spot_img

Malis overgangsregering beder Danmark om at trække jægersoldater hjem

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Danmark har ikke konsulteret den maliske overgangsregering i tilstrækkeligt omfang, og man har heller ikke overholdt de nødvendige protokoller forud for deployeringen af jægersoldater til landet. Det mener i hvert fald Malis regering, som i går bad Danmark om at trække sine styrker ud af landet.

Danmark skal trække sine jægersoldater ud af Mali, som de ellers ankom til for blot en uge siden. Det skriver Malis militære overgangsregering i en udtalelse, hvor der henvises til, at Danmark angiveligt ikke har konsulteret de rette myndigheder i forbindelse med indsættelsen af soldaterne, der er landet i Mali sammen med et hold kirurger. Her skal de efter planen deltage i den europæiske Task Force Takuba under den franskledede antiterrorindsats Operation Barkhane, men de burde slet ikke være til stede i landet, lyder det nu fra Malis regering:

»Malis regering noterer sig med forbavselse, at et kontingent af danske specialstyrker under Takuba-styrken er indsat på Malis territorium,” udtaler regeringen ifølge nyhedsbureauet Reuters erklæringen, som blev udsendt mandag aften, og som altså også er en opfordring til at trække soldaterne ud igen.

Læs også: Uenighed om danske interesser i Sahel-regionen

Udenrigsministeriet prøver netop nu at gå i dialog med Malis regering for at få klarhed over situationen og kunne i går aftes ikke bekræfte, at den maliske udmelding er af officiel karakter, skriver DR.

»Vi er fra dansk side i kontakt med det maliske overgangsstyre. Der er på nuværende tidspunkt betydelig usikkerhed om overgangsstyrets udmelding. Det danske bidrag er en del af den fransk-ledede indsats i Mali, og vi koordinerer derfor også løbende og tæt med vores partnere, ikke mindst Frankrig. Vi arbejder på højtryk for at skabe større klarhed over situationen,« lød det således i et skriftligt svar fra ministeriet til DR.

Kan være reaktion på sanktioner

Det er derfor indtil videre uvist, hvad der kommer til at ske, og om de danske soldater vil blive trukket ud af landet blot en uge efter deres ankomst. Ifølge Ekstra Bladet står de danske jægersoldater dog stand-by til at lade sig evakuere, hvis det viser sig, at udmeldingen kommer fra officielt hold.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Tilsvarende står det heller ikke klart, hvorfor Malis regering i bekræftende fald rent faktisk beder Danmark om at forlade landet. Beslutningen om at indsætte danske soldater har dog været offentligt kendt siden maj måned, og flere iagttagere peger derfor på, at udmeldingen skal ses i lyset af udfaldet af EU’s udenrigsministermøde, hvor det tidligere mandag blev besluttet at indføre sanktioner mod det militære overgangsstyre.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Sanktionerne er støttet af Danmark og bliver indført som svar på styrets beslutning om at udskyde næste måneds demokratiske valg i op til fem år og for at have hyret den russiske paramilitære organisation Wagner-gruppen til at arbejde for sig, skriver Berlingske, som citerer Ritzau.

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
26. januar 2022 0:15

Kan slet ikke se hvad vi laver i Mali – jeg mener vi støtter vel en militærjunta der har taget magten ved et kup.