spot_img

Trumps blokering af tyrkisk F-35-handel skaber endnu større splid med Tyrkiet

Det har forværret forholdet mellem Tyrkiet og USA, at præsident Trump har blokeret salget af F-35-kampfly til Tyrkiet. Samtidig er der bekymring i Nato over tyrkisk indkøb af det russiske S-400 missilforsvar, og præsident Erdogan truer med at finde nye venner.

Det i forvejen yderst anspændte forhold mellem USA og Tyrkiet er blevet væsentligt køligere, efter at den amerikanske præsident Donald Trump tidligere på måneden besluttede at blokere for leveringen af de første F-35 kampfly til Tyrkiet. Det skriver Foreign Policy og Jyllands-Posten.

Tyrkiet er ligesom Danmark medlem af det F-35-program, der skal levere i alt 3.000 nye kampfly til Nato-landenes individuelle luftvåben. Trumps beslutning om at trække i nødbremsen har fået den tyrkiske præsident Erdogan til at se rødt.

Læs også: Natos største udfordring hedder i øjeblikket Recep Tayyip Erdogan

Tidligere på måneden skrev Tyrkiets præsident Erdogan et indlæg i The New York Times, hvori han advarer om, at Trumps handlinger kan få alvorlige konsekvenser:

“Inden det er for sent, må Washington opgive den misforståede opfattelse, at vores forhold er asymmetrisk og komme overens med det faktum, at Tyrkiet har alternativer.”

Alternativt vil Tyrkiet begynde at lede efter nye venner og allierede, skriver han.

“Vores relationer med Tyrkiet er ikke gode i øjeblikket!”

Blokeringen sker, fordi Tyrkiet også planlægger at investere i det russiske S-400 missilsystem. USA og Nato frygter, at det kan give Rusland adgang til militære hemmeligheder.

Der er i forvejen ballade mellem de to lande, fordi Tyrkiet ikke vil løslade en amerikansk præst, der har siddet fængslet i Tyrkiet i to år anklaget for spionage og terror, og fordi Trump har indført øget told på tyrkisk stål og aluminium. Samtidig står USA og Tyrkiet også på hver sin side af Syrien-konflikten i den kurdiske del af Syrien og Irak.

“Vores relationer med Tyrkiet er ikke gode i øjeblikket!,” tweetede Donald Trump således den 10. august.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Blandt andet USA’s forsvarsminister James Mattis har advaret mod helt at fjerne Tyrkiet fra F-35-programmet. Tyrkiet er en vigtig allieret i Nato på grund af sin strategiske placering i Mellemøsten og er desuden en vigtig aktør, når det krigshærgede Syrien skal genopbygges. Samtidig bliver nogle af delene til de nye kampfly produceret i Tyrkiet, og derfor kan det få betydning for hele F-35-programmet, hvis Tyrkiet ikke længere kan være med.

Andre læste også

Forsvaret er ramt af sin egen bemandingssucces

Abonnement
INTERVIEW. Når Forsvaret fattes penge, har det blandt andet at gøre med uventet succes på bemandingsfronten, fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Han forstår soldaternes frustrationer over tvungen afspadsering, ansættelsesstop og mangel på basale fornødenheder, men maner til besindighed. Det er nødvendigt at slå bremserne i, så tempoet er afstemt med...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer