spot_img

Voksende antal veteraner fra Afghanistan får PTSD og depression

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Veterancentrets omfattende undersøgelse af veteraner fra ISAF Hold 7 i Afghanistan viser, at mange veteraner først udvikler PTSD og depression mange år efter hjemkomst fra krigen.

Resultatet maner til eftertanke. Veterancentret har undersøgt forekomsten af symptomer på posttraumatisk stress (PTSD) og depression blandt danske veteraner 6,5 år efter deres hjemkomst fra Afghanistan, hvor de alle forrettede tjeneste på International Security Assistance Force (ISAF) Hold 7. Undersøgelsen viser, at 13,7 pct. oplever svære symptomer på PTSD, mens 14 pct. oplever moderate eller svære depressionssymptomer. Det skriver Veterancentret på sin hjemmeside.

Undersøgelsens resultater viser en signifikant stigning fra sidste gang, holdet blev undersøgt to et halvt år efter dets hjemkomst. Her var andelen med svære PTSD-symptomer på 9,6 pct. og andelen med moderate eller svære depressionssymptomer 9 pct.

Læs også: Veteraner farer vild i junglen af gode viljer

”Det kan måske virke underligt, at symptomerne optræder så sent efter udsendelsen. Men resultaterne fra vores undersøgelse er i tråd med international forskning, der ligeledes viser, at for mange udsendte opstår symptomerne først adskillige år efter udsendelsen,” siger Karen-Inge Karstoft, som er forsker ved Veterancentret og står bag undersøgelsen.

Isolation kan føre til psykiske lidelser

Undersøgelsen viser også, at de veteraner, der har symptomer på PTSD 6,5 år efter hjemkomsten, har haft traumatiske oplevelser efter udsendelsen og et svagere socialt netværk end dem uden symptomer på PTSD.

”Vi ved ikke, hvad der er hønen og ægget i denne sammenhæng. Men det kan godt tænkes, at efterfølgende traumer og andre belastende livsomstændigheder og social isolation kan hobe sig op, så det til sidst kan udløse psykiske problemstillinger, siger Karen-Inge Karstoft.

Læs også: Ordentlighed i veteranpolitikken starter med forståelse

Undersøgelsen klarlægger, at veteranerne med moderate til svære PTSD-symptomer ikke i højere grad har været udsendt igen efter ISAF hold 7 sammenlignet med dem, der ikke har symptomer på PTSD.

ISAF hold 7 er en del af den første danske generation i nyere tid, hvor større grupper har været udsendt og deltaget i kamphandlinger. Fundene fra undersøgelsen kan dog ikke direkte overføres til andre hold og missioner. Sammenligner man ISAF 7 med ISAF 15, var vilkårene for opgaveløsningen og trusselsituationen meget forskellig på de to hold. Det afspejles også i tallene, hvor der på ISAF 15 var 5,5 pct. med svære PTSD-symptomer 2,5 år efter udsendelsen mod 9,6 pct. på ISAF hold 7,” siger oberst Jette Albinus, som er chef for Veterancentret.

Oberst Jette Albinus er chef for Veterancentret. Her ses hun under Copenhagen Pride i 2016 med regnbuefarver i sin distinktion.

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer