spot_img

Dobbeltmoralen er til at få øje på i debatten om helhedsansvar

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

DEBAT: Mange deltagere i debatten om Forsvaret – inklusive flere politikere – drømmer om, at forsvarschefen får helhedsansvaret tilbage. Det hænger imidlertid dårligt sammen med, at politikerne gerne vil detailstyre i forhold til eksempelvis bederum og religiøse tørklæder, mener Kristian Helth Bertelsen.

Debatten om Forsvarets mange udfordringer raser i tiden, og det virker til, at forsvarschefens manglende helhedsansvar er roden til dem alle. Analytikere, soldater, fagforeninger og politikere fortæller om, at forsvarschefen siden 2014 har været “kunde i egen butik”, og selv folk, der indtil for nyligt ikke gik og tænkte over Forsvarets organisering, har nok efterhånden lært udenad, at svaret på alle spørgsmål er at helhedsansvaret skal tilbage til forsvarschefen.

Jeg er enig i det uhensigtsmæssige ved, at materiel, etablissement, økonomi og personel i dag er delt ud i styrelser direkte underlagt ministeriet. Jeg tror også på, at det vil gavne opgaveløsningen, hvis forsvarschefen i langt højere grad får helhedsansvaret og ud fra sin militære faglighed kan disponere derefter.

Men jeg kan forstå, at helhedsansvaret og de faglige hensyn alligevel skal have sine grænser. I de seneste uger har de selvsamme typer, der taler for større ansvar til Forsvarschefen, gjort både vores påklædning, hygiejnehensyn og indretning af garnisonerne til politiske spørgsmål, fremfor netop at lade Forsvaret have ansvaret selv.

Politikere forholder sig ikke til, hvad Forsvaret mener

Op til påske kom det frem, at Forsvarets HR-organisation, Forsvarsministeriets Personalestyrelse, i et udkast til en diversitetsstrategi blandt andet har foreslået at indrette bederum på kasernerne og at være mere oplyst om håndtering af menstruation som soldat. Sagen drejer sig i bund og grund om, at personalestyrelsen har fået til opgave at komme med en række forslag til tiltag, der kan være med til at øge diversiteten og fremme rekrutteringen i Forsvaret.

For en gangs skyld har HR-organisationen været modig, tænkt nyskabende og er kommet med et udkast og oplæg til diskussion. Der gik dog ikke længe, før flere politikere fik travlt med at håne udkastet med udsagn om, at Forsvaret ikke skal til at være woke eller politisk korrekt. Alt det uden egentlig at forholde sig til, hvad de operative enheder i Forsvaret selv mener om udkastet.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Integrationsekspert kalder etnisk underrepræsentation »bekymrende«

I samme stil er det nu igen oppe at vende, om det skal være tilladt at bære tørklæde i Forsvaret. Og det lader det til, at det tøj, vi arbejder i, åbenbart også skal være en politisk beslutning. Forklaringen fra politikerne lyder, at vi i Forsvaret har ufravigelige uniformsbestemmelser, og at vi i øvrigt ikke vil have religiøse symboler i det danske forsvar.

Masser af religiøs symbolik i Forsvaret allerede

For det første er uniformsbestemmelserne noget, vi selv har fundet på, og derfor selv kan lave om. Jeg var perifert inde over de gældende uniformsbestemmelser i Flyvevåbnet, og jeg husker ikke, at det skulle godkendes af det politiske niveau, hvilken farve vores støvler skulle have, og om vi skulle gå med baret eller skråhue. Hvorfor er det så pludselig til politisk diskussion, om vi må gå med tørklæde eller ej?

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Frie Grønne blæser nyt liv i debat om religiøs beklædning i Forsvaret

For det andet har vi masser af både officielle og uofficielle symboler i Forsvaret, der kan kobles til en religion. Vi har feltpræster, der bærer kors på uniformen, i Karup har vi en kirke med et stort kors, og flere af vores symboler og navne til enheder har klare relationer til den nordiske mytologi. Man kan hurtigt få tanken, at religiøse symboler er velkomne, så længe de ikke er muslimske.

Grundlæggende undrer jeg mig over, at det er til politisk debat, hvad vi har på hovedet, hvordan vi gør det nemmere at håndtere menstruation, eller hvordan vi indretter vores kaserner. Hvad med at lade Forsvaret selv have ansvar og lade det veje tungere end værdipolitik?

Jeg glædes over de politikere, der har fået øjnene op for, at Forsvarschefen bør have mere og større ansvar. Men de kan ikke både give mere ansvar til chefen og fortsat ville bestemme helt lavpraktiske ting i vores hverdag i Forsvaret.

Andre læste også

Lad os endelig bygge krigsskibe i Danmark – og købe ubåde i udlandet. Nu!

Abonnement
KOMMENTAR. Anbefalingerne fra et maritimt partnerskib peger på, at der med fordel kan genopbygges en langsigtet dansk produktion af krigsskibe. Projektet har sine naturlige fordele – og markante ulemper. Fokus på danske arbejdspladser må aldrig stå i vejen for behovet for igen at investere i ubåde. Tirsdag morgen lancerede forsvarsminister...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

11 KOMMENTARER

guest
11 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Flemming Møller
Læser
Flemming Møller
11. april 2024 16:02

Nu lever vi i et kristent og ikke muslimsk land, og så længe grundloven er udformet som den er, må det være naturligt med kristne symboler.

Frank Thorsen
Læser
Frank Thorsen
9. april 2024 12:03

Vel talt

Kasper Saaby
Læser
Kasper Saaby
9. april 2024 14:54

Helt og aldeles enig!

Peter Beck Rasmussen
Læser
Peter Beck Rasmussen
9. april 2024 14:07

Meget enig !

Morten Ramussen
Læser
Morten Ramussen
11. april 2024 15:05

Helt enig. Hvorfor folk uden faglig indsigt tror de er kompetente til at detailstyre noget som helst er mig en gåde.

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
12. april 2024 10:41

Gad vide om den reducerede politiske magt til Brussel, har noget at gøre med den nyskabte politiske interesse, for at detailstyre forsvaret?

Med stor risiko for at fornemme helt ved siden af, så har jeg ikke desto mindre en grundlæggende følelse af at Metock-Dommen, fik måske afgørende betydning, for politikernes dengang, nye lyst til at detailstyre vores militær.

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
14. april 2024 17:31

Det er chefen for den operative indsats, der skal stille sine krav til de andre styrelser. Hvad de krav er, får han forhåbentlig at vide fra sine værnschefer. Det er altså p.t. ham, måske i fremtiden hende, der er den første blandt organisatoriske ligemænd. At ingen af styrelsescheferne har kunnet finde ud af det, og respektere det, er udtryk for en kulturel og kognitiv vane, der udtrykker holdningsmæssig konservatisme. Måske fordi de ikke er fagfolk med operativ erfaring. Det er sådanne ting, Per4sonalestyrelsen burde beskæftige sig med, i stedet for Woke og anden propaganda, der jo altid mislykkes, fordi ej heller civilbefolkningen tror på det.

Lars Hansen
Læser
Lars Hansen
13. april 2024 13:44

Der er ingen modsætning mellem et politisk ønske om forsvarschefen gives helhedsansvar over Forsvaret og så en politisk ønske om at kunne bestemme værdipolitiske forhold i Forsvaret, herunder hijab i uniformsbestemmelserne, bederum på tjenestesteder, feltimamer, etc.

At dansk forsvar har elementer af dansk kultur, fx feltpræster, enhedsnavne fra nordisk mytologi eller æresbevisninger i form af kors, er ikke mere dobbelt moralsk end sproget i dansk forsvar er dansk.

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
10. april 2024 0:22

Er det ok at en person i tv programserien “Frivillig i front” på forsiden af sin vest bærer et emblem med teksten “FUCK CALM A VIKING” ?????

Morten Ramussen
Læser
Morten Ramussen
11. april 2024 15:04

Nej, ikke hvis ordene er citeret korrekt, for så er der da noget galt med grammatikken. 🙂

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
14. april 2024 11:13

Den pågældende var med i flere af seriens programmer hvor personen deltog sås emblemet tydeligt.
Jeg har vedhæftet et link, jeg ved ikke om man må. Se minut 11:00 – ingen tvivl. At man fra Forsvaret side tillader det, også i et tv-program………

https://www.dr.dk/drtv/se/frivillige-i-front_-i-kamp-mod-spionage_439317

Min holdning til den slags er klingende klar!