spot_img

Auditørkorpset undersøger ny sag om mulig svindel i ejendomsstyrelsen

Endnu en sag om mulig svindel har ramt Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. En ledende militær medarbejder har således drevet et privat enkeltmandsfirma, som gennem flere år har leveret naturplejeydelser til styrelsen. På baggrund af OLFI’s research er auditørkorpset og personalestyrelsen gået ind i sagen.

Før støvet har nået at lægge sig efter decembers afsløringer af systematisk svindel med vareindkøb i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES), er styrelsen blevet endnu en bekymring rigere. En mulig ny svindelsag omhandlende en leder i ejendomsstyrelsen er netop blevet overgivet til både Forsvarsministeriets Auditørkorps og til Forsvarsministeriets Personalestyrelse.

Det er Forsvarsministeriet, som har overdraget sagen til auditørkorpset med henblik på at vurdere, om der er foregået noget juridisk strafbart, mens personalestyrelsen skal forholde sig til, om sagen skal have ansættelsesretlige konsekvenser.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om, hvordan Karsten opdagede svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og anmeldte det til Rigsrevisionen … Foto: Ernstved

Sagens omdrejningspunkt er en ledende medarbejder, som ved siden af sit virke i FES har drevet et enkeltmandsfirma, der samtidig har leveret ydelser til styrelsen. OLFI spurgte ind til sagen i midten af januar, og halvanden måned senere kunne kommunikationsafdelingen i FES i en kortfattet mail bekræfte, at medarbejderens virksomhed har solgt ydelser til FES. Ydelserne falder ifølge svaret under kategorien ”naturpleje”.

Blev kåret som Årets Leder i 2017

Den pågældende chef er til daglig ansvarlig for ejendomsstyrelsens etablissementer i Høvelte, Ballerup, Jonstrup, Hvidovre og Skalstrup og modtog midtvejs i 2017 en intern pris som Årets Leder. Derudover varetager han hvervet som jagtinspektør og har i denne kapacitet deltaget ved mindst én InterForce-jagt.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om departementschef Thomas Ahrenkiel som et af Forsvarsministeriets største problemer …

Til trods for de mange opgaver og det overordnede ansvar for 30 medarbejdere har den populære leder sideløbende drevet virksomheden Arealpleje Aps, hvis virkefelt har et vist sammenfald med medarbejderens ansvarsområder som chef og jagtinspektør i FES.

Læs også: Statsrevisorerne retter historisk hård kritik mod ejendomsstyrelsen

Arealpleje Aps var i sin oprindelige udgave aktivt fra august 2016 til slutningen af december af 2018. I den periode nåede firmaet at præstere et nettooverskud på 87.000 kroner i 2016 og 2017 og 167.000 kroner i 2018. Det er i denne toårige periode, at virksomheden har leveret naturplejeydelser til FES. Med udgangen af 2018 lukkede firmaet på grund af manglende aktivitet, men i maj 2019 startede et firma af samme navn op under et andet CVR-nummer.

Det er uvist, hvilke kunder Arealpleje Aps i øvrigt har arbejdet for, men en medvirkende årsag til de pæne overskud skyldes formentlig, at firmaet ingen personaleomkostninger har haft. FES-medarbejderen har med andre ord udgjort både arbejdsstyrke og direktion i anpartsselskabet.

Vil ikke svare på spørgsmål

OLFI ville gerne have spurgt medarbejderen ind til, om ejendomsstyrelsens ansatte er blevet brugt i regi af det civile firma. Tilsvarende håbede OLFI også at få et svar på, hvilke FES-medarbejdere der har godkendt indkøbet af tjenester ved Arealpleje Aps. Efter indledningsvis at have accepteret at svare på skrift, har den pågældende medarbejder efterfølgende betakket sig for at medvirke i artiklen under henvisning til, at auditørkorpset og personalestyrelsen nu ser på sagen.

Læs også: Rejsehold afdækker yderligere svig, svindel og bedrag i ejendomsstyrelsen

Ovenstående sag er blot den seneste i en syndflod af problemer, der har ramt FES, siden whistlebloweren Karsten Hamborg Ravnsgaard i december stod frem i OLFI og Politiken og fortalte om styrelsens tvivlsomme indkøbsmetoder.

Afsløringen af systematisk snyd med indkøbsordrer kostede siden en suspension til både FES-direktør Hans Høyer og koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriets departement, Per Pugholm Olsen. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har på baggrund af sagen indledt flere undersøgelser af hændelsesforløbet og af de øvrige styrelsers forvaltningspraksis. Politiet har desuden rejst sigtelser mod flere af styrelsens civile medarbejdere.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Piloters »skelsættende« bekymringsbrev bør tages alvorligt, mener eksperter

Abonnement
Det bør mane til eftertanke, når 30 yngre piloter i Flyvevåbnet ser sig nødsaget til at henvende sig direkte til forsvarsministeren med bekymringer om uddannelsesniveauet. Det mener flere eksperter, som understreger, at piloternes pointer er legitime og velbegrundede. En af dem er tidligere forsvarschef Christian Hvidt, som kalder brevet...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer