spot_img

Møller har skrevet en læseværdig og indsigtsfuld bog om specialoperationer

ANMELDELSE: Oberst Lars R. Møllers har skrevet en interessant og yderst velunderbygget bog om specialoperationer gennem tiderne. Den er rig på såvel gode eksempler som dem, der tjener til skræk advarsel. Bogen burde være pligtlæsning for enhver politiker, der ønsker flere specialstyrker indsat med strategisk formål.

Bedre sent end aldrig. Den pensionerede oberst Lars R. Møller har skrevet en interessant og indsigtsfuld bog om specialoperationer, som udkom i efteråret og således allerede har været i handelen i flere måneder. Derfor er det alligevel værd at knytte et par ord til den omfangsrige bog, som adskiller sig fra en del andre bøger af samme type ved ikke at rumme andre billeder end dem på omslaget.

I september udkom den pensionerede oberst Lars R. Møllers bog på over 500 sider om specialoperationer.

Lars R. Møller har skrevet en vedkommende bog rig på detaljer, og det gør han bedre end de fleste. I bogen gennemgår han næsten slavisk over 3.000 års specialoperationer og indleder med historien om den Trojanske Hest, hvilket måske virker lidt søgt. Omvendt er netop den historie et rigtig godt eksempel på, at en specialoperation handler om ”at få ideen”. Størstedelen af bogen beskriver – naturligt nok – specialoperationer i det 20. århundrede, hvor særligt farefulde og dristige operationer fra Den Anden Verdenskrig er en guldgrube fortalt med både vellykkede såvel som mislykkede eksempler.

Den erfarne oberst skal roses for at nå hele vejen rundt og berøre de fleste lande. Der er således ikke et entydigt fokus på hverken danske, britiske eller amerikanske tropper og operationer, men i høj grad på tyskere og italienere. Gennemgangen af de italienske maritime specialoperationer i Middelhavet er i høj grad inspirerende, og noget man let overser i historierne om specialoperationer.

Bogen savner skitser og situationskort

Som krigshistoriker savner man dog af og til nogle gode situationskort eller skitser, som man i stedet må opsøge analogt eller digitalt andetsteds. Omvendt skal hr. Møller have ros for ikke at anvende et tungt og akademisk sprog. Møller skriver flydende og let, som vi kender ham, og derved glider bogens 500 sider let ned.

Det er en stor fordel og godt set af Lars R. Møller, at han kalder bogen ”specialoperationer” i stedet for ”specialstyrker” eller ”special forces”. Sandheden er jo, at mange specielle operationer er blevet udført af helt almindelige soldater, som har fået kort eller ingen specialtræning, men som måske har været godt begavede og derfor har fået en vanskelig opgave. Og det er altid startet med, at en kvik efterretningsofficer har fundet på operationen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, at specialoperationsstyrkerne er ved at blive ødelagt …

Netop dette forhold vidner beskrivelserne af operationerne under Den Anden Verdenskrig om og ikke mindst den måde, som de britiske commandos blev brugt på under Special Operations Executive (SOE). Lars R. Møller beskriver opstarten som ”god vilje og dårlig planlægning”, og det kan man lære meget af – også selvom det kan være et grundvilkår.

Der er andre bøger på markedet om samme emne, som man roligt kan karakterisere som billedbøger eller reklamemateriale. Heri kan man læse om moderne specialstyrker krydret med flotte billeder af våben og gode historier om, hvor meget effekt specialoperationsstyrker kan udrette, og hvor lav den politiske risiko er ved at anvende netop denne kapacitet. Lars R. Møllers bog derimod fortæller ærligt om specialoperationsstyrkerne gennem en række spektakulære operationer på en fin og hæderlig krigshistorisk måde. De to typer bøger må ikke sammenlignes.

Specialoperationsstyrker er politikernes bedste redskab

Det er altid givende at læse krigshistorie, og viden om alskens operationer højner forståelsen for krigsførelse. Emnet er højaktuelt, og dermed viser Lars R. Møller sin evne til timing. Såkaldte ”special forces” bruges i stigende grad i Vestens krige – både i Irak, Afghanistan, Mali og mange andre steder. I politikernes optik er specialoperationsstyrker billige, og samtidig har deres indsats stor effekt og lav risiko, fordi de opererer i det skjulte.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om, at Specialoperationskommandoen for at spare penge og skaffe flere specialoperationssoldater fra 2019 vil slå Jægerkorpsets og Frømandskorpsets optagelse og uddannelse sammen.

Lars R. Møllers bog om “Specialoperationer” burde være pligtlæsning for enhver politiker eller sagsbehandler, som ”lige vil sende nogle elitesoldater af sted med strategisk effekt”. Min opfordring skal lyde, at politikerne og du burde læse ”Specialoperationer” for en omfattende, inspirerende og tankevækkende tour-de-force af alverdens specialoperationer. Du vil ikke kede dig undervejs.

Niels Klingenberg Vistisen er souschef i kompetence og uddannelsesafdelingen i Hærstaben. Han er historiker og har arbejdet med Irak- og Afghanistankommissionen og var hovedskribent på Forsvarets del af erfaringsopsamlingen fra Afghanistan.

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Bodstrup
Læser
Bodstrup
19. februar 2018 8:07

Den lyder spændende. Har i læst McRavens Spec Ops – og kan eventuelt kommentere på hvor meget overlap der måtte være mellem de to bøger ?

McRaven dækker bl.a. netop italienske maritime specialoperationer i Middelhavet, specielt mod Alexandria, Eben Emael, befrielsen af Mussolini fra Gran Sasso