Danmark udsender endnu en gang Challenger til Middelhavet for Frontex

0
Aktivitetsniveauet stiger i kabinen, da besætningen om bord på det danske Challenger - udsendt til EU's grænsepoliti Frontex på Sicilien - observerer en formodet smuglerbåd i Adriaterhavet 40 sømil ud for Bari. Fra venstre er det Giovanni (forbindelsesofficer fra den italienske kystvagt Guardia Costiera), Idoia (spansk fiskeriinspektør fra European Fisheries Control Agency), systemoperatørerne med flyvernavnene LUN og SIK ob bagest til Enzo (forbindelsesofficer fra det italienske toldvæsen Guardia di Finanza). Foto: Ernstved

Regeringen har besluttet at udsende Forsvarets Challenger-fly til støtte for det europæiske grænseagentur Frontex’ grænseovervågning i Middelhavet i yderligere to måneder i 2018. Flyet skal til Middelhavet i juni og november begge gange i 31 dage.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har i dag orienteret Udenrigspolitisk Nævn om, at regeringen vil udsende et dansk Challenger-fly i to måneder for at deltage i EUs grænseagentur Frontex’ overvågning af Middelhavet. Flyet vil blive udsendt til ad to omgange for en periode på 30 dage i henholdsvis juni og november.

Flyet har allerede været indsat i 31 dage i januar. Det danske bidrag vil skulle foretage overvågningsflyvninger i Frontex’ operationsområde i Middelhavet, og det glæder udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

”Det kræver en fælles europæisk indsats at håndtere de fortsatte udfordringer fra migration. Vores Challenger-bidrag udgør et vigtigt og værdsat bidrag til Frontex’ arbejde og skal ses som et led i Danmarks brede indsats på migrationsområdet, der også omfatter indsatser for at imødegå de grundlæggende årsager til migration,” siger han.

Kan overvåget store havområder

Ifølge regeringen skal Danmark gøre, hvad der er muligt for at stoppe migrationsstrømmen over Middelhavet mod Europa. Det danske Challengerfly er eftertragtet i Frontex, fordi det både har avanceret overvågningsudstyr, har en lang rækkevidde på grund af jetmotorerne og samtidig kan være i luften i mange timer. Flyet er således i stand til at overvåge store havområder og indsamle vigtige informationer til brug for Frontex’ opgaveløsning”.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vi læse reportagen fra OLFIs flyvning med Challengeren over Middelhavet i februar 2017, da det lykkedes at spotte og fange smuglere fra Albanien. Foto: Ernstved

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) har selv været med på patrulje med flyet over Middelhavet og har dermed fulgt operationen på nærmeste hold.

“Her kunne jeg se, hvor stor en forskel flyet gør i forhold til at spotte ulovlig trafik af migranter over Middelhavet. I den forbindelse fik Danmark stor ros for vores bidrag til grænsebevogtningen, og derfor er det for mig helt naturligt, at vi også stiller et dansk fly til rådighed her i 2018,” siger hun.

Challenger har været udsendt med Frontex flere gange

Danmark har ved flere tidligere lejligheder bidraget til Frontex’ indsatser for at sikre EU’s ydre grænser. I 2015 var Forsvarets Challenger-fly udsendt i sammenlagt 40 dage og i 2017 var flyet udsendt i to perioder af hver 31 dages varighed. Derudover bidrog Beredskabsstyrelsen med kontormoduler til Grækenland i 2015.

I 2018 har Forsvaret bidraget med et Challenger-fly i 31 dage fra starten af januar. Med det aktuelle bidrag på yderligere 60 dages udsendelse vil Forsvaret sammenlagt bidrage med Challenger-kapacitet til Frontex i 91 dage i 2018.

Foruden Challenger-flyet bidrager Forsvaret og politiet med personel til Frontex svarende til sammenlagt ca. 40 årsværk i 2018. Bidraget vil bestå af ubevæbnet og primært civilt personel til registrering af migranter og flygtninge. Forsvarsforbeholdet forhindrer ikke Danmark i at deltage i Frontex-samarbejdet, idet Frontex er en videreudvikling af Schengen-samarbejdet, som Danmark er en del af.

OBS! Er du ikke abonnent endnu? Så tag og benyt chancen for at købe et årsabonnement til halv pris for bare 150 kr.! Tilbuddet gælder til udgangen af maj 2018, og du kan melde dig til lige her: 

Vælg det abonnement, der passer til dig eller din virksomhed

 

Er du allerede abonnent?
Log ind her:

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer