Narhvalstænder, moskusokse og fiskeri giver bøder for sammenlagt 20.000 kr.

3
Tre besætningsmedlemmer på inspektionsfartøjet "Lauge Koch" har fået bøder for sammenlagt 20.000 kr. for bl.a. at have skudt en moskusokse i en grønlandsk nationalpark. Foto: WikiMedia Commons

Det koster kaptajnen og to besætningsmedlemmer på inspektionsfartøjet “Lauge Koch” bøder for sammenlagt 20.000 kr, at de i efteråret 2018 skød en moskusokse i en nationalpark, købte narhvalstænder for toldfri sprut og cigaretter og fiskede ulovligt fra Søværnets inspektionsfartøj. Alle tre har accepteret bøderne.

De svigtede deres ansvar og brød loven. Da inspektionsfartøjet “Lauge Koch” i efteråret og vinteren 2018-2019 besøgte Grønland, købte skibets banjermester og skibets teknikofficer toldfrit fire kartoner cigaretter og en flaske spiritus i skibets kiosk. Efterfølgende brugte de varerne som betaling for tre narhvalstænder i byen Ittoqqortoormiit.

Det skriver Grønlands Radio KNR og oplyser, at narhvalstænder afhængig af størrelse og udseende kan indbringe tusindvis af kroner. OLFI skrev om sagen første gang i april, da Forsvarsministeriets Auditørkorps var gået ind i sagen. Nu er sagen afgjort, og det koster de to foruden skibets chef betydelige bøder for pligtforsømmelse efter den militære straffelov.

Læs også: Besætningsmedlemmer sigtet for at have skudt moskusokse i Grønland

Ud over at købe narhvalstænder skød banjermesteren en moskusokse i en nationalpark, hvor al jagt er forbudt. Moskusoksen blev efterfølgende tilberedt og spist af besætningen på skibet. For forholdene har banjermesteren fået en bøde på 9.000 kr., mens teknikofficeren har fået en bøde på 5.000 kr.

Skibschefen får bøde for ikke at indberette ulovlig nedlæggelse

Også skibschefen har fået en bøde for ikke at have indberettet den ulovlige nedskydning af moskusoksen til de grønlandske myndigheder. Skibschefen er den øverst ansvarlige på skibet, og bøden til ham lyder på 6.000 kroner i bøde for ikke at indberette den ulovlige nedlæggelse af moskusoksen. Derudover straffes han for ved flere lejligheder at have tilladt besætningsmedlemmer at fiske fra skibet uden gyldige fisketegn.

Artiklen fortsætter under billedet …

20190402 LaugeKoch
Inspektionsfartøjet “Lauge Koch” under en skydeøvelse i 2017. Foto: Forsvaret

Det er auditør Claus Risbjerg, som har ført sagerne mod besætningsmedlemmerne. Han har selv boet i Grønland og oplyser til KNR, at det er sjældent, at han behandler sager mod besætningsmedlemmer på de inspektionsskibe- og fartøjer, der sejler i farvandet ved Grønland.

“Det er en sag, som vi har set meget alvorligt på, fordi det har stor betydning for forholdet i rigsfællesskabet. Så vi har prioriteret sagen højt,” siger han.

Alle tre besætningsmedlemmer har accepteret bøderne.

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer