
Danmark har ikke konsulteret den maliske overgangsregering i tilstrækkeligt omfang, og man har heller ikke overholdt de nødvendige protokoller forud for deployeringen af jægersoldater til landet. Det mener i hvert fald Malis regering, som i går bad Danmark om at trække sine styrker ud af landet.
Danmark skal trække sine jægersoldater ud af Mali, som de ellers ankom til for blot en uge siden. Det skriver Malis militære overgangsregering i en udtalelse, hvor der henvises til, at Danmark angiveligt ikke har konsulteret de rette myndigheder i forbindelse med indsættelsen af soldaterne, der er landet i Mali sammen med et hold kirurger. Her skal de efter planen deltage i den europæiske Task Force Takuba under den franskledede antiterrorindsats Operation Barkhane, men de burde slet ikke være til stede i landet, lyder det nu fra Malis regering:
»Malis regering noterer sig med forbavselse, at et kontingent af danske specialstyrker under Takuba-styrken er indsat på Malis territorium,” udtaler regeringen ifølge nyhedsbureauet Reuters erklæringen, som blev udsendt mandag aften, og som altså også er en opfordring til at trække soldaterne ud igen.
Læs også: Uenighed om danske interesser i Sahel-regionen
Udenrigsministeriet prøver netop nu at gå i dialog med Malis regering for at få klarhed over situationen og kunne i går aftes ikke bekræfte, at den maliske udmelding er af officiel karakter, skriver DR.
»Vi er fra dansk side i kontakt med det maliske overgangsstyre. Der er på nuværende tidspunkt betydelig usikkerhed om overgangsstyrets udmelding. Det danske bidrag er en del af den fransk-ledede indsats i Mali, og vi koordinerer derfor også løbende og tæt med vores partnere, ikke mindst Frankrig. Vi arbejder på højtryk for at skabe større klarhed over situationen,« lød det således i et skriftligt svar fra ministeriet til DR.
Kan være reaktion på sanktioner
Det er derfor indtil videre uvist, hvad der kommer til at ske, og om de danske soldater vil blive trukket ud af landet blot en uge efter deres ankomst. Ifølge Ekstra Bladet står de danske jægersoldater dog stand-by til at lade sig evakuere, hvis det viser sig, at udmeldingen kommer fra officielt hold.
Artiklen fortsætter under tweetet …
De danske jægersoldater i Mali er blevet bedt om at holde sig stand-by til evakuering, hvis erklæringen om at de danske styrkers indsættelse “blev foretaget uden samtykke", som Reuters citerer, er ægte. Det fortæller kilder til EB
— knud_brix (@Knud_brix) 25. januar 2022
Tilsvarende står det heller ikke klart, hvorfor Malis regering i bekræftende fald rent faktisk beder Danmark om at forlade landet. Beslutningen om at indsætte danske soldater har dog været offentligt kendt siden maj måned, og flere iagttagere peger derfor på, at udmeldingen skal ses i lyset af udfaldet af EU’s udenrigsministermøde, hvor det tidligere mandag blev besluttet at indføre sanktioner mod det militære overgangsstyre.
Artiklen fortsætter under tweetet …
The #Malian government in Bamako asks DK to immediately withdraw its contribution to Taskforce Takuba, citing that protocols have not been followed. Hard to not see this as part of a bigger issue with Bamako and the EU-coalition https://t.co/OkSuuLkHEE
— Hüseyin Yücel (@husyuc) 24. januar 2022
Sanktionerne er støttet af Danmark og bliver indført som svar på styrets beslutning om at udskyde næste måneds demokratiske valg i op til fem år og for at have hyret den russiske paramilitære organisation Wagner-gruppen til at arbejde for sig, skriver Berlingske, som citerer Ritzau.