spot_img

De første Leopard 1-kampvogne indtager »meget snart« slagmarken i Ukraine

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Danmark besluttede i februar sammen med Holland og Tyskland at tilbagekøbe 100 Leopard 1-kampvogne, som har stået på et tysk lager, siden de blev udfaset. De første kampvogne er nu tæt på at være klar til brug i Ukraine, lyder det fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), som fredag besøgte virksomheden, der står for klargøringen.

Ukrainerne kan se frem til meget snart at få gavn af de Leopard 1-kampvogne, som Danmark sammen med Holland og Tyskland har tilbagekøbt fra den tyske virksomhed Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG). Det skriver Forsvarsministeriet på sin hjemmeside.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og repræsentanter for forsvarsforligskredsen, Forsvarsudvalget og Udenrigspolitisk Nævn besøgt fredag FFG og kunne her ved selvsyn konstatere, at der er gjort store fremskridt i klargøringen af de aldrende kampvogne. Med på besøget var også Danmarks ambassadør til Tyskland, Susanne Hyldelund, og forsvarsattaché og brigadegeneral Jakob Henius.

Artiklen fortsætter under tweetet …

»Jeg er meget glad for at kunne invitere folketingspolitikere med til FFG, så de også kan se, hvor langt vi er i processen med at istandsætte Leopard 1-kampvogne. Det er en stor og vigtig donation til ukrainernes frihedskamp, som kom i stand med bred opbakning fra Folketingets øvrige partier, og som vi håber at kunne sende til Ukraine meget snart,« udtalte Troels Lund Poulsen i forbindelse med besøget i Flensborg.

Passer godt til ukrainernes eget materiel

OLFI kunne allerede i slutningen af januar fortælle, at regeringen barslede med planer om at tilbagekøbe Leopard 1-kampvognene, som Danmark anskaffede sig i 1976, men som fra slutningen af halvfemserne blev udfaset til fordel for afløseren Leopard 2. Et stort antal af kampvognene endte hos FFG i Tyskland, hvor de har stået stille siden. Det har derfor krævet en større istandsættelse igen at gøre dem kampduelige.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

»Det er ingen hemmelighed, at vi har 99 Leopard 1A5 fra den danske regering«

Det nøjagtige antal af kampvogne i første leverance står ikke klart, men FFG fortalte 1. februar selv til OLFI, at man kunne have 20 kampvogne klar på tre måneder, hvilket der altså snart er gået. Forsvarsministeriet har tidligere oplyst, at det officielle delmål i projektet er at levere kampvogne til to bataljoner – altså cirka 80 kampvogne – “over de kommende måneder”.

At donationsplanerne, som blev gjort officielle den 7. februar, nu er tæt på at materialisere sig, vækker ikke overraskende glæde i Ukraine.

»På mit besøg i Ukraine tidligere på ugen fik jeg mulighed for at drøfte donationer med min ukrainske kollega, Oleksii Reznikov. Han takkede for de danske donationer – herunder den kommende leverance af Leopard-kampvogne. Det er en donation, som ukrainerne efterspørger, og som passer godt til det øvrige ukrainske materiel,« lød det fredag fra Troels Lund Poulsen.

Ukraine vil som en del af projektet modtage uddannelse og træning i brugen af kampvognene, ligesom der medfølger både reservedele og en ammunitionspakke, skriver Forsvarsministeriet.

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
morten hansen
Læser
morten hansen
18. april 2023 0:07

Og hvem har du tænkt dig skulle uddanne dem i Ukraine ? Nato kan ikke sende soldater til landet

Finn Bjerrehave
Læser
Finn Bjerrehave
26. april 2023 12:08

Krig med gamle maskiner, er det svaret på en hurtig afslutning, eller en tilbagevending af 1ste verdenskrigs slagmarker, hvor intet nyt fra vestfronten blev dagens ord. Når Ukraine har fået tilført så mange milliarder kroner, skulle de så ikke købe en Eskadrille amerikanske F35 med besætning, og sammen med Leopard 2 kampvogne med alt udstyr, og Rusland fik svar på deres tåbelige krig i Ukraine, eller ønsker vi den lange krig uden sejerherre i lang tid ?

John Michael Foley
Læser
John Michael Foley
17. april 2023 11:46

I stedet for at lade de ukrainske kampvognssoldater komme til Danmark, bør det overvejes hurtigst muligt at sende kampvognene til Ukraine og lade soldaterne blive uddannet i eget land.
Derved spares kostbar tid og der kan klargøres meget hurtigere til offensiven mod de russiske styrker og krigsforbryderen Putin.
Hver time den ukrainske soldat skal være væk for frontlinien kan være afgørende for udfaldet af kampen. Derfor må der nytænkes i hvor træningen foregår. Det vil være bedst i Ukraine.