spot_img

Hjort: “Rusland vil gå langt for, at Ukraine ikke lykkes” 

Forsvarsministeren er onsdag vendt hjem fra en kort rejse til Ukraine, hvor han både besøgte den såkaldte kontaktlinje med Rusland i øst, hovedstaden Kiev og den danske militærrådgivning i Lviv i vest. Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Onsdag vendte forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen hjem fra en kort rejse til Ukraine, hvor han fik lejlighed til at blive sat nærmere ind i landets verserende krig og voksende konflikt med Rusland. Den store nabo mod øst annekterede i 2014 Krim og besatte Donbas-provinsen i Østukraine i en krig, som stadig verserer.

Samtidig er den vestlige del af Ukraine forholdsvis velfungerende, og i påsken gennemførte landet et fredeligt og efter forholdene demokratisk præsidentvalg. Men få dage før anden runde af det ukrainske præsidentvalg indførte Rusland et forbud mod olie- og kuleksport til Ukraine. Den russiske intimidering er ifølge Claus Hjort Frederiksen åbenbar.

Læs også: Danske sprogofficerer fra mission i Ukraine er ikke inviteret til flagdag

”Rusland vil gå langt for at sikre, at Ukraine ikke lykkes med at tage selvstændig stilling til forholdet til Vesten. Det må Rusland ikke få held med. Hverken af hensyn til Ukraine selv eller af hensyn til resten af Europa. Rusland respekterer kun modparten, hvis man forhandler ud fra en styrkeposition, og det aftvinger respekt, hvor langt Ukraine er nået med sine militærreformer. Det handler om at sikre Ukraines frihed og ret til at træffe demokratiske beslutninger uden ekstern indgriben med militær magt og intimidering, som vi desværre har set Rusland gøre det i årevis,” siger forsvarsministeren.

Han drøftede i Ukraine situationen med den ukrainske forsvarsminister, Stephan Poltorak. Det er imidlertid mere end usikkert, om Hvorvidt Poltorak fortsætter på posten, efter at skuespilleren og komikeren Volodimir Zalenskij vandt weekendens præsidentvalg over den siddende præsident Petro Porosjenko.

Artiklen fortsætter under billedet …

Præsident Petro Poroshenko tabte i weekenden præsidentvalget i Ukraine til komikeren Volodimir Zalenskij. Her ses Poroshenko under tidligere udenrigsminister Kristian Jensens besøg i Ukraine i september 2016. Arkivfoto: Ernstved

“Danmark bakker fuldt op om Ukraines territoriale integritet. Med freds- og stabiliseringsprogrammet fastholder vi vores engagement for at sikre stabilitet og fremgang i Ukraine – og for at internationale spilleregler overholdes,” siger forsvarsministeren om det danske hjælpeprogram på 120 millioner kroner over årene 2018-21, der blandt andet skal gøre det ukrainske forsvar mere effektivt og forankret i NATO-standarder.

Rejsen bød ud over mødet i Kiev også på et besøg ved den såkaldte kontaktlinje med Rusland i øst og et besøg ved den danske militærrådgivning med sprogofficerer i den vestukrainske by Liviv.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Gert Andersen
Læser
Gert Andersen
29. april 2019 16:40

Det maner til forsigtighed at nære fra stor tiltro til Ukraine’s vilje til at nærme sig V,estmagterne, det kræver først og fremmest at man gør op med den store korruption der findes hele vejen gennem systemet, hvor mange af de penge, der i dag sendes over for at styrke den ukraineske økonomi, der ender i embedsfolks og politikernes lomme er der ingen der ved noget om.
At Rusland annekterede Krim er vel en naturlig følge af at Ukrainske politikere ytrede ønsker om at lave aftaler med EU og Nato, og eksistensen af den store betydningsfulde flådebase Rusland gennem historien og stadig har på Krim.
Til sammenligning kan vi jo se på USA’s reagering på når et land får en ustabil regering og USA går ind med væbnede styrker, tænk bare på Chile og Tabago.
Derfor lad os besinde os før vi sender mere militær over til Ukraine og randstaterne for Rusland har hverken den militære magt eller økonomi til at true Nato og dermed USA.