spot_img

Fem mand bor på en kold og sort udpost

De lever på en udpost i kongeriget i to år ad gangen uden hverken tv eller internet. Solen ser de først til februar.

Af Peter Ernstved Rasmussen

De bor 1.700 km nord for Polarcirklen. Fra midten af oktober til slutningen af februar ser de ikke antydning af dagslys. Temperaturen ligger gerne under minus 30 grader.

Her er hverken tv, radio eller internet, og jævnligt kommer sultne isbjørne forbi for at se, om der eventuelt skulle være lidt godt til frokost.

Vi taler om fem mand – de såkaldte “fupper” – som i to år ad gangen opholder sig på kongerigets nordligste udpost.

Fik senest besøg i august

De er udsendt af forsvaret for at udføre en vigtig opgave: At udøve suverænitetshåndhævelse i Nordøstgrønland og drive en lille lufthavn. Stedet hedder Station Nord.

Senest fik de besøg i august, og først nu mere end tre måneder senere lander et transportfly fra Danmark med post, julemad og gaver, proviant og gods.

Jyllands-Posten fik lov at flyve med, og det blev en rejse til en meget fremmed verden.

Blev nødt til at skyde en isbjørn

En verden, hvor man skal se sig over skulderen – særligt om vinteren, hvor isbjørne kan dukke op ud af ingenting.

“Jeg har været nødt til at skyde en bjørn,” fortæller seniorsergent Hans Christian Have, som selv har boet 26 måneder på Station Nord og i dag er sagsbehandler i Arktisk Kommando på Flyvestation Aalborg.

“Vi opdagede, at bjørnen var på Station Nord, fordi vi manglede en slædehund ovre i kæden. Den var simpelthen rykket væk af bjørnen og blevet spist. Så døjede vi med bjørnen nogle dage, hvor den gik rundt på stationen, og vi kunne ikke skræmme den væk. Så skulle der komme en Hercules med en masse gæster. De går ikke med våben – det er kun de fem mand, som er på stationen fast. Så turde vi ikke have så mange gæster gående rundt i mørket sammen med en isbjørn, og så blev vi nødt til at skyde den,” fortæller Hans Christian Have.

Denne artikel med tilhørende video er publiceret på Jyllands-Posten den 15. december 2013 – og offentliggjort på Olfi med Jyllands-Postens godkendelse. Du kan se første og andet afsnit i serien nedenfor.

  1. Soldater får julemad leveret med særfly 
  2. Herkulesfly for stort til hangar

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer