spot_img

Kammeradvokaten giver grønt lys til afskedigelse af styrelsesdirektør

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Kammeradvokaten konkluderer i rapport, at der har manglet funktionsadskillelse i 4.800 transaktioner i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse til en værdi af 240 mio. kr. Den hjemsendte styrelsesdirektør står til afskedigelse, ligesom to øvrige ledende medarbejdere risikerer ansættelsesretslige konsekvenser.

Skandalen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kan nu få ansættelsesretlige konsekvenser for direktør Hans Høyer, der har været hjemsendt siden december sidste år. Det står klart, efter at den eksterne advokatundersøgelse af forløbet nu er tilendebragt. Kammeradvokaten har stået for undersøgelsen og vurderer, at der er »grundlag for at placere et ansættelsesretligt ansvar hos to ledende medarbejdere i Ejendomsstyrelsen (FES)«, mens der for Hans Høyers vedkommende er »grundlag for at iværksætte et ansættelsesretligt forløb med henblik på afskedigelse«. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Advokatundersøgelsen er en af flere undersøgelser, der blev iværksat, efter at det i slutningen af sidste år kom frem, at der var store problemer med forvaltningen af indkøb i FES.

Rigsrevisionen kritiserede i skarpe vendinger den tvivlsomme regnskabspraksis, der var blevet normen og muliggjorde systematisk svindel med indkøbsordrer i styrelsen. Sagen kom frem i lyset, efter at den civile whistleblower Karsten Hamborg Ravnsgaard gik til Rigsrevisionen og gjorde opmærksom på adskillige uregelmæssigheder i sin arbejdsgivers samarbejde med ejendomsstyrelsen.

Whistleblower satte sagen i gang

Kort inden Rigsrevisionens kritik blev offentliggjort i december 2019, havde Karsten Hamborg Ravnsgaard til OLFI og Politiken givet en række eksempler på, hvordan ansatte i ejendomsstyrelsen gennem kreativ bogføring og som et resultat af manglende opsyn indkøbte varer og tjenesteydelser til sig selv hos FES’ civile leverandører.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om, hvordan Karsten opdagede svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og anmeldte det til Rigsrevisionen … Foto: Ernstved

Efterfølgende kom det frem, at advarselslamperne havde blinket, men at Trine Bramsen ikke var blevet orienteret om sagen før meget sent i forløbet. Det blev samtidig klart, at daværende departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel havde siddet flere advarsler fra Forsvarsministeriets Interne Revision overhørig ved ikke at læse centrale mails.

Sagen kostede departementets koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen og ejendomsstyrelsens direktør Hans Høyer en tjenestefritagelse. Mens førstnævnte siden blev taget til nåde, er Hans Høyer ikke vendt tilbage til sit arbejde i styrelsen. Følger Forsvarsministeriet Kammeradvokatens konklusioner, kommer han med al sandsynlighed heller ikke til det.

Revisionsundersøgelsen konkluderer, at det økonomiske kontrolmiljø i ejendomsstyrelsen i 2018 ikke var tilstrækkeligt til at imødegå væsentlige økonomiske risici, og at der ikke blev iværksat konkrete tiltag til at mindske denne på kort sigt i 2018. I et opslag på LinkedIn skriver Hans Høyer, at han stiller sig uforstående overfor Kammeradvokatens konklusion om sit eget svigt.

»Jeg må sige, at jeg er overrasket over konklusionen, eftersom ansvaret for det økonomiske kontrolmiljø overgik til departementets økonomiske partnerelement den 1. januar 2018. Hertil kan nævnes, at den ledelsesinformation, som ejendomsstyrelsen modtog gennem årene fra Regnskabsstyrelsen på den såkaldte funktionsadskillelse (indkøbskontrol) løbende har oplyst at “Kontrollen har ikke givet anledning til bemærkninger”,« skriver Hans J. Høyer på LinkedIn.

Manglende funktionsadskillelse i tusindvis af transaktioner

Udover advokatundersøgelsen har skandalesagen givet anledning til en række andre tiltag og undersøgelser, der stadig pågår. Blandt andet sendte ministerens allerede få dage efter afsløringen i december et rejsehold til Hjørring for at styrke regnskabspraksis på ejendomsstyrelsens område.

Siden førte sagen til en større revisionsundersøgelse, der peger på, at der har manglet funktionsadskillelse i op mod 4800 transaktioner til en samlet værdi af cirka 240 millioner kroner. De transaktioner skal nu gennemgås for at finde frem til det fulde omfang af svindlen, der indtil videre har ført til tre politianmeldelser.

Forsvarsministeriets Interne Revision afrapporterer inden udgangen af januar 2021 på resultatet af gennemgangen, skriver Forsvarsministeriet i pressemeddelelsen, der desuden indeholder en liste over de øvrige initiativer, som er blevet iværksat efter Rigsrevisionens kritik. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) understreger, at sagen langt fra er slut.

»Rigsrevisionens alvorlige kritik af ejendomsstyrelsen bliver fulgt til dørs. Der er siden Rigsrevisionens kritik i december pågået et omfattende arbejde i ejendomsstyrelsen for at rette op på de kritiserede forhold. Dette arbejde fortsætter,« siger hun.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) efter pressemødet i december, hvor hun orienterede om svindelsagen i ejendomsstyrelsen. Arkivfoto: Ernstved

RETTELSE: Det fremgik tidligere af artiklen, at departementschef Thomas Ahrenkiel blev fritaget for tjeneste i forbindelse med svindelsagen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det er ikke korrekt. Det er først i forbindelse med den nylige skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste, at han blev tjenestefritaget. OLFI beklager fejlen.

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
8. oktober 2020 17:13

Det er i overensstemmelse med min erfaring vedrørende offentlig forvaltning, at chefen for FES siger, at det er andres ansvar – her ministeriets departement. Det skal nok passe!
Departementet vil nok også sige, at det er chefen for FES ansvar. Gad vide hvornår stillings- og funktionsbeskrivelser bliver koordineret med forvaltningsloven, så det ikke er hr. Nobody, der har ansvaret.