spot_img

Chefen for HO råder politikere med officerersbaggrund til ikke at blande sig

Chefen for Hærens Officersskole, oberst Nicolas Veicherts, angriber tre navngivne politikere og officerer – herunder en af hans egne kadetter – for i Berlingske at blande sig i debatten om Forsvaret. ”Mit råd til officerer, der også vil føre politik, er at finde andre emner end netop forsvarspolitik,” skriver han.

Forsvarsdebatten raser i Berlingske, hvor chefen for Hærens Officersskole (HO) er røget i totterne på officererne og politikerne Steen Holm Iversen (løsgænger og tidligere LA), Klaus Kroll (Nye Borgerlige) og kadetten på HO, Casper Stefani (Konservative). Sammen havde de tre den 17. september en kronik i Berlingske, hvor de angreb politikere fra begge sider af Folketinget for at bruge antallet af faldne soldater som undskyldning for ikke at anvende 2 pct. af bnp på forsvar.

»43 døde, 214 hårdt sårede i Afghanistan, otte døde og 19 hårdt sårede i Irak er delbetalingen for dansk manglende vilje til at opfylde Natos to-procentmål. Det må være den eneste konklusion, man kan drage, når det fra officielt hold igen og igen fremføres, at vi som land har leveret mere til internationale opgaver, end landets størrelse tilsiger, og samtidig har taget større tab, målt på indbyggere end vores allierede. Med andre ord er skiftende regeringers fodslæbende forsvarspolitik bygget på dyngen af døde soldater,« skriver de i kronikken.

Kronikken har skabt en del debat både eksternt og internt i Forsvaret. Lørdag fik de så svar på tiltale – fra en måske lidt uventet kant. Oberst Nicolas Veicherts er chef for Hærens Officersskole, og han gik i et læserbrev i rette med de tre officerer, hvoraf den ene, Casper Stefani, er en af hans egne kadetter. Chefen opfordrer dem alle til som politikere at beskæftige sig med andre emner end forsvar:

De døde kan ikke tale

»Krig er politik, hvorfor faldne soldater også kan blive til politik. Imidlertid kan de døde ikke tale, hvorfor vi alle skal være varsomme med at bruge deres og familiernes offer som argument for kortere eller længere krige eller større eller mindre forsvarsbudgetter. De faldne skal æres for deres offer – og ikke andet. Mit råd til politikere, der også vil føre soldater – og til officerer der også vil føre politik – er at finde andre emner end netop forsvarspolitik.«

Artiklen fortsætter under billedet …

Debatten raser ikke bare i Berlingske, men også på en række Facebook-sider.

Det er ellers ikke mere end tre år siden, at Ombudsmanden rettede en sønderlemmende kritik af den daværende forsvarschef Peter Bartram for at knægte soldaters ytringsfrihed ved at true med at fyre illoyale medarbejdere. Ombudsmanden skrev dengang, at han tvivlede  på, at forsvarschefen havde gjort tilstrækkeligt for at sikre, at medarbejderne tør ytre sig.

Efter offentliggørelsen af læserbrevet i Berlingske delte Nicolas Veicherts indlægget på chefen for Hærens Officersskoles officielle Facebook-side. Med hans halvofficielle udtalelse om, at politikere med officersbaggrund ikke bør blande sig i forsvarsanliggender, kan en ny debat om ytringsfrihed for soldater og officerer være på vej.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Michael Guy Diemar
Læser
Michael Guy Diemar
23. september 2019 16:12

Jeg er overbevist om at oberst Nicolas Veicherts har sine grunde til at skrive som han gør og give udtryk for at officerer ikke skal udtale sig om egen metier i det offentlige. Men kære Nicolas, det er en helt forfejlet og gammeldags indstilling, som ikke hører til i vor tid. Om nogen skal vi da have lov til at udtale os i den politiske debat omkring Forsvaret og dansk sikkerhedspolitik. Det er jo sådan set vores liv der sættes på spil, når regering og folketing indsætter os i diverse konflikter.
Så selvpålagt Berufsverbot blandt Forsvarets ansatte må og skal ikke accepteres.
Jeg konstaterer i øvrigt, at du i en række tilfælde ikke selv lever op til det kodeks du beskriver. Jeg læser jo fra tid til anden, at du udtaler dig meget rosenrødt om den nye officersuddannelse, som jo alt andet lige også er Forsvarspolitik. Du plæderer bl.a. for, at officerer ikke skal vide alt, men primært have fokus på de store linjer, mens vore stregbefalingsmænd skal tage sig af det nære omkring soldaterne, herunder det soldatermæssige håndværk. Jeg konstaterer bare stille og roligt her, at også vore stregbefalingsmænd i højere grad uddannes med fjerundervisning og sidemandsoplæring, med stor risiko for at fagligheden også her ryger på sigt.

Vi er nok en række officerer der er lodret uenige i i det nye uddannelsessystems lyksaligheder, men vi har indtil nu ikke kritiseret dig for din ret til at udtale dig om dette emne. Derfor vil det klæde dig som officer, og den stilling du har med stor påvirkningskraft over for nye officerer i hæren, at du accepterer den almindelige demokratiske ret til at udtale sig politisk, også om eget metier.
Jeg skal derfor opfordre til, at ansatte i Forsvaret ikke kritiseres for at udtale sig om emner som de naturligt har en stor veneration for. Andre faggrupper der er offentligt ansat udtaler sig heldigvis også om eget metier, og enkelte melder sig også til det politiske arbejde – politi, sundhedsfagligt personale, skolelærere m.m.