spot_img

Så kom København også med: Inviterer alle veteraner og udsendte til flagdag

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Efter et omfattende lobbyarbejde af Danmarks Veteraner har Københavns borgerrepræsentation vedtaget fremover at invitere alle veteraner til pandekager på rådhuset i forbindelse med flagdagen den 5. september. Initiativmanden glæder sig og mener, at det er på tide.

København er landets største kommune, men har som den eneste garnisonsby i Danmark hidtil ikke lavet noget arrangement for veteraner på flagdagen. Det ændrer sig fremover. Når kommunen den 5. september inviterer alle årets udsendte fra hele landet til pandekager på rådhuset, bliver alle kommunens veteraner og tidligere udsendte inviteret med.

Det har borgerrepræsentationen i Københavns Kommune besluttet på et møde i borgerrepræsentation den 31. maj, og beslutningen glæder ikke mindst Jens Graff. De seneste år har han arbejdet målrettet på at få Københavns Kommune til også at holde et arrangement for sine veteraner, og nu har arbejdet båret frugt.

”Jeg kom hjem i 2012 og blev inviteret til et arrangement for alle årets udsendte soldater på rådhuset. Men siden har jeg ikke hørt en lyd fra min kommune i forbindelse med flagdagen, og det blev jeg ærlig talt vred over. Alle andre kommuner kan godt finde ud af at afholde arrangementer, men København kunne ikke, selv om det er landets største kommune. Og så tænkte jeg, at det måtte jeg gøre noget ved,” siger Jens Graff, som selv har været udsendt til Kosovo som Force Protection Team i 2012.

Fik støtte og opbakning fra Danmarks Veteraner

Han kontaktede derfor kommunen, men manglede noget pondus og opbakning. Derfor gik han til Danmarks Veteraner, som straks gjorde ham til projektleder med henblik på at få et arrangement i København. Med organisationen i ryggen var det lettere at få politikerne og bureaukratiet i tale, og for halvanden uge siden traf kommunen endelig beslutning om at udvide det årlige arrangement for alle årets hjemvendte soldater, politifolk, beredskabsfolk, læger, sygeplejersker etc. til også at omfatte alle tidligere udsendte fra kommunen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Jens Graff er konstabel af reserven ved Trænregimentet og ses her under en skydeøvelse i Jægerspris i vinter. Privatfoto

”Programmet for arrangementet foreslås fortsat at bestå af en velkomsttale fra overborgmesteren eller en repræsentant fra borgerrepræsentationen, efterfulgt af en reception med rådhuspandekager og et glas vin,” står der i referatet fra mødet i økonomiudvalget.

På Københavns Rådhus stemte alle partier på nær Enhedslisten for at udvide arrangementet til også at omfatte alle tidligere udsendte, og i referatet afgav Enhedslisten følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten kan ikke støtte dette forslag, da vi ikke støtter, at Københavns Kommune laver en særlig hyldest til krigsdeltagelse. Pengene kunne bruges bedre på at styrke indsatsen for mennesker med PTSD.”

Enhedslisten kan ikke støtte hyldest af angrebskrige

OLFI har efterfølgende været i sms-kontakt med Charlotte Lund, som er partiets talsmand på spørgsmålet. Ifølge hende bunder Enhedslistens manglende opbakning i en ”principiel modstand imod deltagelse i angrebskrige”.

”Når vi ikke er tilhængere af, at arrangementet finder sted, er vi heller ikke tilhængere af, at de hyldes,” svarer Charlotte Lund.

Men arrangementet er jo også for hjemvendte politifolk, beredskabsfolk, læger, sygeplejersker etc., som har været udsendt for Danmark. Hvorfor kan I ikke støtte et arrangement for dem?

”Hvis det alene drejede sig om den civile indsats, var situationen nok en anden. Men det er det ikke her. Vi var imod arrangement, da det blev stiftet i 2011, og vi har ikke ændret mening til støtte til angrebskrige,” skriver Charlotte Lund.

Arrangementet forventes at få sammenlagt 900 deltagere, hvoraf de 600 vil være årets udsendte og deres pårørende, og de 300 vil være ca. 10 pct. af kommunens sammenlagt 3.239 veteraner. For Jens Graff var arbejdet det hele værd.

”Det betyder alverden, at vi sammen kan hædre veteranerne i Københavns Kommune og give dem den anerkendelse, som de skal have. Det var på tide,” siger han.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

DF-ordfører om besparelser efter OK24: »Så amatøragtigt, som det kan være«

Abonnement
Der er historisk mange milliarder på vej, men inden da skal Forsvaret i 2024 flere steder spare et større millionbeløb og gennemføre ansættelsesstop. Forklaringen skal findes i de nyligt overståede overenskomstforhandlinger, som resulterede i en lønstigning til statens ansatte. Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Alex Ahrendtsen, finder timing og signalværdi dybt...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Henrik B. Andersen
Læser
Henrik B. Andersen
12. juni 2018 21:06

Enhedslisten er jo helt væk! Rummelighed, mangfoldighed, fællesskab og plads til alle i demokratiet… hvor herre til hest!