Evakueringen af hangarskib i gang trods sparsomme indkvarteringsmuligheder

1
Hele "USS Theodore Roosevelts" besætning er nu ved at blive evakueret fra skibet, men det kniber med indkvarteringsmuligheder på stillehavsøen Guam. Foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Anthony J. Rivera

Broderparten af besætningen på Covid-19-ramte “USS Theodore Roosevelt” bliver evakueret, mens hangarskibet rengøres og desinficeres. Sådan lyder seneste officielle melding fra den amerikanske flåde, hvor man dog oplever logistiske udfordringer med at indkvartere de mange søfolk i land.

Hangarskibet ”USS Theodore Roosevelt” ligger fortsat til kaj på øen Guam i det vestlige Stillehav, efter at en stribe Covid-19-tilfælde i sidste uge tvang skibet til at afbryde sin deployering og søge mod havn. Efterfølgende bad skibschef Brett Crozier om hjælp til at evakuere besætningen, fordi det viste sig umuligt at isolere de smitteramte søfolk. Den omstændelige manøvre er nu sat i gang, skriver det amerikanske Defenseone.

Størstedelen af besætningen vil derfor nu blive indkvarteret i land, mens skibet rengøres og desinficeres grundigt. Omkring 10 procent af den knap 5000 mand store besætning forbliver ombord.

Læs også: Skibschef vil sætte komplet hangarskibsbesætning i karantæne

”Nøglen er at sikre, at vi kan stille med et hold af besætningsmedlemmer til at bemande kritiske funktioner ombord, sørge for at de er raske og få dem tilbage ombord sideløbende med, at vi renser skibet og får de øvrige besætningsmedlemmer fra borde. Det er den proces, vi nu meget metodisk gennemfører, og vi øger løbende kadencen,” fortalte fungerende flådeminister Thomas Modly tirsdag til CNN.

Vil ikke afsløre smittetal

Det er gengæld forbundet med visse logistiske vanskeligheder, når man fra den ene dag til den anden evakuerer en næsten komplet hangarskibsbesætning, kunne Thomas Modly afsløre. Evakueringen trækker nemlig store veksler på lokalmiljøet på Guam.

“Problemet er, at Guam ikke har nok senge, så vi er i dialog med den lokale regering for at se, om vi kan finde hoteller eller opstille en form for teltløsning på øen.”

Det helt store maskineri er med andre ord sat i gang, og skibschef Brett Croziers bønner om hjælp faldt altså ikke for døve øren. Den øverstbefalende for USA’s stillehavsflåde, admiral John Aquilino, udtalte sig tirsdag aften også om sagen:

”Vi har forståelse for skibschefens forespørgsel. Vi har arbejdet på forkant, arbejder fortsat på det, og jeg er sikker på, at den ekstra karantæne- og isolationskapacitet vil være klar snart.”

Aquilino understregede ligesom flådeminister Thomas Modly, at det ikke er gangbart at gennemføre en fuld evakuering, fordi centrale funktioner ombord fortsat skal bemandes af både praktiske årsager og af sikkerhedshensyn.

”Det er nødvendigt med mandskab til at passe atomreaktorerne, være i brandberedskab og til at bespise det tilbageværende personel. Alle de ting er nødvendige, og hele holdet arbejder nu på at finde ud af, hvordan det gøres, samtidig med at vi får gjort vores søfolk raske og Covid-fri.”

Russisk atomubåd i karantæne

Aquilino ville ikke afsløre de seneste tal for, hvor mange af ”USS Theodore Roosevelts” besætningsmedlemmer, der har pådraget sig smitten, og det vides derfor ikke med sikkerhed, hvordan smitten har spredt sig de seneste dage.

Det er nok en ringe trøst for den amerikanske flådeledelse at vide, at “USS Theodore Roosevelt” langtfra er den eneste flådeenhed med Covid-19-bekymringer for tiden. Verden over oplever både overfladeskibe og ubåde, at man heller ikke er fredet på vandet, i takt med at besætningsmedlemmer bliver gjort ukampdygtige af virussen.

I Holland har man måttet trække ubåden ”KNLMS Dolfijn” hjem fra Joint Warrior-øvelsen i Skotland med otte bekræftede tilfælde. Få dage forinden konstaterede den belgiske flåde Covid-19 smitte ombord på fregatten “Leopold 1”, der skulle have været en del af hangarskibsgruppen omkring franske ”Charles de Gaulle” sammen med blandt andre den danske fregat ”Niels Juel”.

Også i Rusland har flåden sit hyr med Covid-19-smitten. Her har man erfaret, at det kun kræver en enkelt smittet besøgende at tvinge en atomubåd i karantæne. Ifølge The Barents Observer var det en civil besøgende, der slap smitten løs ombord. Ubåden “Orel” ligger således til kaj på flådebasen Zapadnaya Litsa og kommer antageligvis ikke ud at sejle foreløbig.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer