Danmark øger sit bidrag til bevogtning af EU’s ydre grænse

0
Forsvarets Challenger-fly har allerede været udsendt to gange i år. Her styrer luftkaptajn KUM fra Eskadrille 721 i Aalborg Flyvevåbnets Challenger C-080 på den sidste operative flyvning for EU's grænsepoliti, Frontex, over Adriaterhavet og Middelhavet onsdag den 8. februar 2017. Foto: Ernstved

Regeringen vil sende patruljebåd, overvågningsfly og et køretøj som øget bidrag til EU’s grænseagentur, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen på EU-topmødet i Salzburg.

Danmark vil tilbyde en patruljebåd med mandskab fra politiet og Forsvaret i op til et år, et overvågningsfly, et køretøj med termisk udstyr i op til seks måneder og en hjertedetektor som et øget bidrag til bevogtningen af EU’s ydre grænser.

Det præstenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag aften på et uformelt EU-topmøde i Salzburg, hvor EU’s stats- og regeringschefer blandt andet drøfter migration og grænsesikkerhed.

Læs også: “Jeg kan se dem dernede nu”

Planen skal gælde fra 2019 og er en markant forøgelse af Danmarks bidrag til EU’s grænseagentur, Frontex, der bekæmper irregulær migration i Middelhavsområdet.

Både Forsvaret og politiet har tidligere haft opgaver

Danmark har tidligere bidraget til Frontex. I år har Forsvarets Challenger-fly været udsendt to gange og udsendes igen 30 dage i november. Flyet var også udsendt i både 2017 og 2015. Derudover har både Forsvaret og politiet i år sendt mandskab til Frontex, for at varetage tolkeopgaver, grænsekontrol og registrering af irregulære migranter.

”Det er vigtigt, at Danmark bidrager til EU’s håndtering af migration og viser, at vi tager vores del af ansvaret. Jeg er derfor glad for, at der i Forsvaret og Hjemmeværnet er kapaciteter, som også kan anvendes til de opgaver. Kapaciteterne er relevante og efterspurgte, og samarbejdet med politiet giver et optimalt mix af de kompetencer, der er nødvendige for at løse opgaverne,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen om det øgede bidrag.

Danmarks øgede bidrag sker i forlængelse af et udspil fra Europa-Kommissionen om, at bevogtningen af EU’s ydre grænser skal øges til 10.000 mand i 2020.

Klik på billedet, hvis du vi læse reportagen fra OLFIs flyvning med Challengeren over Middelhavet i februar 2017, da det lykkedes at spotte og fange smuglere fra Albanien. Foto: Ernstved
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer