Besætningsmedlemmer sigtet for at have skudt moskusokse i Grønland

0
Tre besætningsmedlemmer på inspektionsfartøjet "Lauge Koch" har fået bøder for sammenlagt 20.000 kr. for bl.a. at have skudt en moskusokse i en grønlandsk nationalpark. Foto: WikiMedia Commons

Skibschefen og tre besætningsmedlemmer fra et af Forsvarets inspektionsfartøjer er sigtet mistænkt for at have skudt en moskusokse i en østgrønlandsk nationalpark og have købt forbudte narhvalstænder med toldfrie cigaretter og spiritus. Auditøren i Viborg bekræfter, at der er en sag.

Den 25. januar sad besætningen på et af Forsvarets inspektionsfartøjer i skibets messer med fjernsynsskærmene tændt, mens skibet lå i havn i Grønland. Her ventede de på, at VM-semifinalen i håndbold mellem Danmark og Frankrig skulle begynde kl. 13.30 lokal tid, da de pludselig fik uventet besøg. Efterforskere fra Forsvarsministeriets Auditørkorps entrerede skibet for at foretage en ransagning.

Besøget lagde en naturlig dæmper på euforien over en dansk semifinale ved håndbold VM. Da repræsentanterne for den militære anklagemyndighed forlod skibet igen, sad nogle af besætningsmedlemmerne tilbage i det, der bedst kan beskrives som en dårlig stemning.

I dag er fire personer fra inspektionsfartøjet sigtet, hvoraf to er befalingsmænd. Skibschefen er sendt hjem i unåde, og Auditørkorpset fortsætter efterforskningen. Den kredser om en række forhold, der har potentiale til at rejse en fornyet national krise mellem Danmark og Grønland, og ifølge OLFIs oplysninger er flere ministerier involveret i sagen for at afbøde skaderne.

Mistænkt for at have skudt totalfredet moskusokse

Ifølge OLFIs oplysninger skal medlemmer af besætningen have skudt en fredet moskusokse i en østgrønlandsk nationalpark. De skal derudover have købt ulovlige narhvalstænder og betalt med toldfrie cigaretter og spiritus, som er bandlyst og ulovligt at handle i Østgrønland.

Når det danske forsvar er til stede i Grønland, er det netop for at håndhæve lov og orden. Sagen rammer derfor direkte ned i en ophedet debat i Grønland, hvor en voksende del af befolkningen ønsker løsrivelse fra Danmark. De får gode argumenter stukket i hånden, når den udøvende magt bryder alle skrevne og uskrevne regler og udviser en svigefuld mangel på respekt for grønlandsk natur og kultur.

»Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget en anmeldelse om et muligt strafbart forhold i Grønland,« siger auditør Claus Risbjerg fra Forsvarsministeriets Auditørkorps i Viborg.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer