Hjort: “Rusland vil gå langt for, at Ukraine ikke lykkes” 

1
I vestlige Ukraine besøgte forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) bl.a. de danske sprogofficerer i Lviv. Til venstre er det cheflingvist Simone Simonsen. Foto: Forsvarsministeriet

Forsvarsministeren er onsdag vendt hjem fra en kort rejse til Ukraine, hvor han både besøgte den såkaldte kontaktlinje med Rusland i øst, hovedstaden Kiev og den danske militærrådgivning i Lviv i vest. Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Onsdag vendte forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen hjem fra en kort rejse til Ukraine, hvor han fik lejlighed til at blive sat nærmere ind i landets verserende krig og voksende konflikt med Rusland. Den store nabo mod øst annekterede i 2014 Krim og besatte Donbas-provinsen i Østukraine i en krig, som stadig verserer.

Samtidig er den vestlige del af Ukraine forholdsvis velfungerende, og i påsken gennemførte landet et fredeligt og efter forholdene demokratisk præsidentvalg. Men få dage før anden runde af det ukrainske præsidentvalg indførte Rusland et forbud mod olie- og kuleksport til Ukraine. Den russiske intimidering er ifølge Claus Hjort Frederiksen åbenbar.

Læs også: Danske sprogofficerer fra mission i Ukraine er ikke inviteret til flagdag

”Rusland vil gå langt for at sikre, at Ukraine ikke lykkes med at tage selvstændig stilling til forholdet til Vesten. Det må Rusland ikke få held med. Hverken af hensyn til Ukraine selv eller af hensyn til resten af Europa. Rusland respekterer kun modparten, hvis man forhandler ud fra en styrkeposition, og det aftvinger respekt, hvor langt Ukraine er nået med sine militærreformer. Det handler om at sikre Ukraines frihed og ret til at træffe demokratiske beslutninger uden ekstern indgriben med militær magt og intimidering, som vi desværre har set Rusland gøre det i årevis,” siger forsvarsministeren.

Han drøftede i Ukraine situationen med den ukrainske forsvarsminister, Stephan Poltorak. Det er imidlertid mere end usikkert, om Hvorvidt Poltorak fortsætter på posten, efter at skuespilleren og komikeren Volodimir Zalenskij vandt weekendens præsidentvalg over den siddende præsident Petro Porosjenko.

Artiklen fortsætter under billedet …

20160916 Ukraine1smal
Præsident Petro Poroshenko tabte i weekenden præsidentvalget i Ukraine til komikeren Volodimir Zalenskij. Her ses Poroshenko under tidligere udenrigsminister Kristian Jensens besøg i Ukraine i september 2016. Arkivfoto: Ernstved

“Danmark bakker fuldt op om Ukraines territoriale integritet. Med freds- og stabiliseringsprogrammet fastholder vi vores engagement for at sikre stabilitet og fremgang i Ukraine – og for at internationale spilleregler overholdes,” siger forsvarsministeren om det danske hjælpeprogram på 120 millioner kroner over årene 2018-21, der blandt andet skal gøre det ukrainske forsvar mere effektivt og forankret i NATO-standarder.

Rejsen bød ud over mødet i Kiev også på et besøg ved den såkaldte kontaktlinje med Rusland i øst og et besøg ved den danske militærrådgivning med sprogofficerer i den vestukrainske by Liviv.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer