spot_img

Retten i Viborg gør klar til straffesag mod generalmajor H.-C. Mathiesen

Straffesagen mod tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen kommer for Retten i Viborg mandag den 4. maj og bliver således ikke udskudt pga. coronakrisen. Det oplyser Retten i Viborg til OLFI. Sagen søges afviklet i en af de største retssale for at gøre plads til både presse og tilhørere med sundhedsforsvarlig afstand.

Generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen skal på trods af coronakrisen ikke vente meget længere. Om en uge – mandag den 4. maj – begynder straffesagen mod ham således som planlagt ved Retten i Viborg. Det oplyser retten til OLFI.

Landets retter har eller været lukket ned i seks uger på grund af corona-pandemien, men i dag åbner retterne igen. I første omgang vil det være straffesager, som bliver prioriteret og behandlet under ekstraordinære sundhedsforsvarlige foranstaltninger. Det fortæller Kristian Hertz, som er direktør i Domstolsstyrelsen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

”Vi har arbejdet intenst på, hvordan vi kan håndtere vores tilbagevenden til retssalene på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Siden beslutningen om genåbning af domstolene har vi udarbejdet en detaljeret plan for den konkrete genåbning. Vi har også drøftet planen med sundhedsmyndighederne og alle de relevante aktører i sektorpartnerskabet og fået gode input til både en sundhedsmæssig forsvarlig og fleksibel sagsafvikling”, siger Kristian Hertz.

Retssagen er berammet til fire dage i maj

Retten i Viborg fortæller til OLFI, at sagen mod Hans-Christian Mathiesen har høj prioritet, og at man forventer en større interesse fra såvel pressens som offentlighedens side. Derfor planlægger Retten i Viborg også at lade sagen køre i en af de største retssale, hvor man forsøger at skabe plads til både pårørende, presse og tilhørere under sundhedsforsvarlige forhold med god afstand og mulighed for afspritning af hænder etc.

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen har været hjemsendt med løn siden den 24. oktober 2018. Han er tiltalt bl.a. tjenestemisbrug, videregivelse af fortrolige oplysninger og særlig grov pligtforsømmelse ved at have hjulpet sin kæreste frem i karrieren. Da OLFI første gang skrev om rettens berammelse af sagen, stod den til at begynde tirsdag den 5. maj. Men retssagens berammede fire dage er nu fastsat til 4.-5. maj og 18.-19. maj.

Du kan læse anklageskriftet mod hærchefen her

Hans-Christian Mathiesen var oprindeligt sigtet for ni forhold, men i anklageskriftet er forholdene skåret ned til fem punkter, som dækker forhold inden for både den almindelige og den militære straffelov. Det groveste forhold drejer sig om brud på straffelovens § 155 og handler om, at den tidligere chef for Hærstaben efter ansøgningsfristens udløb i november 2015 skulle have ændret på optagelseskriterierne for Operations- og Føringsuddannelsen (OFU), så hans kæreste kunne optages uden oprindeligt at være kvalificeret.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer