Litauen, Sverige, Norge, Estland, Letland og Polen. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen fremhæver, at initiativet understreger landenes fælles mål:

»Med den her aftale tager vi de første skridt til at afsøge mulighederne for at anskaffe fælles søminer i Østersøregionen. Det sender et stærkt signal om vores fælles ambitioner om tilstedeværelse i regionen og et stærkt samarbejde på tværs.«

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Washington forbereder sig til at fejre Natos 75 års fødselsdag

Samarbejdet vedrørende søminer udmøntes på følgende tre hovedområder, skriver Forsvarsministeriet:

(1) Anskaffelsesprocessen med kontrakt, certificering, udvikling og søgning om EU-midler, (2) logistik herunder depoter, vedligehold og reservedele og endelig (3) den operative anvendelse, herunder træning og mineplanlægning.

Fælles nordisk aftale om luftmilitært samarbejde

Søminerne er ikke det eneste regionale initiativ, der er kommet ud af topmødet.

Tirsdag underskrev Danmark en fælles erklæring om luftmilitært samarbejde mellem de nordiske flyvevåben. Samarbejdet skal øger luftmilitær mobilitet i Norden og understøtte Natos aktiviteter i regionen, fremgår det af en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Nordisk samarbejde om luftrum understreger Nordens nye styrkeposition i Nato

Danmark har desuden tiltrådt en Nato-erklæring om multinationale løsninger til støtte for luftmilitære aktiviteter. Erklæringen blev vedtaget af en række medlemsstater ved Nato-forsvarsministermødet i oktober 2023.

Nato-samarbejde om deling af rumbaseret overvågning og efterretning

Endelig har Danmark tilsluttet sig en eksisterende samarbejdsaftale om deling af rumbaseret overvågning og efterretning, Alliance Persistent Surveillance from Space (APSS) Programme.

Formålet med APSS er at forbedre sikkerhed og forsvar ved at dele satellitdata blandt medlemslandene. Samarbejdet vil styrke overvågning og efterretning, hvilket er essentielt for at opdage og reagere på trusler hurtigt og effektivt.

»APSS handler ikke om at skabe Nato-ejede og -drevne rumaktiver. Det vil gøre brug af eksisterende og fremtidige rumaktiver i allierede lande og forbinde dem i en virtuel Nato-konstellation kaldet Aquila. Dette er et datadrevet initiativ. Som sådan vil APSS være “sensor-agnostisk og løsningsagnostisk”; det vil være åbent for alle eksisterende – og fremtidige og fremtidige rumaktiver, uanset deres omfang, teknologier og særlige kendetegn. Det vil samle både statsejede og kommercielle rumaktiver,« skriver Nato på sin hjemmeside om APSS.

Andre læste også

»Vi skal gøre det, vi skal for at forsvare Europa«

Abonnement
Statsminister Mette Frederiksen glæder sig ved Nato-mødets afslutning over, at Nato står samlet i støtten til Ukraine. Hun afviser også, at præsident Bidens tydelige tegn på alderdom fylder, når Nato-lederne forhandler. Han leder på ganske fin vis, siger hun. Nato-topmødet i Washington er slut. Men allerede inden præsident Bidens afsluttende...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer