Chok, sneblindhed og et misforstået ønske om at beskytte Forsvaret

1
Forsvarsminister Trine Bramsen i sin ministerbil ud for Livgardens kaserne i Gothersgade. Foto: Ernstved

I et interview med Avisen Danmark fortæller forsvarsminister Trine Bramsen om en usund kultur i Forsvaret, om ”sneblindhed” og chokket over sagen mod H.-C. Mathiesen. Og så lufter hun planer om at ændre Forsvarsministeriets og Forsvarets organisering.

I Forsvarsministeriets departement mente medarbejderne ikke, at sagen om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse var noget særligt. Skandalen kom til offentlighedens kendskab i december efter afdækning i såvel OLFI som Politiken, og da Folketingets statsrevisorer på et efterfølgende massivt dækket pressemøde præsenterede Rigsrevisionens rapport med en sønderlemmende kritik af omfattende svindel.

»I starten var det også en kamp med mit system, der dels ikke mente, at det var en stor sag, og dels ikke mente, at jeg kunne gå ud og kommunikere på den på daværende tidspunkt.«

Sådan siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i et interview med Avisen Danmark i dag. Ifølge ministeren forklarede en chef, at man var blevet »sneblinde« i systemet og ikke så de samme problemer som en nytiltrådt minister udefra. Trine Bramsen erkender ifølge avisen, at sagerne fra ejendomsstyrelsen sammen med sagen mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen viser, at der ikke var tale om en enkelt sag. Der er ifølge Trine Bramsen tale om et strukturelt problem.

»Der har været et misforstået ønske om at beskytte Forsvaret. Man ville ikke hænge det beskidte vasketøj til tørre. Jeg tror ikke, at det har været af ond vilje, eller fordi man har villet dække over problemerne. Det har været af frygt for, at man mistænkeliggjorde nogle, hvor der ikke var noget om snakken,« siger Trine Bramsen til Avisen Danmark og nævner, at der er flere sager på vej.

Varsler flere sager på vej

Den ene er allerede afdækket i OLFI og handler om en leder i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, som hyrede sit eget firma til at vedligeholde nogle af Forsvarets udearealer. Den sag er nu overdraget til auditørkorpset. Ifølge Trine Bramsen er det en misforståelse i systemet, at man ødelægger Forsvaret ved at undersøge mistanker. Tvært imod er undersøgelser det bedste, som man kan gøre for Forsvaret, hvis Forsvaret skal ses som en ren organisation.

Hun fortæller, at sagen mod generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen kom som et »chok internt i systemet«, som selv forsvarschef Bjørn Bisserup gennem et helt år og flere gange efter offentliggørelse af artiklen ”H.-C. Mathiesen gik på isen” afviste, at der var noget at komme efter.

Artiklen fortsætter under billedet …

TEASER HC
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

»Man anlagde den tilgang, at der ikke var noget at komme efter, at det var tomme beskyldninger. Jeg tror, at der i lyset af den sag er kommet en større forståelse ledelsesmæssigt for min tilgang, fordi den var et chok for dem, der valgte at sige, at det var en mistanke, der ikke var begrundet,« siger Trine Bramsen til Avisen Danmark.

Man har centraliseret for meget

Hun fortæller videre, at Forsvarsministeriets nuværende organisationsform med otte sidestillede styrelser under Forsvarsministeriets departementschef har vist sig at være et »massivt problem«.

»Man har simpelthen centraliseret for meget,« siger Trine Bramsen og varsler en reorganisering af hele ministerområdet.

Bl.a. giver det ifølge ministeren ingen mening, at ejendomsstyrelsen i Hjørring har ansvaret for at slå græs på kasernen i Haderslev. Ifølge ministerren vil en forestående organisationsændring derfor bl.a. betyde, at kasernerne fremover selv skal stå for en større del af den daglige drift, ligesom Trine Bramsen overvejer at flytte Forsvarsministeriets Personalestyrelse tilbage til Forsvaret, så det fremover bliver forsvarschefen og ikke departementschefen, der har ansvaret for personalesager.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer