spot_img

Nordisk samarbejde om luftrum understreger Nordens nye styrkeposition i Nato

Nato-topmødet i Washington bekræfter Nordens styrkeposition i Nato. Alle nordiske lande lever nu op til Natos 2 pct.-målsætning, og samtidig styrker landene det indbyrdes samarbejde. Nato roser nyt fælles nordisk initiativ om stærkere luftmilitært samarbejde til gavn for Nato.

Nordens samlede position i Nato har aldrig været stærkere. Med Finlands og Sveriges optagelse i den vestlige forsvarsalliance i henholdsvis 2023 og 2024 er alle nordiske lande i dag fuldgyldige medlemmer, og ved Nato-topmødet i Washington i disse dage deltager Sverige således for første gang som medlem. Det vækker glæde i alle de nordiske lande, som allerede har sat et øget militært samarbejde i...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Vi skal gøre det, vi skal for at forsvare Europa«

Abonnement
Statsminister Mette Frederiksen glæder sig ved Nato-mødets afslutning over, at Nato står samlet i støtten til Ukraine. Hun afviser også, at præsident Bidens tydelige tegn på alderdom fylder, når Nato-lederne forhandler. Han leder på ganske fin vis, siger hun. Nato-topmødet i Washington er slut. Men allerede inden præsident Bidens afsluttende...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
John M. Foley
Læser
John Michael Foley
11. juli 2024 7:12

Sverige og Finland ruster sig med overordnede samfundsstrategier. Norge følger givetvis med. Men Danmark?
Læs gerne hvad vores nordiske allierede har gang i og hvor langt de, i modsætning til Danamrk, er kommet:
Sverige: https://www.regeringen.se/contentassets/fa7bceced8a548ada27f45b24f611714/nationell-sakerhetsstrategi.pdf
Finland: https://intermin.fi/sv/-/statsradet-utarbetar-en-strategi-for-den-nationella-sakerheten
Norge: https://www.regjeringen.no/no/tema/samfunnssikkerhet-og-beredskap/id1120/
Sverige og Finland ruster sig med overordnede samfundsstrategier. Norge følger givetvis med. Men Danmark?
NATO topmødet i Washington D.C. understreger behovet for at Danmark, ligesom de øvrige nordiske lande tager initiativ til udarbejdelsen af en strategi for det den nationale sikkerhed.
Ingen tvivl om, at Danmark også på dette område halter gevaldigt bagefter de øvrige nordiske lande, beklageligvis.
Jeg noterer mig i øvrigt, at den netop udkomne deklaration, udsendt igår fra Washington D.C. topmødet i pkt 13 skriver:

“State and non-state actors are using increasingly aggressive hybrid actions against Allies. We will continue to prepare for, deter, defend against, and counter hybrid threats and challenges. We reiterate that hybrid operations against Allies could reach the level of an armed attack and could lead the North Atlantic Council to invoke Article 5 of the Washington Treaty.”
Her er linket til hele deklarationen: https://nato.cmail20.com/t/r-e-tdjtjydd-kkgthlyhl-r/

Alligevel sover Forsvarsministeriet Tornerosesøvn og har ikke fundet det hensigtsmæssigt at sende en permanent dansk repræsentant til at indgå i arbejdet i Hybrid Center of Excellence, der har hovekvarter i Helsinki, Finland. Forsvarsministeren har i et svar til Forsvarsudvalget fortalt at man ikke har prioriteret denne opgave og derfor ikke vil sende en repræsentant til at bidrage til arbejdet med en person i hovedkvarteret.

I min optik er det dobbeltmoral og hykleri fra statsministerens og regeringens side, der gang på gang i den senere tid har fortalt, hvor vigtigt det er at kunne identificere, imødegå og bekæmpe hybride trusler og angreb.