spot_img

Statsadvokaten rejser tiltale og kræver fængselsstraf til tidligere FE-chef

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Statsadvokaten har i dag rejst tiltale mod tidligere FE-chef Lars Findsen, som i august 2020 blev hjemsendt efter mistanke om ulovlig spionage og bevidst videregivelse af urigtige oplysninger til Tilsynet med Efterretningstjenesterne. Han er nu tiltalt for under sin hjemsendelse at have videregivet fortrolige oplysninger til en række personer, herunder to journalister.

Anklagemyndigheden har i dag – med justitsminister Mattias Tesfayes (S) tiltræden – rejst tiltale mod den forhenværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen. Findsen er tiltalt efter straffelovens § 109, stk. 1, og § 152, stk. 2, for i seks tilfælde og over for flere personer, heraf to journalister, »at have afsløret statshemmeligheder eller andre særligt fortrolige oplysninger, som i det væsentlige stammede fra den pågældendes tjeneste i FE«, skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Det fremgår videre af pressemeddelelsen, at forholdene i anklageskriftet strækker sig over en periode på 16-17 måneder, der tidsmæssigt falder sammen med Lars Findsens hjemsendelse fra sin tjeneste i FE. Det blev han 21. august 2020, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) beskyldte FE for i årevis at have gennemført ulovlig overvågning af danske statsborgere og for at tilbageholdt oplysninger fra tilsynet og fremlagt urigtige oplysninger.

En kommission underkendte senere TET’s anklager mod Findsen og flere af FE’s medarbejdere, men under sin hjemsendelse, skal Findsen altså have brudt sin tavshedspligt overfor en række personer, herunder repræsentanter for pressen.

»Det er selvsagt alvorligt, når hemmeligheder eller andre fortrolige oplysninger, der er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmarks sikkerhed, bliver videregivet til uvedkommende. Det indebærer en risiko for yderligere spredning til en bredere offentlighed. Det kan skade forholdet til efterretningstjenesternes samarbejdspartnere, og det kan gøre det sværere for dem at udføre deres arbejde, hvis deres arbejdsmetoder afsløres, ligesom tilliden til, at efterretningstjenesterne kan værne om følsomme oplysninger, svækkes,” siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen fra Statsadvokaten i Viborg.

Anmoder om lukkede døre

Østjyllands Politi og PET har stået for efterforskningen af sagen, som retligt køres som en samarbejdssag mellem førstnævnte og Statsadvokaten i Viborg. Både Rigsadvokaten og senest justitsminister Mattias Tesfaye har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om at rejse tiltale.

Anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om fængselsstraf til Lars Findsen. Sagen er rejst som en domsmandssag, hvilket betyder, at en eventuel fængselsstraf skal udmåles til under fire år. Anklagemyndigheder vil af hensyn til sagens karakter anmode om, at den behandles for lukkede døre.

»Jeg kan godt forstå, at der er stor opmærksomhed om sagen. Udgangspunktet er, at der er offentlighed om straffesager i Danmark, men der er undtagelser. Det gælder særligt i sager, hvor der er hensyn til fremmede magter og statens sikkerhed. I sagen indgår oplysninger om statshemmeligheder og andre fortrolige oplysninger, som ikke kan lægges åbent frem. Det er meget tungtvejende hensyn. Derfor har politiet og anklagemyndigheden indtil nu været tilbageholdende med oplysninger om sagen, og det vil vi fortsat være. Jeg vil dog gerne understrege, at det i sidste ende er rettens afgørelse, om sagen fortsat skal behandles for lukkede døre,« siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen.

 

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer