spot_img

Værnepligten udvides til cyberspace

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Som et led i bekæmpelsen af digitale trusler mod Danmark, indfører Forsvaret nu muligheden for at aftjene en såkaldt cyberværnepligt. Der bliver tale om en midlertidig ordning, som vil være begrænset til 30 pladser årligt. Det fremgår af et notat, Politiken har fået indsigt i.

Forsvaret øger i disse år sit fokus på national cybersikkerhed, og som et led i de bestræbelser, lancerer man nu muligheden for at aftjene værnepligt i det digitale domæne. Inspirationen er hentet fra blandt andre Sverige, der allerede i dag har en tilsvarende ordning.

Den nye værnepligt lader de værnepligtige stifte bekendtskab med at håndtere it-trusler mod landets sikkerhed og med at føre krig i cyberspace. På den måde håber man at kunne øge rekrutteringen til cyberforsvaret, der er et fokusområde i det nye forsvarsforlig.

Læs også: Danmark styrker indsatsen mod cyberangreb med national strategi

I første omgang vil der være tale om en treårig forsøgsordning med et årligt optag på 30 værnepligtige, skriver Forsvarsministeriet i et notat, som Politiken har fået tilsendt.

De konkrete rammer for den nye cyberværnepligt er endnu ikke helt på plads, men af ministeriets oplæg fremgår det, at forløbet er planlagt til at vare i 12 måneder, og at det skal gennemføres ved enten Føringsstøtteregimentet eller Efterretningsregimentet, der er hjemmehørende i henholdsvis Fredericia og Varde.

Udover den obligatoriske militære basisuddannelse vil de cyberværnepligtige modtage ”en grundlæggende it- og cyberuddannelse, herunder en cyber awareness-uddannelse, en it-sikkerhedsuddannelse samt en kommunikations- og netværksuddannelse”, fremgår det af notatet.

Læs også: Regeringen præsenterer nye tiltag til at imødegå “alvorlig trussel” fra cyber

Dertil kommer ”optræning i Hærens Taktiske Kommunikationsnetværk inklusiv radio-, satellit- og Battle Management-systemer, kryptooperatøruddannelse samt oplæring i forhold over for elektronisk krigsførelse.”

For at blive optaget som cyberværnepligtig skal man på forhånd have et vist kompetenceniveau. Alle ansøgere vil derfor blive afprøvet forud for optagelsen, der forventes skudt i gang i løbet af 2020.

Andre læste også

OLFI opdaterer til version 2.0 med et ansigtsløft og nye funktioner

Efter mere end otte år med det samme website går OLFI fremtiden i møde med en længe ventet version 2.0. Den byder på et mere tidssvarende udseende og nye funktioner. Vi håber, at I vil synes om forandringerne! Det har været min dårlige samvittighed. Alt for længe er jeg blevet...

Kommentér artiklen ...

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer