spot_img

Indbetalinger til obligatorisk grønlandsk pensionsordning er forsvundet

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

DEBAT: På Grønland oplever danske tjenestemænd fortsat problemer med den omdiskuterede obligatoriske pensionsordning. En af de ramte er chefsergent Flemming Hougaard, som ikke kan se opkrævningerne på sin pensionskonto og med en nært forestående afgang fra arbejdsmarkedet ønsker sig svar på, hvor hans penge er blevet af.

Hvor er vores pensionsindbetalinger henne? De skatteborgere, som ikke selv har indbetalt til en obligatorisk pension, er de seneste år blevet opkrævet ekstra 6 pct. i skat, indtil borgeren har opfyldt opsparingsforpligtigelsen. Med andre ord: Har man ikke selv sørget for at opfylde forpligtigelsen via en indbetaling til en godkendt pensionskonto, sørger skattestyrelsen for, at det sker. Problemet er bare, at pengene må være blevet væk.

Loven om obligatorisk pensionsopsparing blev vedtaget med ikrafttrædelse for skatteåret 2018. Cyklussen ser således ud: Regnskabet opgøres i august det følgende år, 2019. Såfremt der ikke er indbetalt tilstrækkeligt til opsparingen, udsteder skattestyrelsen et skattekort for det kommende år i 2020, tillagt 6 pct. Skatteåret 2019 følger samme cyklus, så det får indflydelse på skatteprocenten for 2021 og så fremdeles.

I bemærkningerne til ændringer af lov om obligatorisk pension (se stk. 6, ændringer til § 7) meddeles det, at hvis man ikke har en godkendt pensionskonto, vil skattestyrelsen oprette en konto til den enkelte skatteborger. Har man derimod en pensionskonto, vil det opkrævede beløb blive indbetalt til denne. Problemet er bare, at det ikke er sket. Hverken for året 2018, eller halvdelen af 2019.

Hvor er pengene henne?

Sagen rejser nogen spørgsmål: Pengene er væk – hvor er de henne? Der udstedes end ikke et kontoudtog på indbetalingerne – hvorfor ikke? Den enkelte skatteborger kan ikke følge med – og slet ikke kontrollere – hvad der sker på deres pensionskonto. Er der beregnet et pensionsafkast?

Debatindlægget fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse chefsergent Flemming Hougaards debatindlæg om den danske stat, som lader hånt om udsendte i rigsfællesskabet …

Alle skatteborgere, som er blevet opkrævet pensionsindbetalinger via skatten, har svar til gode, og den grønlandske skattestyrelse trænger til en gevaldig oprydning i deres pensionskaos. Forvaltningen ses ikke at være eksisterende. Tænk sig, at skatteborgerne, der er omfattet af skatteopkrævningen, ikke har fået et afkast i over halvandet år. Det bør selvfølgelig kompenseres.

Læs også: Danske soldater i Grønland tjener det samme over tid

Det er paradoksalt, at den grønlandske skattestyrelse opkræver pensionsindbetalinger, der skal sikre, at man ikke ligger Grønland til last, når man går på pension, uden at kunne svare på, hvor pengene er henne. På talrige emails til skattestyrelsen kommer der ikke svar tilbage. Selve formålet med at opkræve en obligatorisk pension er helt OK. Men forvaltningen af de indbetalinger, som er foretaget via skatten, er totalt mangelfuld.

Mangler indbetaling på 20.000 kroner

Personligt står jeg overfor pension om ganske kort tid. Men jeg aner ikke, hvordan min pensionssituation ser ud. Skattestyrelsen sidder på mine penge, inklusive det beløb jeg har indbetalt for meget. Min pensionskasse forvalter i øjeblikket mit pensionsindestående til akkumuleret 12 pct. Jeg mangler en indbetaling fra skattestyrelsen på cirka 20.000 kroner. Måned for måned mangler jeg en forrentning. Når man ikke evner at gennemføre den administrative forvaltning af en lovgivning, så bør man vente med at opkræve ekstra skat, indtil systemerne er på plads.

Nu er jeg i den situation, at jeg er ansat som tjenestemand i den danske stat. Via min ansættelse bliver jeg tilkendt en tjenestemandspension. Den er tilstrækkelig til, at Grønland ikke belastes af min tilstedeværelse i Grønland, hvis jeg skulle vælge at blive her i landet. Men først 2 år efter, at lov om obligatorisk pension blev vedtaget, opdager man, at danske tjenestemænd ikke er omfattet af de undtagelser, som er nævnt i loven. Ved en senere ændring, gældende fra 2021, omfattes danske tjenestemænd også.

Vi er mange danske tjenestemænd, som har forsøgt at få den danske stat til at dokumentere værdien af vores tjenestemandspension, men det er affærdiget af den grønlandske skattestyrelse.

På vegne af alle, som er blevet ramt af seks procents-opkrævninger, vil jeg opfordre skattestyrelsen til at svare på spørgsmålene: Hvor er pengene henne, og hvad gør I ved dem?

Flemming Hougaard har været udstationeret til Grønland i en årrække og er i dag nu stationsleder i Kangerlussuaq. Privatfoto

Andre læste også

Værnepligtige fra Livgarden bistår med at redde uvurderlig kunst fra Børsen

Abonnement
90 værnepligtige fra Den Kongelige Livgarde smed tirsdag formiddag, hvad de havde i hænderne, for at hjælpe til ved Børsen. Den knap 400 år gamle bygning stod fra morgenstunden omsluttet af flammer, og de værnepligtige hjælper blandt andet med at håndhæve afspærringer og med at redde kunstskatte. Lidt i klokken...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...