spot_img

Chok, sneblindhed og et misforstået ønske om at beskytte Forsvaret

I et interview med Avisen Danmark fortæller forsvarsminister Trine Bramsen om en usund kultur i Forsvaret, om ”sneblindhed” og chokket over sagen mod H.-C. Mathiesen. Og så lufter hun planer om at ændre Forsvarsministeriets og Forsvarets organisering.

I Forsvarsministeriets departement mente medarbejderne ikke, at sagen om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse var noget særligt. Skandalen kom til offentlighedens kendskab i december efter afdækning i såvel OLFI som Politiken, og da Folketingets statsrevisorer på et efterfølgende massivt dækket pressemøde præsenterede Rigsrevisionens rapport med en sønderlemmende kritik af omfattende svindel.

»I starten var det også en kamp med mit system, der dels ikke mente, at det var en stor sag, og dels ikke mente, at jeg kunne gå ud og kommunikere på den på daværende tidspunkt.«

Sådan siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i et interview med Avisen Danmark i dag. Ifølge ministeren forklarede en chef, at man var blevet »sneblinde« i systemet og ikke så de samme problemer som en nytiltrådt minister udefra. Trine Bramsen erkender ifølge avisen, at sagerne fra ejendomsstyrelsen sammen med sagen mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen viser, at der ikke var tale om en enkelt sag. Der er ifølge Trine Bramsen tale om et strukturelt problem.

»Der har været et misforstået ønske om at beskytte Forsvaret. Man ville ikke hænge det beskidte vasketøj til tørre. Jeg tror ikke, at det har været af ond vilje, eller fordi man har villet dække over problemerne. Det har været af frygt for, at man mistænkeliggjorde nogle, hvor der ikke var noget om snakken,« siger Trine Bramsen til Avisen Danmark og nævner, at der er flere sager på vej.

Varsler flere sager på vej

Den ene er allerede afdækket i OLFI og handler om en leder i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, som hyrede sit eget firma til at vedligeholde nogle af Forsvarets udearealer. Den sag er nu overdraget til auditørkorpset. Ifølge Trine Bramsen er det en misforståelse i systemet, at man ødelægger Forsvaret ved at undersøge mistanker. Tvært imod er undersøgelser det bedste, som man kan gøre for Forsvaret, hvis Forsvaret skal ses som en ren organisation.

Hun fortæller, at sagen mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen kom som et »chok internt i systemet«, som selv forsvarschef Bjørn Bisserup gennem et helt år og flere gange efter offentliggørelse af artiklen ”H.-C. Mathiesen gik på isen” afviste, at der var noget at komme efter.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

»Man anlagde den tilgang, at der ikke var noget at komme efter, at det var tomme beskyldninger. Jeg tror, at der i lyset af den sag er kommet en større forståelse ledelsesmæssigt for min tilgang, fordi den var et chok for dem, der valgte at sige, at det var en mistanke, der ikke var begrundet,« siger Trine Bramsen til Avisen Danmark.

Man har centraliseret for meget

Hun fortæller videre, at Forsvarsministeriets nuværende organisationsform med otte sidestillede styrelser under Forsvarsministeriets departementschef har vist sig at være et »massivt problem«.

»Man har simpelthen centraliseret for meget,« siger Trine Bramsen og varsler en reorganisering af hele ministerområdet.

Bl.a. giver det ifølge ministeren ingen mening, at ejendomsstyrelsen i Hjørring har ansvaret for at slå græs på kasernen i Haderslev. Ifølge ministerren vil en forestående organisationsændring derfor bl.a. betyde, at kasernerne fremover selv skal stå for en større del af den daglige drift, ligesom Trine Bramsen overvejer at flytte Forsvarsministeriets Personalestyrelse tilbage til Forsvaret, så det fremover bliver forsvarschefen og ikke departementschefen, der har ansvaret for personalesager.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
En gammel kriger
Læser
En gammel kriger
12. maj 2020 17:36

Tak, endelig lyder der lidt fornuftige toner, i dette morads af styrelser.
Som tidligere skrevet et sted herinde, så flyver direktøren for FPS “Den grå eminence” meget lavt under radaren, i den sag med at nyt lønsystem, til alle ca. 20.000 ansatte.
Her er der en stor del, der siden oktober 2019, ikke har fået den løn og tillæg de skulle have, ellers også har man simpelthen fået alt for meget, begge dele er lige slemme.
Der er ikke styr på tilgodehavende friheder, eller ferie dage. Chefer har ikke en chance for at kunne planlægge tjenestetiden. Dette på trods af mindst 2. brev i E-boks, fra den grå eminence, om nu virker alt snart perfekt igen. Ingen hører om de mange løn og tids medarbejdere som er eller har været sygemeldt, på grund af dette nye systems mangel på duelighed.
Der har desværre, været skrevet alt for lidt i offentligheden angående dette emne.
Havde det været en civil virksomhed, havde hun ikke været direktør længere.

Så det er på tide, at få nedlagt en række af disse civile styrelser, som er en klar stat i staten.