spot_img

Stor overraskelse: Tidligere FE-chef Lars Findsen udgiver bog om skandalesag

Uden forudgående mediefanfare har tidligere FE-chef Lars Findsen torsdag udgivet en bog, hvori han fortæller om sit perspektiv på den skandale, som kostede ham både jobbet og en sigtelse for læk af klassificerede oplysninger. Bogen er skrevet i samarbejde med journalist Mette Mayli Albæk og udgivet på Politikens Forlag.

Højst overraskende udgiver tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Lars Findsen i dag en bog omhandlende den sag om lækager i efterretningstjenesten, han selv er tiltalt i, og som endte med at koste ham jobbet. Det har bogens medforfatter, journalist Mette Mayli Albæk, torsdag morgen annonceret på Twitter til stor medieinteresse.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Bogen har fået titlen ’Spionchefen: Erindringer fra Celle 18’ og giver Lars Findsens egen version af de begivenheder, der de seneste to år har været omgærdet af stor mystik og massiv mediemæssig og politisk bevågenhed. I bogen fortæller Lars Findsen desuden om sin hverdag som varetægtsfængslet i sagen.

Kun meget få mennesker i den inderste kreds omkring Findsen og medforfatter Mette Mayli Albæk har angiveligt kendt til bogens tilblivelse – muligvis for at undgå et fogedforbud mod dens udgivelse. Udgivelsen er efter de foreløbige reaktioner at dømme kommet bag på de fleste.

Artiklen fortsætter under tweetet …

I bogen fortæller Lars Findsen videre, hvordan PET i forbindelse med hans anholdelse den 8. december 2021 forsøgte at indgå en studehandel for at finde frem til de anonyme kilder, der i samme periode lækkede oplysninger om sagen til pressen, skriver DR.

Tiltalt for læk til presse og familiemedlemmer

Sagen tager dog sit udspring endnu længere tilbage, i august 2020, hvor Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) retter en skarp kritik af FE. Blandt andet skulle efterretningstjenesten over en længere periode have gennemført ulovlig indhentning af oplysninger om danske statsborgere og samtidig bevidst have givet TET urigtige oplysninger. Det førte dengang til, at Findsen og fire andre ledende medarbejdere i FE blev fritaget for tjeneste og hjemsendt af daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse mere om tiltalerne mod Lars Findsen …

Både Findsen og de øvrige FE-ansatte blev siden pure frifundet af den kommission, som blev sat til at undersøge TET’s påstande om urent trav i FE. Lars Findsen skal dog i mellemtiden have videregivet klassificerede oplysninger om sagen i strid med loven, mener anklagemyndigheden. Det skal dels være sket til to journalister og dels i samtaler med nære familiemedlemmer. Sidstnævnte blev angiveligt afsløret i forbindelse med en såkaldt rumaflytning af Findsens private hjem.

Findsen blev derfor anholdt og sigtet den 8. december 2021 og nåede at sidde varetægtsfængslet 71 dage, før han blev løsladt i februar. Sigtelsen blev imidlertid opretholdt, og i september blev han så tiltalt for i seks tilfælde at have lækket højt klassificerede oplysninger, herunder til to journalister.

Retssagen mod Lars Findsen er endnu ikke berammet, men anklagemyndigheden har nedlagt påstand om fængselsstraf, og strafferammen er op til fire år. Lars Findsen nægter sig skyldig i alle anklager.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Niels Sørensen
Læser
Niels Sørensen
15. oktober 2022 18:31

Tror det er ren politisk at Lars Findsen er anklaget, da han tidligere er frikendt af en dommer kommunion.
Det er jo ganske klart at tidligere forsvarsminister Klaus Hjort blev anklaget efter at han havde udtalt sig om de manglende kompetencer som han mente Trine Bramsen besad .Alle kan jo se han havde ret , selv Mette Fredriksen, kunne til sidst kun gøre det som hun burde for længe siden.
Desværre har Mette Fredriksen en vis tendens til at omgive sig med en vis type kvinder med stride tilbøjeligheder.
M.v.h.: Niels.