Putin besøger Erdogan for at forstærke samarbejde og sælge missiler

0
Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan byder Ruslands præsident Vladimir Putin velkommen i Ankara. Foto: AFP/Adem Altan

Den russiske præsident Vladimir Putin er på et todages officielt besøg i Tyrkiet, hvor også Irans præsident Rouhani støder til onsdag. På dagsordenen er krigen i Syrien, Tyrkiets køb af russiske missiler og opførelsen af et tyrkisk atomkraftværk ved Middelhavet.

Tirsdag ankom Ruslands præsident Vladimir Putin til Ankara på et todages officielt besøg. Her skal han bl.a. diskutere Tyrkiets køb af russiske S400 missiler med Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan. Onsdag får de to præsidenter følgeskab af Irans præsident, Hassan Rouhani, til et topmøde om krigen i Syrien.

Læs også: Natos største udfordring hedder i øjeblikket Erdogan

Indledningsvis benyttede Erdogan og Putin mødet i Ankara til via en videokonference at åbne et byggeriet af Tyrkiet første atomkraftanlæg i Akkuyu ved Middelhavet. En stor del af byggeriet finansieret af Rusland, som også har en stor medejerskab af atomkraftværket, som blev besluttet tilbage i 2010.

“Omfanget og betydningen af dette projekt er vanskelig at overdrive,” sagde præsident Putin i sin tale ved ceremonien for det nye atomkraftværk, mens Erdogan kaldte det “et historisk øjeblik for Tyrkiet og for landets økonomi.”

Indledende byggeri brat afbrudt af nedskudt kampfly

Atomkraftanlægget koster mere end 119 mia. danske kr., og det er voldsomt upopulært blandt miljøgrupper. Det indledende arbejde blev påbegyndt i 2015, men brat afbrudt, da da Tyrkiet samme år nedskød et russisk kampfly over den tyrkisk-syriske grænse. Nedskydningen udløste en dyb krise mellem de to lande.

Putins besøg i Tyrkiet er hans første udlandsrejse, siden han blev genvalgt til en fjerde periode som præsident den 18. marts. Den russiske leder understregede på førstedagen af sit besøg i Ankara, at det for Rusland har meget høj prioritet at være leverandør af S-400 missilsystemer til tyrkerne.

Det russisk-tyrkiske forhold bliver styrket på et tidspunkt, hvor relationerne mellem Rusland og Vesten er blevet stærkt forværret – ikke mindst på grund af giftgasangrebet mod den tidligere russiske dobbeltagent sergej Skripal i britiske Salisbaury.

S 400 Missiler
Russiske missiler af typen S-400 Triumf er sat i alarmberedskab i Sebastopol på Krim, og billederne er offentliggjort på det russiske forsvarsministeriums hjemmeside den 15. januar 2018 som del af en billedserie fra begivenheden. Foto: Det russiske forsvarsministerium
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer