FMI tildeler danske Terma kæmpeordre på levering af luftværnssystem til Hæren

7
Det bliver danske Terma, der skal levere luftværn til Hærens 1. Brigade. FMI tildeler virksomheden en kontrakt til en værdi af i alt fem milliarder kroner. Foto: EU TED

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har besluttet at indkøbe luftværnssystemer til Hærens 1. Brigade ved danske Terma, fremgår det af EU’s udbudsportal. FMI ønsker sig en enkelt national hovedleverandør, og de betingelser opfylder kun Terma, som dermed kan skrive en milliardordre i ordrebogen.

Det bliver danske Terma, der skal levere de længe ventede luftværnssystemer til Hærens 1. Brigade. Det står klart, efter at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) via EU’s udbudsportal har offentliggjort, at man agter at indgå en aftale til en værdi af i alt fem milliarder kroner med den danske forsvarsvirksomhed, der er hjemmehørende i Lystrup ved Aarhus.

Aftalen med Terma indgås som en såkaldt direkte tildeling, fordi FMI vurderer, at kun Terma lever op til de opstillede krav. Normalt skal større materielindkøb sendes i EU-udbud, men medlemslandene kan gøre brug af bestemmelserne i artikel 346 i EUF-traktaten og fravælge udbudsrunder, når væsentlige nationale sikkerhedsinteresser er på spil. Det er der i denne sammenhæng, vurderer FMI:

»Det er af sikkerhedsmæssige hensyn afgørende, at FMI indgår aftale direkte med én hovedleverandør, der kan tage ansvaret for det samlede system, herunder integrationen af alle subsystemer, hvoraf en stor del tilvejebringes via eksisterende (udbudte) rammeaftaler, som FMI har indgået, og dermed påtage sig systemhus-ansvaret,« skriver FMI således.

Desuden har man fra styrelsens side lagt vægt på de praktiske fordele ved at indgå aftale med en dansk virksomhed, fremgår det videre af bekendtgørelsen:

»Det er ligeledes afgørende, at den overordnede systemintegration foretages hos en national leverandør, da dette vurderes nødvendigt for at sikre væsentlige nationale sikkerhedsinteresser, herunder at eventuel “nede-tid” minimeres, og at behovet for opgradering og vedligehold kan opfyldes uden risiko for eksport-restriktioner fra nogen udenlandsk stat.«

Skal levere simulationssystem først

Terma skal i første omgang levere et simulationssystem, der sætter 1. Brigade i stand til at uddanne og træne det personel, der skal bruge luftværnssystemet. Selve luftværnssystemet vil derefter blive leveret med en dertilhørende 30-årig aftale om support og vedligeholdelse, fremgår det af aftalen.

Dermed er der truffet beslutning om en af krumtapperne i den meget omdiskuterede middeltunge og deployerbare 1. Brigade – også kaldet ”Hærens knytnæve” – som Danmark havde lovet Nato at have klar i 2023. Det bliver den ikke, men med beslutningen om at indkøbe luftværn ved Terma er et vigtig skridt på vejen nu taget, og Danmark er tættere på at leve op til et af de væsentlige styrkemål, som det længe har haltet med.

Artiklen fortsætter under billedet …

20220323 teaser 1bde
Klik på billedet, hvis du vil læse om de udfordringer, der forhindrer 1. Brigade i at blive klar til tiden …

»Luftværnsystemet skal leve op til Natos krav for den Very Short Range (VSR)-luftværnskapacitet, der indgår i Danmarks medium brigade (Natos styrkemål). Luftværnsystemet skal desuden indgå i det nationale forsvar, og skal i den forbindelse leve op til krav om interoperabilitet, herunder kunne indgå i forskellige konfigurationer af luftforsvarskapabiliteter inden for land- og luft-domænerne«

Opstillingen af brigaden på i alt 4.000 mand har været lang tid undervejs og plaget af en række udfordringer på både materiel- og personelsiden. En af de store mangler har netop været luftværnet, som der altså er øremærket i alt fem milliarder kroner til. Der er dog stadig udestående i forhold til nedslidte infanterikampkøretøjer, forsinkede materielleverancer og opsigelser i kølvandet på indsættelser i Operation Gefion og coronaberedskabet. Det står derfor fortsat uklart, hvornår brigaden står helt klar.

guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer