spot_img

Både Forsvarskommandoen og Søværnskommandoen genopstår

KOMMENTAR: Forsvaret skal endnu en gang bruge nogle millioner på at skifte navne, med alt hvad det medfører af nye visitkort, nyt brevpapir og skilte. Efter bare fire år ryger “værnsfælles” i graven, og det skal Forsvaret have ros for. Artiklen er rettet 22. april 2018.

Hvis Forsvaret ikke var til grin, gør det sit til at blive det nu. I Værnsfælles Forsvarskommando – det hedder den stadig – arbejder man i øjeblikket med nyordningen af det operative område, som gik fri ved den seneste omorganisering af Forsvaret 2014. Og for at at blive i det muntre hjørne kan vi passende indlede med at kigge på Søværnet.

I 2014 nedlagde man Søværnets Operative Kommando, som havde den mundrette forkortelse SOK. Den passede så fint med forkortelsen FOD (Flag Officer Denmark), der var den værnsfælles danske chef for Allied Forces Baltic Approaches (BALTAP) under Den Kolde Krig. I forbindelse med implementeringen af det nye forsvarsforlig genopstår den hedengangne Søværnskommando (nedlagt i 1970 ved oprettelsen af Forsvarskommandoen).

Skulle man blive i den gående anatomi, ville et oplagt navn til den nye kommando være SKO. Med SOK, FOD og SKO ville Søværnet være godt gående, og det er vel alt andet lige bedre, end at det hele sejler? Meget tyder dog på, at den nye kommando får den samme forkortelse som Søværnskommandoen havde – nemlig SVK.

Forsvaret begraver værnsfælles og bliver igen til FKO

Hvis vi fortsætter til den overordnede myndighed, er det besluttet at begrave ordet “værnsfælles”. Dermed genopstår Forsvarskommandoen og forkortelsen FKO. Man kan dermed nu bruge nogle af alle de sparede millioner fra budgetanalysen på at genbestille brevpapir, visitkort og skilte med det samme navn, som ellers røg på møddingen med indførelsen af det – undskyld udtrykket – himmelråbende “værnsfælles” i 2014.

At der ikke dengang var nogen, der hev ophavsmanden til ordet “værnsfælles” ned i kælderen og tæskede ham med et grundkursus i det, som man lidt højpandet kan kalde alt fra dobbeltkonfekt og tautologi til pleonasme og dittofoni – tja, det kan undre, når man tænker på, hvad Forsvaret ellers har slået ned på gennem tiderne. Men det hele skulle være så moderne og angelsaksisk, at det var vigtigere at kopiere briternes og amerikanernes “joint” end at holde hovedet koldt og begge ben på jorden.

Navnet Værnsfælles Forsvarskommando tager nok prisen som det måske mest tåbelige navn, nogen myndighed i Forsvaret endnu har haft. Bedre eksempler modtages med kyshånd i kommentarsporet under artiklen. Det vides ikke, hvor meget brevpapir Værnsfælles Forsvarskommando har nået at købe med den nye adresse Holmens Kanal 9, men et stilfærdigt gæt er, at netop udgiften til nyt brevpapir blev holdt uden for budgetanalysen, og dermed skal pengene til nyt brevpapir nok findes andetsteds. Men det er gætværk.

Hærkommandoen får Slesvigske Fodregiment underlagt

Et andet gæt er, at man pga. Moderniseringsstyrelsens sekteriske omklamring af new public management og dermed civilisering af Forsvaret i et og alt godt kan forberede brevpapiret til skabelsen af “Forsvarsstyrelsen” i det næste forlig fra 2023. Det ville ligge i Moderniseringsstyrelsens ånd.

Med nyordningen ligger det samtidig i kortene, at navnene fra budgetanalysen bliver ført igennem for Hærens og Flyvevåbnets vedkommende. Det betyder, at Hærstaben bliver slået sammen med Hærens Taktiske Stab (Danske Division) til en ny Hærkommandoen. På samme måde smelter Flyverstaben sammen med Flyvevåbnets Taktiske Stab til Flyverkommandoen.

Det står samtidig klart, at det er et spørgsmål om tid, før Slesvigske Fodregiment genopstår fra døde. Dermed risikerer forsvarschef Bjørn Bisserup at blive opfattet som gammeldags, men dog et helt fornuftigt menneske, der genindfører gode, hedengangne navne og enheder i en ellers moderniseringsforvildet styrelse. Det skal ikke ligge ham til last, og man fristes ligefrem til at rose forsvarschefen for de beslutninger. Touché.

Denne kommentar bygger på oplysninger fra kilder tæt på processen om udarbejdelsen af nyordningen.

RETTELSE: Denne artikel har fået rettet rubrikken og teksten, som konstaterede, at den nye søværnskommando får forkortelsen SKO. Det har kontreadmiral Torben Mikkelsen afvist efter offentliggørelse af artiklen. Flag Officer Denmarks rolle er tillige præciseret. OLFI beklager fejlen. Du kan læse en opfølgende artikel her.

Andre læste også

Forsvaret er ramt af sin egen bemandingssucces

Abonnement
INTERVIEW. Når Forsvaret fattes penge, har det blandt andet at gøre med uventet succes på bemandingsfronten, fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Han forstår soldaternes frustrationer over tvungen afspadsering, ansættelsesstop og mangel på basale fornødenheder, men maner til besindighed. Det er nødvendigt at slå bremserne i, så tempoet er afstemt med...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
MikeKiloPapa
Læser
MikeKiloPapa
22. april 2018 10:16

Nu er Bisserup selv jo en af hovedarkitekterne bag det NPM rædselsregime som Forsvaret har lidt under de sidste 15 år, så jeg er nok mindre tilbøjelig til at synes at han fortjener den ros han får her. Han kan selvfølgelig være blevet klogere med årene…..men jeg tvivler.