spot_img

Halvhjertet forsøg på at bruge Star Wars til at forklare militær strategi

ANMELDELSE: I ny bog forsøger en række prominente amerikanske generaler og undervisere ved militærakademiet West Point at forklare moderne militær strategi ud fra filmuniverset Star Wars. Forsøget fungerer nogle steder, men langt fra hele bogen igennem.

De fleste undervisere kender problemstillingen: Hvordan gør jeg mit emne så relevant og nærværende for mine studerende, så de rent faktisk forstår det? Problematikken gælder i alle dele af undervisningsbranchen – og selvfølgelig også i den militære undervisningsbranche.

Den ene udfordring er altså at gøre strategi relevant og nærværende, for det kan være en søvndyssende affære at læse klassikere som Clausewitz eller Mahan, hvor interessante deres pointer end er. Et andet problem er, at en diskussion om strategi med udgangspunkt i diverse cases kræver en fælles empirisk forståelse. Hvis den ene part i diskussionen kun har overfladisk styr på omstændighederne og begivenhederne i den givne case, så besværliggør det diskussionen. Så hvordan løser man det problem?

En række tidligere og nuværende undervisere ved det amerikanske militærakademi West Point har nu skrevet, hvad de ser som en mulig løsning på problemet – en bog hvor moderne strategi forklares ud fra Star Wars universet.

Stabiliseringsoperationer set ud fra Det Galaktiske Imperium

I bogen “Strategy Strikes Back – How Star Wars Explains Modern Military Conflict” forsøger en række prominente generaler og undervisere fra det amerikanske militærakademi West Point at forklare militær strategi ud fra filmuniverset Star Wars.

I bogen ”Strategy Strikes Back. How Star Wars Explains Modern Military Conflict” diskuterer forfatterne eksempelvis udfordringerne og de mange risici ved ikke at gennemføre stabiliseringsoperationer på Endor, efter at de søde små Ewoks hjælper med at besejre Det Galaktiske Imperium (en slet skjult reference til situationen i Afghanistan efter 1989).

De diskuterer, hvordan Darth Vader kunne have besejret modstandsbevægelsen ved at gennemføre en befolknings-fokuseret COIN strategi i stedet for hans jagt på ledelse af modstandsbevægelsen (lyder det bekendt fra Irak?). Alt dette og meget mere kan man læse i bogen.

Det skal også understreges, at bogen ikke kun er skrevet af majorer med for meget tid og for nørdede interesser. Forordet er skrevet af tidligere chef for ISAF, general Stanley McChrystal, og hvis du vil vide, hvilke lektier kampene på Endor (planeten med de søde små dræber-bjørne) kan give i forhold til hybridkrig, så har den tidligere SACEUR admiral James Stavridis skrevet et kapitel om det.

Hyggelig søndagsbog, men tag den ikke for seriøst

Okay, så er spørgsmålet: Holder idéen om at forklare strategi ved hjælp af en fælles referenceramme i Star Wars universet? Man skal ikke købe bogen, hvis man ønsker en dybt seriøs analyse og forklaring af strategi – det er ikke formålet. Nogle af kapitlerne bliver simpelthen for Star Wars-orienterede for min smag, og de mister af samme grund relevans i forhold til formålet at forklare strategi.

Men en hel del af kapitlerne er faktisk interessant læsning trods skepsis ved at sætte sig med en bog om Star Wars. Ved at bruge Star Wars formår bidragyderne netop at bruge noget, som de fleste kan være med på og har set i mere eller mindre detaljeret grad. Derfor kan man også nemmere følge forklaringerne og analyserne, end man måske kan i mange strategibøger.

Alt i alt er det meget hyggelig og nem læsning at læse ”Strategy Strikes Back”, men lad være med at læse den, hvis du vil læse en seriøs strategibog, hvor fokus er knivskarpt på de politologiske og militære aspekter. Dertil er bogen for Star Wars-nørdet, og som nævnt er flere af kapitlerne for fuldgyldigt nørdede til min smag. Men til en hyggelig søndag eftermiddag i solen, er den helt i orden.

[xyz-ihs snippet=”CSS”]

Vælg det abonnement, der passer til dig eller din virksomhed

 

Er du allerede abonnent?
Log ind her:

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer