spot_img

Ordførere kræver svar i sag om Frømandskorpsets fejlbehæftede både

Det er bekymrende, at der kan sås tvivl om funktionaliteten af det materiel, som Frømandskorpset og Søværnet om få dage tager på antipiraterimission i Guineabugten med. Det mener flere folketingsmedlemmer, som samstemmende ønsker at komme til bunds i sagen. K har stillet spørgsmål til ministeren.

Når fregatten ”Esbern Snare” på søndag begynder sin forlægning mod Guineabugten, bliver det med bl.a. et maritimt indsatshold bestående af personel fra militærpolitiet og operatører fra Frømandskorpset om bord. Men frømændenes vigtigste og mest potente arbejdsredskab, korpsets RHIB’er – eller slet og ret hurtigtsejlende motorbåde – står i skrivende stund til reparation på et værksted.

Som OLFI tirsdag kunne fortælle, har de to både tilbragt ganske meget tid netop der, selvom det efterhånden er to og et halvt år siden, at de blev leveret til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Selvom styrelsen forventer at have bådene overleveret til Frømandskorpset og klar til afgang søndag, vækker det bekymring blandt flere af beslutningstagerne bag det danske fregatbidrag, at bådene endnu ikke er sejlklare.

Artiklen fortsætter under playeren …

At det forholder sig sådan indgyder ikke tryghed forud for missionen, fortæller den konservative forsvarsordfører Niels Flemming Hansen:

»Nej, det gør det bestemt ikke, og jeg vil egentlig godt stille ministeren nogle spørgsmål om sagen. Nu er jeg lige blevet foreholdt det i dag, men det synes jeg da er ret interessant at få svar på. Jeg er meget overrasket, fordi det virker som om, at man sætter soldaternes liv på spil,« siger han.

Har stillet forsvarsministeren spørgsmål

Niels Flemming Hansen fortæller, at hverken han eller de øvrige medlemmer af Forsvarsudvalget er blevet briefet om situationen, hverken før eller efter folketingsbeslutningen om det danske fregatbidrag.

»Det er jeg også overrasket over. Specielt set i lyset af, at båden tager afsted på søndag. Inden vi gik på efterårsferie, havde vi møde i forligskredsen, og det undrer mig, at vi ikke der er blevet briefet om det her,« fortæller den konservative forsvarsordfører.

På baggrund af OLFI og Radio 4’s afdækning af sagen har Niels Flemming Hansen stillet forsvarsminister Trine Bramsen (S) en række spørgsmål om sagen. Dem glæder også Dansk Folkepartis forsvars- og udenrigsordfører sig til at få svar på.

»Det er en meget ejendommelig historie, som bliver rullet op. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige andet end, at det på søndag skal bliver interessant at se, hvad fregatten sejler af sted med. Hele forløbet tyder på en ret dårlig planlægning – det må jeg sige. Jeg har ikke hørt om det, før OLFI og Radio4 ringede. Det skal vi selvfølgelig have undersøgt,« siger Søren Espersen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om den kaotiske anskaffelse af motorbåde til Frømandskorpset …

Svarene på de spørgsmål vil man formentlig også imødese med spænding blandt regeringens støttepartier. hos Enhedslisten er man ligeledes bekymrede over meldingen om de ukampdygtige motorbåde, fortæller Eva Flyvholm, som er partiets forsvarsordfører. Hun hæfter sig især ved, at bådene heller ikke i klargøringsfasen frem mod missionen i Guineabugten har været operationelle.

»Det er selvfølgelig ekstremt bekymrende. Især for de folk, som skal afsted, at man får noget udstyr med, som man slet ikke har haft mulighed for at træne med, og som der har været store tekniske problemer med – og måske stadig er det.«

Langvarige tekniske problemer undrer

Modsat sin konservative kollega er Eva Flyvholm ikke overrasket over ikke at være blevet orienteret om problemerne med de to motorbåde, der tilsammen har kostet 27 millioner kroner.

»Men det ændrer ikke på, at det er utrygt og kritisabelt for de mennesker, som skal afsted, at tingene ikke er i orden. Jeg synes, at det lyder som et noget underligt forløb, som nok er værd at få kigget på. Det er jo mange penge, der bliver brugt på materielindkøb.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse OLFIs reportage fra “Esbern Snare” og interview med kommandørkaptajn Lars Povl Jensen …

Det er især det lange forløb med tekniske problemer, der undrer Eva Flyvholm, fortæller hun. Selvom Enhedslisten har stemt imod den danske solomission i Guineabugten, skal udstyret fungere, når danske soldater sendes afsted, slår hun fast.

»Det lyder ikke til, at det er landet særlig godt, når det er over to år siden, bådene blev leveret, og de har ikke været ude af værkstedet siden. Jeg synes, at det lyder som et meget, meget mærkeligt forløb. At der har været så store tekniske problemer med dem, og at man faktisk ikke har formået at få rettet op på det tidligere. Det, synes jeg, virker som en mildest talt uheldig sag,« siger hun.

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...