Københavns Byret finder etbenet pirat skyldig, men lader straffen bortfalde

0
Fregatten "Esbern Snare" var som eneste flådeenhed indsat i antipiraterioperationen Meridian i Guineabugten i november 2021. Foto: Forsvaret/Anders Fridberg

Københavns Byret fandt mandag eftermiddag den etbenede nigerianer ‘Lucky’ skyldig i såkaldt fareforvoldelse i forbindelse med en skudveksling med danske frømænd i Guineabugten sidste år. Retten efterkommer dog ikke anklagerens ønske om 15 måneders fængsel, men lader i stedet straffen bortfalde grundet formildende omstændigheder.

Den etbenede nigerianer og formodede pirat Lucky slipper for at skulle længere tid i fængsel. Det står klart, efter at Københavns Byret mandag eftermiddag har fundet ham skyldig i såkaldt fareforvoldelse mod danske soldater i forbindelse med en skudveksling med danske soldater i Guineabugten.

Retten finder ikke den formodede pirats forklaringer troværdige, men vælger omvendt heller ikke at efterkomme anklagemyndighedens ønske om en fængselsdom på 15 måneders fængsel. I stedet bortfalder straffen grundet en række formildende omstændigheder, skriver flere medier, herunder Ekstra Bladet, som var til stede i retten.

Artiklen fortsætter under billedet …

20211202 teaser essn pirataktion
Klik på billedet, hvis du vil læse om skudvekslingen mellem danske frømænd og formodede pirater den 24. november 2021 …

Sagen udspringer af en episode, der fandt sted den 24. november sidste år i Guineabugten. Her konfronterede danske frømænd udsendt med fregatten “Esbern Snare” et formodet piratfartøj, som siden åbnede ild mod fregattens helikopter og mod soldaterne. I skudvekslingen blev fire pirater dræbt, mens en femte forsvandt og formodes druknet. Yderligere tre af de involverede blev sat i land i Nigeria uden tiltale, og den sidste – Lucky, hvis ben måtte amputeres efter at være kommet i nærkontakt med bådens skrue – blev sendt til Danmark af hensyn til sit helbred.

Tiltale for drabsforsøg droppet

Med domfældelsen i Københavns Byret er der – såfremt hverken anklager eller den dømte anker dommen – sat et juridisk punktum i den dramatiske sag. Luckys forsvarer, Jesper Storm Thygesen, har dog udbedt sig betænkningstid.

Samtidig står det klart, at Lucky ikke slipper ud af fængslet lige med det samme. Ifølge Danmarks Radio har anklagemyndigheden anket dommen med henvisning til udlændingeloven og mulighed for senere udvisning. Retsformand Sanne Bager har i den forbindelse valgt at imødekomme anklagemyndighedens ønske om et fortsat varetægtsfængsling, mens den nigerianske mands videre skæbne bliver klarlagt.

Lucky blev indledningsvis tiltalt for drabsforsøg på de danske soldater, der var involveret i ildkampen. Siden blev anklageskriftet barberet ned til at handle om, at Lucky i forening med de øvrige formodede pirater skulle have udsat soldaterne for livsfare, og det er denne tiltale, der nu har ført til dom.

Undervejs i retssagen har Lucky forklaret, at han ikke vidste, hvad der foregik. Han har endvidere forklaret, at han og de øvrige ombordværende ikke havde til hensigt at udføre pirateri, og at han heller ikke selv tog aktiv del i skyderiet mod de danske frømænd. Den forklaring har retten ikke taget for gode varer. I stedet har retsformanden og de to domsmænd fundet, at Lucky tog aktivt del i skudafgivelsen mod den danske Sea Hawk-helikopter, og at han var bevidst om formålet med sejladsen.

Opdateres …

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer