spot_img

Trump giver militæret større autonomi til offensive cyberoperationer

I et nyt direktiv fra præsident Trump gives det amerikanske militær autorisation til at gennemføre ”offensive cyberoperationer” for at beskytte nationens sikkerhed og vitale infrastruktur. Det sker som del af en ny cyberstrategi, der blandt andet skal forhindre russisk indblanding i det forestående midtvejsvalg til november.

Et netop offentliggjort direktiv fra Trump-administrationen indvarsler færre procedurer og en større grad af autonomi for det amerikanske forsvar. Dokumentet, der offentliggøres få dage efter fremlæggelsen af Pentagons nye cyberstrategi, giver flere offensive operationsmuligheder end tidligere og letter samtidig reglerne for, hvad militæret og de amerikanske sikkerhedstjenester må foretage sig proaktivt og på eget initiativ. Det skriver Washington Post.

Artiklen fortsætter under tweetet …

”Vores hænder er ikke bundne, som de var under Obama,” sagde USA’s nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton, da han under et pressemøde torsdag præsenterede det nye direktiv.

Skal afskrække fjenden

Direktivet, der har fået det mundrette navn National Security Presidential Memorandum 13, skal ses som led i et forsøg på at ”skabe afskrækkelsesstrukturer, der over for vores fjender kan demonstrere, at omkostningerne ved at gennemføre operationer imod os er højere, end de vil kunne bære,” forklarede Bolton endvidere.

Læs også: Forsvarets medarbejdere bør blive bedre til cybersikkerhed

Direktivet giver militæret og landets sikkerhedstjenester mulighed for at engagere fjender på eget initiativ og uden lange, formelle godkendelsesprocesser. Operationerne skal dog holde sig under en nærmere fastlagt grænse for magtanvendelse og må i øvrigt ikke forårsage død, ødelæggelse eller have væsentlig økonomisk indvirkning på modparten, uden at der foreligger politisk godkendelse, forlyder det fra anonyme kilder med adgang til detaljerne i det klassificerede dokument.

Rusland og Kina er de største trusler

Det vides ikke, hvilket konkrete handlemuligheder og værktøjer militæret og sikkerhedstjenesterne får mulighed for at gøre brug af, men Pentagon fremhæver, at tiltaget med den nye strategi og præsidentens direktiv har til formål at stække Kina og Rusland, der betragtes som de to primære trusler mod amerikansk cybersikkerhed.

Ruslands rolle i forsøget på at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016 står stadig frisk i erindringen, og Trump-administrationen er opsat på at forhindre en tilsvarende indblanding i midtvejsvalgene til november. Samtidig har også Kina vist sig meget aktive med cyberangreb og hacking målrettet private virksomheder, der samarbejder med den amerikanske regering.

Også her i landet er cybersikkerhed rykket højere op på den politiske dagsorden, og Danmark tilslutter sig de amerikanske konklusioner om trusselsbilledet. Tidligere på årdet gjorde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen det klart, at Rusland også udgør den største cybertrussel mod Danmark. Blandt andet derfor afsatte forligsparterne bag det seneste forsvarsforlig 1,4 milliarder kroner til styrkelse af cyberområdet.

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer