Polen indgår historisk våbenhandel med USA om køb af Patriot-missiler

3
Den polske præsident Andrzej Duda taler under en ceremoni i Warszawa i forbindelse med underskrivelsen af en aftale om køb af det amerikanske Patriot luftforsvarssystem til en værdi af 4,75 mia. dollars. Foto: AP Photo/Alik Keplicz

Onsdag underskrev Polens præsident den største våbenhandel i landets historie til en værdi af 4,75 mia. dollars. Det svarer til 29 mia. kr., og handlen omhandler købet af Raytheons Patriot missilforsvarssystem fra USA.

Onsdag underskrev den polske præsident Andrzej Duda den største våbenhandel i landets historie til en værdi af 4,75 mia. dollars. Beløbet svarer til omkring 29 mia. kr. Handlen blev indgået med USA og omhandler købet af Raytheons avancerede Patriot jord-til-luft missilforsvarssystem.

Købet sker for at modernisere landets militære forsvar over for et mere konfrontationssøgende Rusland.

“Dette er et usædvanligt og historisk øjeblik. Dette er Polens indføring i en helt ny højteknologisk og moderne verden af våben og forsvar,” sagde Andrzej Duda, da han underskrev aftalen ved en ceremoni i hovedstaden Warszawa.

Mange våben stammer fra Den Kolde Krig

Polen har som et af de unge Nato-lande accelereret bestræbelserne på at få moderniseret landets nedslidte og forældede forsvar, efter at Rusland har annekteret Krim. To tredjedele af Polens våben stammer fra Den Kolde Krigs tid, da landet var medlem af Warszawapagten.

Den russiske viceudenrigsminister, Vladimir Titov, sagde i november, at Patriot missiler udgør “en del af en amerikansk plan om at omringe Rusland med missilforsvarssystemer under påskud af at svare igen på opdigtede trusler mod sikkerheden”.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180328 TEASER Salisbury
Klik på billedet, hvis du vil læse baggrundsartiklen om giftgasangrebet på den tidligere russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter i engelske Salisbury. Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Den omfattende våbenhandel sker to dage efter, at en række vestlige lande udviste sammenlagt over 130 russiske diplomater fra USA og en række europæiske lande – heriblandt Polen – som reaktion på et nervegiftangreb på den tidligere dobbeltspion Sergej Skripal og hans datter den 4. marts i Salisbury i England.

Patriot missilforsvarssystemet er udviklet til forsvar mod fly, krydser- og ballistiske missiler. De første leverancer af missilerne forventes at blive leveret i 2022.

Ifølge det amerikanske forsvarsmedie DefenseNews køber Polen to Patriot batterier i konfiguration 3, som er den nyeste version. Hvert batteri har to affyringsenheder, hvormed Polen altså køber fire affyringsenheder.

20180328 Polen Patriot1
Polske og amerikanske soldater iagttager et Patriot forsvarsmissilbatteri under en fælles øvelse i Sochaczew nær Warszawa den 21. marts 2015. REUTERS/Franciszek Mazur (Agencja Gazeta)
guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer