spot_img

Theresa May fastholder beskyldning mod Rusland over for Løkke

Der er ikke fremlagt beviser for offentligheden for, at Rusland står bag et angreb med nervegift mod en russisk eks-spion og hans datter. Men under et besøg i Danmark gentager den britiske premierminister, at hun er sikker i sin sag.

Der er ikke fremlagt beviser for offentligheden for, at Rusland står bag et angreb med nervegift mod en russisk eks-spion og hans datter. Men under sit besøg i Danmark gentog den britiske premierminister, Theresa May, at hun er sikker i sin sag.

“Der er ingen anden mulighed, end at Rusland står bag,” sagde hun under pressemødet i Spejlsalen sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Theresa May henviser til, at kemikere i Porton Down har undersøgt den nervegift, der er blevet brugt mod den tidligere russiske dobbeltagent. Porton Down er et laboratorium under det britiske forsvar. Kemikerne siger dog, at de ikke er i stand til at bevise, at nervegiften fra angrebet i Salisbury kom fra Rusland.

Novichok blev udviklet af Sovjetunionen under Den Kolde Krig

Den tidligere dobbeltspion Sergej Skripal og hans datter blev alvorligt syge, da de blev eksponeret for nervegiften, men er i dag begge uden for livsfare. Ifølge den britiske regering blev de forgiftet med Novichok, som blev udviklet af Sovjetunionen under Den Kolde Krig. Direkte adspurgt hvilke beviser, som briterne har på, at russerne står bag, svarede premierministeren:

“Porton Down er et verdensberømt laboratorium, som har identificeret det som en militær nervegift af familien Novichok. Rusland anser visse afhoppere som mål og har tidligere været involveret i statsligt finansierede snigmord. Vi mener, at Rusland har evnerne, hensigten og motivet til at udføre sådan et angreb,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse baggrundsartiklen om giftgasangrebet på den tidligere russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter i engelske Salisbury. Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Theresa May uddybede, at briternes antagelse blev accepteret på et EU-topmøde i marts af stats- og regeringscheferne. Lars Løkke Rasmussen gentog, at Danmark står bag briterne i sagen.

“Det er vigtigt, at vi viser en samlet front og holder gerningsmændene ansvarlige,” siger han.

Flere vestlige lande har udvist russiske diplomater

Danmark udviser to russiske diplomater, ligesom flere andre EU-lande har udvist en række diplomater. Rusland har svaret igen ved at udvise samme antal fra de pågældende lande og har hårdnakket afvist beskyldningerne. May understreger også, at Rusland må holdes ansvarlig, hvis det viser sig, at Bashar al-Assad-styret står bag weekendens angreb med kemiske våben i den syriske by Douma.

“Det er et forkasteligt angreb, som har fundet sted. Det er ikke kun voksne, men også børn, som er blevet ramt,” siger Theresa May.

Hun kritiserer samtidig Rusland for at blokere for undersøgelser af brugen af kemiske våben i Syrien.

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer