spot_img

Otte lande støtter europæisk overvågningsmission i Hormuz-strædet

Den europæiske overvågningsmission EMASoH er nu klar til at blive iværksat i Hormuz-strædet. Otte lande har indtil videre givet tilsagn om enten politisk støtte eller konkrete flådebidrag, skriver landene i en fælles udtalelse. Den danske deltagelse i missionen bliver i første omgang i form af et stabsbidrag, men senere på året vil også en dansk fregat blive sendt til området.

Den franskledede overvågningsmission European-led mission in the Strait of Hormuz – eller blot EMASoH – iværksættes nu i Hormuz-strædet. Det fremgår af en fællesudtalelse fra i alt otte europæiske lande, som det franske udenrigsministerium offentliggjorde mandag. Udover Frankrig, Holland, Grækenland og Danmark, der har lovet at stille med fysiske bidrag, har Belgien, Tyskland, Italien og Portugal tilkendegivet politisk støtte til initiativet.

Artiklen fortsætter under tweetet …

»I fuld overensstemmelse med international lov, herunder FN’s havretskonvention (UNCLOS), vil missionen konkret bidrage til øget overvågning af den maritime situation gennem deployering af yderligere overvågningsenheder i Golfen og Det Arabiske Hav,« fremgår det blandt andet af landenes fælles udtalelse.

Hormuz-strædet er en af verdens vigtigste sejlruter for transport af olie, men var sidste år skueplads for flere angreb på civile olietankere. Det europæiske flådeinitiativ kommer i kølvandet på disse angreb, som Iran formodes at stå bag. EMASoH-missionen får til formål at patruljere i området og supplere den igangværende amerikansk-britiske flådemission IMSC (International Maritime Security Construct). Håbet er, at det vil bidrage til at øget maritim sikkerhed i området.

Dansk fregat udsendes til efteråret

Europæerne kommer dog til at operere med et noget svagere mandat end amerikanerne og briterne, har militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen tidligere forklaret til OLFI. Da der er tale om en observatørmission, er det uvist, hvordan man ombord på skibene skal forholde sig, hvis nye angreb finder sted. Dertil kommer, at der er tale om en begrænset operation med kun få krigsskibe i området ad gangen.

EMASoH vil blive ledet fra den franske flådebase i Abu-Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater og vil i første omgang formentlig bestå af et fransk og et hollandsk krigsskib. Til efteråret vil en af de tre danske fregatter blive udsendt og afløse et af disse i en firemåneders periode. Det danske stabsbidrag på 1-2 personer vil være udsendt i op til et år.

I forbindelse med den politiske beslutning om deltagelse i missionen, udtalte forsvarsminister Trine Bramsen i midten af december:

»Det er vigtigt, at Danmark som en markant søfartsnation med et stærkt Søværn tager et ansvar på os og bidrager til at stå op for principper, som vi tror på. Jeg er stolt af, at vores allierede kigger i vores retning, når de skal finde samarbejdspartnere til en opgave som denne. Det vidner om den store respekt, der hersker om vores dygtige soldater og vores robuste kapaciteter.«

 

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer