spot_img

Narhvalstænder, moskusokse og fiskeri giver bøder for sammenlagt 20.000 kr.

Det koster kaptajnen og to besætningsmedlemmer på inspektionsfartøjet “Lauge Koch” bøder for sammenlagt 20.000 kr, at de i efteråret 2018 skød en moskusokse i en nationalpark, købte narhvalstænder for toldfri sprut og cigaretter og fiskede ulovligt fra Søværnets inspektionsfartøj. Alle tre har accepteret bøderne.

De svigtede deres ansvar og brød loven. Da inspektionsfartøjet “Lauge Koch” i efteråret og vinteren 2018-2019 besøgte Grønland, købte skibets banjermester og skibets teknikofficer toldfrit fire kartoner cigaretter og en flaske spiritus i skibets kiosk. Efterfølgende brugte de varerne som betaling for tre narhvalstænder i byen Ittoqqortoormiit.

Det skriver Grønlands Radio KNR og oplyser, at narhvalstænder afhængig af størrelse og udseende kan indbringe tusindvis af kroner. OLFI skrev om sagen første gang i april, da Forsvarsministeriets Auditørkorps var gået ind i sagen. Nu er sagen afgjort, og det koster de to foruden skibets chef betydelige bøder for pligtforsømmelse efter den militære straffelov.

Læs også: Besætningsmedlemmer sigtet for at have skudt moskusokse i Grønland

Ud over at købe narhvalstænder skød banjermesteren en moskusokse i en nationalpark, hvor al jagt er forbudt. Moskusoksen blev efterfølgende tilberedt og spist af besætningen på skibet. For forholdene har banjermesteren fået en bøde på 9.000 kr., mens teknikofficeren har fået en bøde på 5.000 kr.

Skibschefen får bøde for ikke at indberette ulovlig nedlæggelse

Også skibschefen har fået en bøde for ikke at have indberettet den ulovlige nedskydning af moskusoksen til de grønlandske myndigheder. Skibschefen er den øverst ansvarlige på skibet, og bøden til ham lyder på 6.000 kroner i bøde for ikke at indberette den ulovlige nedlæggelse af moskusoksen. Derudover straffes han for ved flere lejligheder at have tilladt besætningsmedlemmer at fiske fra skibet uden gyldige fisketegn.

Artiklen fortsætter under billedet …

Inspektionsfartøjet “Lauge Koch” under en skydeøvelse i 2017. Foto: Forsvaret

Det er auditør Claus Risbjerg, som har ført sagerne mod besætningsmedlemmerne. Han har selv boet i Grønland og oplyser til KNR, at det er sjældent, at han behandler sager mod besætningsmedlemmer på de inspektionsskibe- og fartøjer, der sejler i farvandet ved Grønland.

“Det er en sag, som vi har set meget alvorligt på, fordi det har stor betydning for forholdet i rigsfællesskabet. Så vi har prioriteret sagen højt,” siger han.

Alle tre besætningsmedlemmer har accepteret bøderne.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
ottochristensen
Læser
ottochristensen
10. januar 2020 17:09

Forhåbentligt er de tre narhvalstænder blevet konfiskeret.

Peter Jensen
Læser
Peter Jensen
9. januar 2020 9:26

Ja, det kan virke som en mild straf, at der ikke bringes yderligere disciplinarmidler i brug i sådanne tilfælde, men med til historien hører angiveligt også, at de pågældende personer har været suspenderet fra tjenesten i den del af Forsvaret der vedrører Rigsfælleskabet. I hvert fald kan det være svært for Arktisk Kommando og Søværnet at forsvare overfør Grønland, at selvsamme personer nu kan vende tilbage til tidligere tjeneste i Rigsfælleskabet… Man kan med rette stille spørgsmål om, hvorvidt man som ansat i det danske forsvar har gjort sig fortjent til den værdighed og agtelse der ligger i at gøre tjeneste i rammen af rigsfælleskabet, når man har optrådt med så lidt respekt for den grønlanske naturpleje og de sociale problemer som alkohol medfører i visse udsatte områder i Grønland.

Morten Dall
Læser
Morten Dall
9. januar 2020 11:09

Altså.. der er 2 adskilte procedurer i en sådan sag.
Først behandles straf-/skyld af auditørkorpset.
Når deres resultat foreligger, og der er kommet en endelig afgørelse, tager FPS som ansættende myndighed stilling til evt. ansættelsesretlige forhold – bl.a. dekorumkrav m.m.. Der er tale om 2 forskellige myndigheder og 2 forskellige sagsgange med rod i forskellige love/bestemmelser. Sagen er således ikke slut endnu – eller… kun den ene halvdel.