Modernisering af kampvogne bliver 800 millioner kroner dyrere end forventet

8
De danske Leopard 2-kampvogne skal i de kommende år opgraderes fra version A5 til A7, og i december 2017 blev den forbedrede 120mm kanon på den danske prototype testet i Oksbøl. Foto: Forsvaret

Det bliver en bekostelig affære for Forsvaret at modernisere de 44 kampvogne af typen Leopard 2A5. Faktisk bliver det mere end dobbelt så dyrt, som man anslog, da beslutningen blev truffet i 2016, og den endelige regning forventes nu at nærme sig halvanden milliard kroner. Det skriver DR Nyheder i dag.

De danske Leopard 2-kampvogne bliver markant dyrere at modernisere, end man ventede, da Folketingets Finansudvalg i 2016 foretrak at modernisere Forsvarets eksisterende kampvogne frem for at købe nye, skriver DR Nyheder i dag.

Dengang blev prisen anslået til 609 millioner kroner, men da det ville blive to til tre gange dyrere at anskaffe nye kampvogne, valgte man at modernisere de eksisterende. Nu viser det sig dog, at regningen for moderniseringen bliver 829 millioner kroner dyrere end ventet, hvilket bringer den samlede regning op på næsten halvanden milliard kroner.

Den voldsomme ekstraudgift har flere forklaringer, fremgår det af et aktstykke, DR har fået indsigt i.

I forbindelse med vedtagelsen af det nye forsvarsforlig blev det besluttet, at antallet af kampvogne, der skulle gennemgå moderniseringen, blev udvidet fra 38 til 44. Samtidig besluttede forligskredsen, at kampvognene skal udrustes med bedre beskyttelse samt ny våbenteknologi, der muliggør brug af mere moderne ammunition.

Læs også: Rigsrevisionen taler dunder – Forsvarets kernekapaciteter kan ikke løse opgaven 

Det har imidlertid vist sig, at de mange kampvogne er i værre forfatning end først antaget, hvorfor moderniseringsprocessen bliver mere gennemgribende. Der har man konstateret at samtlige motorer skal udskiftes, og endelig har priserne hos den tyske producent Krauss-Maffei Wegmann vist sig generelt at blive højere, end man havde regnet med.

Alt i alt resulterer de ovennævnte omstændigheder i en merudgift på 829 millioner kroner, der skal afholdes frem mod forsvarsforligets udløb i 2023. Beløbet er dog ikke endeligt godkendt af Folketingets Finansudvalg endnu.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, men han ikke ønsker at stille op til interview. Forsvarsministeriet skriver dog, at “opgraderingen af kampvognene finansieres indenfor forsvarets samlede økonomiske ramme”.

guest
8 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer