spot_img

8-årige Oscar brugte flagdagen med forældrene på krigsskibe

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

På trods af omskifteligt vejrlig brugte tusinder flagdagen til at mindes og ære udsendte og faldne i tjeneste for Danmark. I Københavns Havn lokkede en armada af krigsskibe mange til, og på Københavns Rådhus deltog to borgmestre i hyldesten af veteranerne, som fik serveret rådhuspandekager. Reportage fra en festdag.

Flere arrangementer. Flere kommuner og flere borgere, som får øjnene op for Forsvarets indsats i internationale missioner. Torsdag var det 10. gang, at det officielle Danmark hyldede udsendte og faldne med flagdagen, som er blevet en national samlingsdag med tid til at mindes og ære både aktive og tidligere soldater og udsendte i tjeneste for Danmark. I København deltog samfundets spidser i den traditionsrige kransenedlæggelse på Kastellet efterfulgt af mindegudstjenesten i Holmens Kirke og parade på Christiansborg. Men der var også andre arrangementer i hovedstaden, som tiltrak opmærksomhed.

Læs også: Så kom København også med: Inviterer alle veteraner og udsendte til flagdag

Den nye Ofelia Plads ved skuespilhuset danner i disse dage rammen om en flådekoncentration af internationale krigsskibe, som ikke set i København i mange år. I alt over 40 fartøjer fra et tocifret antal lande ligger til kajs i Københavns Havn og deltager i den internationale konference Maritime/Air Systems Technologies, som løber af stablen i Bella Center samtidig med flagdagen. Det er en kærkommen lejlighed til at lokke almindelige mennesker ned på havnen for at se de store skibe og høre om Forsvaret – ikke mindst i anledning af flagdagen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Forsvaret udstiller i disse dage et F16-fly på Ofelia Plads midt i Københavns Havn. Det gav anledning til en del selfies. Foto: Ernstved

En af de besøgende hed Oscar. Han er otte år og besøgte fregatten ”Niels Juel” sammen med sine forældre.

”Jeg er ude og kigge på krigsskibe, og det er fedt,” siger han med et veltilfreds smil.

Både mor og far var med, og særligt far Theis Molin var begejstret for at kunne introducere sønnen for lidt større skibe, end de to er vante til.

”Vi sejler meget, og Oscar er vild med at være på både. Så nu skulle vi ind og se nogle store skibe og ikke bare fars lille motorbåd,” siger han.

International konference fylder Københavns Havn med flådefartøjer

Tidligere på ugen havde kronprins Frederik været om bord, og torsdag lagde også den pensionerede kontreadmiral Nils Wang vejen forbi Ofelia Plads. Han er i dag direktør i Naval Team Denmark og derfor dybt engageret i den internationale konference.

”Naval Team Denmark består af maritime forsvarsvirksomheder, som typisk har leveret udstyr til Søværnets skibe. Når vi har skibene liggende i havnen, giver det os mulighed for at bruge skibene som marketingsplatform, så virksomhederne kan komme ned og vise deres produkter frem, hvad enten det er pumper eller radarer, for potentielle kunder og beslutningstagere fra andre lande,” siger han og fortæller, at han ikke mindes at have set så mange flådefartøjer i København før.

Artiklen fortsætter under billedet …

Den pensionerede kontreadmiral Nils Wang er i dag direktør i Naval Team Denmark og benyttede flagdagen til at besøge sin tidligere arbejdsplads på elcykel. Foto: Ernstved

”Det er unikt, at der ligge over 40 skibe fra et tocifret antal lande i Københavns Havn. Jeg kan ikke huske, at der har været en lignende flådekoncentration her. Det var der ikke en gang til flådens 500-års jubilæum i 2010. Det her er i virkeligheden Søværnets version af Air Show i Karup. Hele Forsvaret har udstillinger her på Ophelia Plads, så man kan bruge det som rekrutteringsplatform. Det er en enestående mulighed for at invitere nogle af de personelkategorier, som man har svært ved at rekruttere til, ned og se noget af det nyeste udstyr,” siger Nils Wang

“Vi skal anerkende alle udsendtes indsats”

På Københavns Rådhus var der torsdag eftermiddag en mere traditionel fejring af flagdagen med rådhuspandekager og besøg af to borgmestre. Socialborgmester Mia Nyegaard (R) bød velkommen, efter at oberstløjtnant af reserven, Morten Lassen, havde holdt en tale til de omkring 100 fremmødte veteraner og pårørende.

”Vi skal alle anerkende alle udsendtes indsats, og det vigtige for mig er, at anerkendelsen ikke stopper med hyldesten her på flagdagen. Der er fortsat et vigtigt arbejde med at forbedre vores veteranindsats – det være sig i kommunerne og internt i Forsvaret,” sagde han.

Artiklen fortsætter under billedet …

Morten Lassen (tv) er oberstløjtnant af reserven og formand for Københavnskredsen af Hovedorganisationen for Personale af Reserven i Danmark (HPRD). Her ses han sammen med overkonstabel Jens Joachim Graff og Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V). Foto: Ernstved

Efter den officielle tale og indtagelse af rådhuspandekager fandt veteranerne sammen i små grupper. Stig Christensen var udsendt til Cypern i 1988-1989, og han hjælper i dag hjemvendte soldater gennem Veteranstøtten.

”Dengang var der ikke noget veteranbegreb, og samfundet vidste ikke, hvad ordet betød. Da vi kom tilbage, anede folk ikke, hvad vi havde deltaget i. Vi kunne lige så godt have været på Månen,” siger han.

For stig Christensen er flagdagen vigtig.

”Men det er mere for de kammerater og kolleger, der har været af sted på de hårde missioner. Jeg har været medlem af Veteranforeningen i 25-30 år, og de senere år er jeg blevet aktiv i Veteranstøtten for at hjælpe de unge mennesker, der kommer hjem. Der er mange, der har haft voldsomme oplevelser, og det kan man også opleve på en rolig mission, fordi man er alene og bliver kastet ud i uforudsete situationer,” siger han.

Savner hverdagen som udsendt soldat

Jens Joachim Graff er den direkte årsag til, at Københavns Kommune overhovedet holder et arrangement for veteraner på flagdagen. I flere år pressede han på for også at få Københavns Kommune til at anerkende veteranerne på flagdagen, og dagens arrangement er således kun det andet af slagsen.

”Jeg måtte minde kommunen om det igen i år. Derfor kom invitationerne ud så sent. Men det er godt og vigtigt, at kommunen gør det, og jeg synes, at det er fint arrangement,” siger han med et skævt smil.

Artiklen fortsætter under billedet …

Stig Christensen (tv) taler med Orla Knak (mf) og hans søn Kenny Knak (th) under Københavns Kommunes arrangement på rådhuset i anledning af flagdagen. Foto: Ernstved

Det er Orla Knak enig i. Han er ikke veteran, men deltager for at bakke op om sin søn, der var udsendt til Afghanistan i 2012.

”Jeg er her for at støtte op om min søn og vise den ære, der tilkommer de udsendte. Det er flot,” siger han, mens sønnen Kenny ikke lægger skjul på, at han savner tiden som soldat.

”Det var en hverdag, som jeg savner. Jeg kommer her i dag for at mindes de kammerater, som jeg mistede i Afghanistan, og for at ære dem, der er her. Det er en hyggelig dag, hvor jeg kan have min far med og hilse på de gamle kammerater,” siger han.

Stig Christensen stemmer i med et anerkendende nik.

”Det er glædeligt, at kommunen er kommet med ind i kampen,” siger han.

Anni Lonni Hansen har været udsendt som PMV-kører i sammenlagt 14 internationale missioner fra 1989 til 2014. I dag arbejder hun ikke længere i Forsvaret, men deltog i Københavns Kommunes arrangement på rådhuset i anledning af flagdagen. Foto: Ernstved

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer