spot_img

OLFI fylder 2 år og varsler større ændringer i løbet af foråret

KOMMENTAR: Det går godt for OLFI, som oplever voksende læsertal og interesse. OLFI spiller en vigtig rolle i debatten om Forsvaret, men deler også vandene, hvilket en læserundersøgelse dokumenterer. Redaktøren lytter, lover mere balance og mere indhold. I løbet af foråret introducerer OLFI en abonnementsordning.

I dag fylder OLFI to år, og det går egentlig ganske udmærket og helt efter planen. Læsertallene vokser, og i løbet af de seneste syv måneder har OLFI i fem af dem i gennemsnit haft over 30.000 unikke brugere. I løbet af det seneste år har OLFI i gennemsnit haft 95.000 sidevisninger om måneden, ligesom over 4.000 personer følger OLFI på Facebook. OLFI er i al beskedenhed blevet et medie, som mange i og uden for Forsvaret læser – uden nødvendigvis at være enig i indholdet, hvilket ikke mindst skyldes mange gode og velargumenterede blog- og debatindlæg. Tak for dem!

I januar gennemførte OLFI en læserundersøgelse, som 575 læsere valgte at besvare. Det skal alle respondenter have tusind tak for! De tre første spørgsmål handlede om, hvordan læserne opfatter OLFI helt generelt, om de finder OLFI troværdigt, og om hvor godt de mener, at OLFI lever op til ambitionen om at oplyse, afsløre, underholde og skabe debat. Til alle tre spørgsmål fik OLFI karakteren 8 på en skala fra 1-10, hvor 1 var i bund og 10 i top.

Artiklen fortsætter under billedet …

Læserne udtrykker generelt stor tilfredshed med OLFI. Screenshot: OLFI

Ikke mindst glæder det mig, at mange af OLFIs kritikere valgte at svare, fordi det er med til at nuancere indtrykket af OLFI. Over 150 personer gav sig tid til at skrive en personlig kommentar til OLFI, og de spændte fra budskabet »luk« til mere positive kommentarer. Skal man fremhæve et par stykker, som afspejler stemningen omkring OLFI, er nedenstående ganske rammende:

Debatten på OLFI om minder om “Nationen”

»OLFI er et frisk pust i mediebilledet, og det har været et frisk pust til debatten. Desværre følger indholdets kvalitet ikke helt med emnerne, og det får tabloid karakter, hvilket sjældent passer til en forsvarsdebat. Debatten minder desværre alt for ofte om ”Nationen” på Ekstra Bladet.«

»OLFI har potentiale til at udvikle sig som et seriøst forsvars- og sikkerhedsmedie. However, så er det på nuværende tidspunkt ikke helt modent. Som ansat i forsvaret er det ofte tydeligt, at OLFI stadig er for ensidigt og sensationelt. Med andre ord savner jeg bedre balance mellem ønsket om den “gode og vigtige historie” samt “virkeligheden”. Jeg håber, at OLFI når derhen … «

Artiklen fortsætter under billedet …

Over 150 læsere kom med personlige kommentarer til OLFIs spørgeskemaundersøgelse. Screendump: OLFI

»OLFI dækker uafhængigt, velskrevet, konkret og kritisk et sort hul i mediebilledet, og jeg læser artiklerne med stor fornøjelse pga. mine forsvars- og sikkerhedspolitiske interesser.«

»Vigtigt medie i en tid, hvor ytringsfriheden i Forsvaret undertrykkes.«

Aldrig at lade sig kue og holde en fast hånd på integriteten

»Fantastisk godt og værdifuldt journalistisk arbejde! OLFI bør fortsat være det medie, ingen beslutningstagere tør gå udenom. Det er selve OLFIs eksistensgrundlag. Aldrig at lade sig kue og holde en fast hånd på integriteten.«

OLFI har i min optik sat sin “journalistiske” kredit over styr, i noget der virker som et martyrium mod forsvarets øverste ledelse.

»OLFI har i min optik sat sin “journalistiske” kredit over styr, i noget der virker som et martyrium mod forsvarets øverste ledelse. Det er godt set, hvis man ønsker at finde sin troværdighed på niveau med Ekstra Bladet. Men ikke hvis man ønsker at blive taget seriøs som nyhedsmedie. Særligt efter en række artikler i efteråret fremstår OLFI mere og mere som en blog end et seriøst nyhedsmedie.«

»Jeg finder, at OLFI er et rigtigt godt og forfriskende medie, der tør gå tæt på ofte følsomme emner, som Forsvarets eget personel ikke tør udtale sig om af frygt for karrieren og avancementsmuligheder. OLFI kalder en spade for en spade og gransker fint i uregelmæssighedernes og embedsværkets (både civile og militære) magtarrogance og mørkelygte cover-up.«

Ambitionen at sætte dagsordenen

Det har fra lanceringen af OLFI den 22. februar 2016 været ambitionen at opbygge et nichemedie, som kunne skabe opmærksomhed om og sætte dagsordenen inden for dansk forsvars- og sikkerhedspolitik med nyheder, baggrundsartikler, analyser og debat. I al beskedenhed mener jeg, at det er lykkedes – og oven i købet hurtigere end forventet. OLFI bliver jævnligt citeret i øvrige medier, ligesom større medier ikke sjældent ringer bud efter OLFI til at analyse udviklingen på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område.

Jeg er meget bevidst om, at nogle læsere oplever en slagside i artiklerne på OLFI, som ofte har en kritisk tilgang til både den politiske og øverste militære ledelse. Jeg vil i den forbindelse blot nævne, at efteråret har været specielt med OLFIs offentliggørelse af budgetanalysen og den efterfølgende debat om udspillet til et nyt forsvarsforlig. Det er en udfordring at bringe balance, når mange kritikere har noget på hjerte, og forsvarerne i stor stil tier.

Artiklen fortsætter under billedet …

OLFIs interview med og øvrige artikler om viceforsvarschef Per Ludvigsen fik en del læsere til at reagere med kritik og beskyldninger mod OLFI om personhetz og underlødig journalistik. Klik på billedet for at læse OLFIs interview med daværende viceforsvarschef. Foto: Ernstved

Jeg er også yderst bevidst om, at nogle helt fejlagtigt opfatter det som en personlig hetz, når jeg skriver kritiske historier om eksempelvis den daværende viceforsvarschef Per Ludvigsens vandel og private engagement i konsulenthuset Struensee & Co. Der har i mange år været en tendens til, at højtrangerende officerer i Forsvaret kunne opføre sig efter forgodtbefindende uden at frygte at blive stillet til ansvar for offentligheden. Den tid er forbi, og det ligger i OLFIs dna at afdække, belyse og stoppe den ved at sætte fokus på problemet og beskrive ærligt og åbent, når det opstår. Og det er ikke sidste gang, at den slags historier bliver afdækket. Det kræver som oftest anonyme kilder, og dem bruger jeg gerne med omtanke, når det er nødvendigt for at få en vigtig historie frem i lyset.

OLFI har lyttet og lytter til kritikken

Der skal ikke herske tvivl om, at jeg lytter og har lyttet til beskyldningerne om, at jeg bedriver journalistik på højde med Se & Hør og Ekstra Bladet. Det kan jeg leve med. Jeg modtager kritik med kyshånd, og jeg står på mål for hver en artikel, der har været bragt på OLFI. Jeg er dog også af den stålfaste overbevisning, at et uafhængigt medie skal have kant og turde udfordre konsensus – ellers er det inderligt ligegyldigt. Jeg håber derfor fortsat at kunne bidrage til at skabe debat om Forsvarets udvikling, og jeg har stadig meget på hjerte.

Den første artikel om indholdet af budgetanalysen publicerede OLFI den 6. juli. Den fik OLFIs server til at gå i sort og er til dato læst over 36.000 gange. Klik på billedet for at læse artiklen.

Men uden en sund økonomi kan det hele være lige meget, og konsekvensen af manglende indtægter vil være en lukning af OLFI. Selv om nogle formentlig håber på, at den dag oprinder, kommer det ikke til at ske. OLFI er søsat for at fuldføre en mission, og den er kun lige begyndt. Men i løbet af foråret kommer der til at ske ændringer, som forhåbentlig tilfredsstiller en del af kritikerne og samtidig skaber grobund for, at OLFI også i fremtiden kan udvikle sig.

Det kommer til at koste 300 kr. om året at abonnere på OLFI

Det er et spørgsmål om uger snarere end måneder, før OLFI introducerer en abonnementsmodel. Jeg har en ambition om at nå bredt ud, og derfor skal det være billigt og attraktivt at abonnere på OLFI. Det kræver mere indhold, mere journalistik og flere historier. Derfor er det ambitionen at øge indholdet, så der kommer en til flere artikler på OLFI dagligt. Noget for noget.

Det kommer til at koste 25 kr. om måneden eller 300 kr. om året at abonnere på OLFI, såfremt man ønsker adgang til det fulde indhold og vælger at betale på årsbasis. Halvårsbetaling kommer til at koste 30 kr. om måneden eller 180 kr. for et halvt år, mens man også kan vælge at abonnere på månedsbasis for 35 kr. om måneden. Nogle artikler vil fortsat være gratis at læse, og alle debat- og blogindlæg vil ligeledes forblive gratis for alle. Jeg er helt med på, at mange har skrevet direkte, at de ikke ønsker at betale for indhold, og at journalistik børe være gratis. Men sådan hænger verden ikke sammen. Til gengæld bliver det muligt det første år at købe et helårsabonnement til halv pris, hvilket svarer til 12,50 kr. om måneden. Der kan alle være med, hvis de vil.

Jeg ved, at jeg siden lanceringen af OLFI har begået flere fejl, og det vil jeg også komme til i fremtiden. Men jeg lærer af dem, og jeg prøver efter bedste evne at leve op til journalistikkens principper om fairness med sans for proportioner, prioritering af det væsentlige, og jeg forsøger samtidig at gøre min formidling forståelig, interessant og relevant. Jeg håber derfor, at du også vil læse med i 2018. At du vil bakke op om OLFI og skrive velargumenterede debatindlæg, når du ikke er enig. Kun gennem åbenhed, dialog og debat kan vi i fællesskab udvikle kulturen omkring Forsvaret, så det bliver karrierefremmende at kommunikere offentligt – og ikke det modsatte. Den dag har endnu lange udsigter, men med en fælles indsats kan vi i hvert fald rykke nogle hegnspæle. De første er flyttet. Tak.

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Henrik B. Andersen
Læser
Henrik B. Andersen
24. februar 2018 10:38

Thumbs up!