spot_img

Dansk chef for Irak-mission: Vi er blevet klogere på de irakiske behov

Danmark overtager i dag ledelsen af Nato Mission Iraq. Generalløjtnant Per Pugholm Olsen er ny chef for de i alt 350 mand – herunder 125 danske – der er til stede i Irak. Han gæstede i dag Radio 4-programmet Frontlinjen og fortalte om missionen og om, hvordan man over årene er blevet mere bevidst om de irakiske behov.

Danmark overtager i dag ansvaret for Nato Mission Iraq (NMI), der er Natos trænings- og rådgivningsmission i Irak. Den nyudnævnte chef for de i alt 350 mand store styrke, hvoraf 125 er danskere, er generalløjtnant Per Pugholm Olsen – i Forsvaret også kendt som ”PP”.

Læs også: Per Pugholm Olsen bliver første danske chef for Nato Mission Iraq

Han optrådte i dag i Radio4-programmet Frontlinjen, hvor han fortalte om, hvad det er for en opgave, han netop har overtaget ansvaret for, og hvordan den adskiller sig fra tidligere missioner. For at rydde eventuelle misforståelser af vejen, startede Per Pugholm Olsen dog med at vende vært Peter Ernstved Rasmussens indledende spørgsmål til missionens karakter på hovedet:

»Jeg vil gerne starte med at fortælle, hvad vi ikke er: Vi er ikke en kampmission, så vi er ikke sendt herned for at gå i krig. Vi er derimod taget herned på invitation fra den irakiske regering for at rådgive dem om, hvordan de får bedre styr på det irakiske forsvar. Vi skal rådgive det irakiske forsvarsministerium, den irakiske forsvarskommando og det, vi i Danmark ville kalde Forsvarsakademiet. Det er helt igennem en rådgivningsmission, vi er hernede på.«

Et uniformeret konsulentfirma

Per Pugholm Olsen gav undervejs i udsendelsen vært og OLFI-redaktør Peter Ernstved Rasmussen ret i, at det på mange måder er et uniformeret konsulentbureau, man med NMI har etableret i Irak:

»Missionen er en fuldt integreret civil og militær operation. Jeg har såvel civile rådgivere, som jeg har militære rådgivere. Chefen for den enhed i vores organisation, der rådgiver det irakiske forsvarsministerium og forsvarskommando, er en civil diplomat fra Holland. Din analogi til et konsulentfirma er sådan set meget passende,« forklarede Per Pugholm Olsen.

Artiklen fortsætter under playeren …

Den danske missionschef har selv tidligere stiftet bekendtskab med forholdene i Irak, da han i perioden 2005-2006 var næstkommanderende i det, der hed Coalition Military Assistance Training Team (CMATT), men meget er sket siden da, og forudsætningerne for de to missioner er vidt forskellige, understregede han:

»Missionen adskiller sig på to måder (fra CMATT, red.): For det første var det, vi lavede dengang, mere taktisk uddannelse af konkrete irakiske soldater. For det andet synes jeg, at den måske allerstørste forskel er, at vi dengang ikke var inviteret af den irakiske regering. Da kom vi på forlængelse af invasionen i 2003.«

Bedre forståelse for de irakiske behov

Med halvandet årtis erfaringer i bagagen er det en mere velforberedt international missionsledelse, der nu assisterer irakernes indsats for at skabe stabilitet i landet.

»Vi forstod ikke dengang, hvordan Irak fungerede. Meget af den rådgivning og træning, vi gennemførte, viste sig at være forkert. Ikke fordi, der er noget galt med vores irakiske venner, men i virkeligheden fordi, at vi ikke forstod, hvordan vi skulle hjælpe dem. Det, håber jeg, at vi her nogle år senere er blevet klogere på, så vi i hvert fald tænker os rigtig godt om, inden vi giver dem konkrete råd,« sagde Per Pugholm Olsen.

Der kan dog stadig gå en rum tid, før resultaterne af NMI’s indsats viser sig, argumenterede Per Pugholm Olsen videre:

»Den omstilling, vi er i gang med, tager rigtig, rigtig lang tid. Et eksempel på det, vi konkret rådgiver om, er indholdet på deres uddannelser på deres National Defence College. Det er her, de har deres højeste officerer til at gennemgå uddannelse, og der vil nok gå et stykke tid, fra hold 1 er uddannet, til der er uddannet nok til, at de kan agere anderledes i det irakiske forsvar og ændre det til det bedre.«

Ambassade genåbner for at understøtte NMI

Det er dog ikke kun militært, at Danmark er til stede i Irak. Regeringen besluttede for nylig at genåbne den faste ambassade i Bagdad for første gang siden 2012, hvor man overgik til en rejsende ambassadør. Den nytiltrådte ambassadør, Stig Piras, gæstede per telefon Frontlinjen, hvor han understregede hvilket betydning den igangværende Nato-mission har haft for den beslutning.

»Grunden, til at man genåbner, er på den korte og aktuelle bane, at Danmark overtager ledelsen af NMI, som er en utrolig vigtig mission for os, for Nato og ikke mindst for Irak. Man har fra regeringens side vurderet, at det er vigtigt også at have en diplomatisk tilstedeværelse. Både for at understøtte det, vores danske soldater og ledelsen af dem – generalløjtnant ”PP” – skal lave, men også for at få vores eget indtryk af situationen i landet. Det er svært at gøre, når man kommer rejsende ind udefra, og derfor tog man en beslutning om at opgradere den diplomatiske forbindelse,« forklarede Stig Piras om baggrunden for sin egen tilstedeværelse, der indtil videre er sat til at vare de næste to år.

Du kan høre hele interviewene med både Per Pugholm Olsen og Stig Piras på Radio4’s hjemmeside.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer