spot_img

Uenighed om danske interesser i Sahel-regionen

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Folketinget vedtog tirsdag et forslag om at sende danske specialstyrker til den uroplagede Sahelregion. Fornuftigt, mener antropolog Rikke Haugegaard, der i sidste uge deltog i Frontlinjen på Radio4. Det er dog ikke alle, der er er enige, og både Nye Borgerlige, Enhedslisten og enkelte andre stemte derfor imod forslaget.

Folketinget andenbehandlede og vedtog tirsdag et beslutningsforslag om at sende et dansk specialoperationsstyrkebidrag til den franskledede Operation Barkhane i Mali og de omkringliggende lande. Det vestafrikanske land er, ligesom sine nabolande lande i Sahelregionen, plaget af uroligheder, som for en stor dels vedkommende udspringer fra lokale jihadistiske gruppers hærgen.

Danmark har før deltaget i operationer i området, både i regi af Operation Barkhane og som en del af FN’s kapacitetsopbyggende MINUSMA-mission. Den indsats kommer nu til at fortsætte med dansk deltagelse, og det er i det hele taget en fornuftig disposition at yde et bidrag i regionen, mener Rikke Haugegaard, som er antropolog ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet. Tirsdag i sidste uge deltog hun i Radio4-programmet Frontlinjen, hvor hun redegjorde for sit synspunkt.

Artiklen fortsætter under playeren …

»Vi bidrager til den langsigtede udvikling i Sahelregionen. Vi kan håbe, at vi kan bidrage til, at de her islamistiske netværk bliver begrænset i deres operation og virke. Hvis de får mulighed for at sætte sig fast i det område og dominere dele af Mali, har vi et stort problem. De samarbejder med Boko Haram i Nigeria, laver træningslejre, smugler mennesker, narkotika og våben. De udgør en kæmpe risiko, og der er mange statsledere i Vestafrika, som rækker hånden op og beder om hjælp fra det internationale samfund. Deres statsapparater har ikke penge og kapacitet til at kæmpe mod de islamistiske netværk,« forklarer hun.

NB: Kan ikke se direkte interesse for Danmark

Det er dog ikke alle, der deler Rikke Haugegaards opfattelse af, hvad Danmark bør blande sig i, og på Christiansborg er da heller ikke politisk enighed om missionsdeltagelsens formålstjenlighed set med danske øjne. Beslutningsforslaget blev ganske vist stemt igennem med et bredt flertal – 83 stemmer for og 12 imod – Udover Nye Borgerliges og Enhedslistens folketingsgrupper stemte også Alternativet og Kristendemokraterne plus løsgænger Uffe Elbæk imod.

Nye Borgerliges forsvarsordfører Peter Seier Christensen deltog i lighed med Rikke Haugegaard i sidste uges udgave af Frontlinjen. Her anerkendte han, at Frankrig med sin historie som kolonimagt har interesser i Mali og Sahelregionen, mens han forklarede sit partis modstand mod dansk deltagelse i Operation Barkhane.

»I Nye Borgerlige er vi meget skeptiske overfor at udsende danske soldater. Vi vil kun gøre det, hvis vi mener, at det har en direkte interesse for Danmarks sikkerhed. Det kan ikke se i dette tilfælde, at det har. Derfor stemmer vi nej til det.«

Anderledes positivt stiller Nye Borgerlige sig til forslaget om at sende et krigsskib til Guineabugten, hvor pirateri. Her det danske perspektiv lettere at få øje, på, siger Peter Seier Christensen. Derfor er det også lettere at lægge stemmer til:

»Vi behandlede to beslutningsforslag den dag (ved førstebehandlingen den 7. maj, red.), og det andet forslag, som handlede om at sende et bidrag ud til piratbekæmpelse, støttede vi. Der kunne vi godt se en dansk interesse, når Danmark er så stor en søfartsnation, som vi er. Men vi kan ikke se, hvad Danmark skal lave i Mali.«

Frankrig har trukket stort læs

Ifølge Rikke Haugegaard er der ikke tvivl om, at Danmark bliver påvirket af, hvad der foregår i Afrika. Derudover er missionen en mulighed for at aflaste Frankrig, der længe har »trukket et rigtig stort læs«, mener hun.

»Det er vigtigt, at andre europæiske lande bidrager og står skulder ved skulder med Frankrig om de her ting. Jeg synes, det er vigtigt at interessere sig for, hvad der foregår i Afrika. Vores sikkerhedssituation i Europa bliver påvirket af, at der er stor ustabilitet i Sahel for eksempel. Det er det, vi kan bidrage til ved at sende vores specialoperationsstyrker derned.«

Peter Seier Christensen anerkender dog heller ikke Rikke Haugegaards præmis om, at det kan være en fordel at vise flaget med missionsdeltagelser og derved knytte tættere bånd til sine europæiske allierede – heller ikke selvom USA under landets forrige præsident såede alvorlig tvivl om det transatlantiske Nato-samarbejde:

»Det skal ikke være relationsopbygning, der skal være afgørende for, om danske soldater bliver sendt ud i verden. Det, mener jeg ikke, er et argument for at sende dem ud. Sender vi et dansk bidrag ud, skal det være fordi, det er i danske interesser, og det ser vi på fra gang til gang. Vi mener ikke, at vi har nogen interesser i at sende danske soldater til Mali.«

I stedet ser Nye Borgerlige gerne, at Forsvarets indsatser fremover bliver centreret omkring Danmark, og at eventuelle internationale indsatser alene foregår i regi af Nato:

»Helt grundlæggende mener vi, at det danske forsvars afgørende opgave er at forsvare Danmark og være en troværdig partner i Nato, der er afgørende for vores sikkerhed.«

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...