USA: Sidemandsoplæring skyld i dødsulykker, siger tidl. søofficerer

4
I juni omkom syv sømænd fra den amerikanske flåde, da den amerikanske destroyer USS Fitzgerald kolliderede med et fragtskib ud for Japan. Foto: Peter Burghart/U.S. Navy

For at spare penge lagde den amerikanske flåde i 2003 uddannelsen af søofficerer om til mindre skole og mere sidemandsoplæring. I dag får den omlægning skylden for en række fatale dødsulykker. Planer om samme omlægning i det kommende forsvarsforlig i Danmark.

Året 2017 har ganske enkelt været forfærdeligt for den amerikanske flåde U.S. Navy – og for den 7. flåde i Stillehavet i særdeleshed. Fire episoder har sået alvorlig tvivl om uddannelsesniveauet i hele flåden, og i løbet af året er kritikken taget til.

I januar gik cruiseren “Antietem” på grund ved Tokyo i Japan, i maj kolliderede cruiseren “Lake Champlain” med et sydkoreansk fiskefartøj, og i juni kolliderede den amerikanske destroyer USS Fitzgerald med et tankskib, og syv amerikanske sømænd omkom. Men den mest alvorlige ulykke fandt sted den 21. august, da den amerikanske destroyer “John S. Macain” kolliderede med en olieteanker, og 10 amerikanske sømænd omkom.

Uheldene og ulykkerne har rejst en omfattende kritik af den amerikanske flåde, som gennem de seneste 30 år er skrumpet i størrelse, samtidig med at antallet af opgaver og internationale missioner er vokset. De alvorlige episoder, som i år har ramt U.S. Navy’s 7th Fleet i Stillehavet, har rejst kritik af arbejdsforholdene og uddannelsesniveauet i hele den amerikanske flåde. Mangel på basalt sømandskab, for stor afhængighed af elektronik, for meget overarbejde og søvnmangel, utilstrækkelig træning og et karriere-hierarki, hvor ingen tør advare en overordnet eller sige en foresat imod.

Besparelser er gået ud over sikkerheden

På det anerkendte amerikanske militære nyhedssite MilitaryTimes anklager en række tidligere søofficer omlægningen af den amerikanske flådeofficersuddannelse for at være en vigtig årsag til de mange fatale ulykker i år. For at spare penge omlagde man i 2003 søofficersuddannelsen og ændrede den indledende og obligatoriske Surface Warfare Officer School (SWOS) fra et skoleophold til sidemandsoplæring på flådens skibe.

Samtidig har den stigende afhængighed af teknologi eroderet basal viden og sømandskab, lyder anklagen ifølge MiliratyTimes.

Artiklen fortsætter under billedet …

TEASER Soevaernet
Klik på billedet, hvis du vil læse om nyordningen af Søværnet, som den er skitseret i budgetanalysen fra konsulenthuset Struensee & Co.

“For at spare penge har flåden skåret i træning, og den har gjort det på bekostning af vores evne til at operere sikkert til søs,” siger den pensionerede kommandør Kurt Lippold, som i 2000 var chef om bord på destroyeren “Cole”, da den blev angrebet af terrorister ud for Yemen.

CD-Rom’er afløste skoleophold for søofficerer

Efter omlægningen af søofficersuddannelsen i 2003 blev officerer udstyret med en boks indeholdende 21 CD-Rom’er til computerbaseret fjernundervisning – i daglig tale kaldet “SWOS in a box” til brug på søen. Officererne blev instrueret i at gennemgå den instruktør-frie undervisning i mellem deres øvrige opgaver. Fremgangsmåden bliver mødt af hård kritik ikke mindst fra den pensionerede flotilleadmiral Rick Hoffman.

“Afskaffelsen af basisuddannelsen på Surface Warfare Officer School var dødsklokken over den professionelle kultur blandt officerer uddannet til overfladekrigsførelse,” siger Rick hoffmann til MilitaryTimes.

Debatten om den amerikanske flådes uddannelsesniveau er interessant i Danmark netop nu, fordi planerne for det kommende forsvarsforlig netop går ud på at omlægge officersuddannelserne i alle tre værn til i langt højere grad at anvende sidemandsoplæring frem for skoleophold. Det skal ske i jagten på at spare ammenlagt 600 mio. kr. på det operative område.

Du kan læse den fulde artikel fra MilitaryTimes her.

FAKTA
Episoder for U.S. Navys 7. Flåde i Stillehavet i 2017
Januar: Den amerikanske missil-cruiser “Antietam” går på grund ved Tokyo i Japan.
Maj: Et sydkoreansk fiskefartøj kolliderer med den amerikanske missil-cruiser “Lake Champlain” i internationalt farvand.
Juni: Den amerikanske destroyer USS Fitzgerald kolliderer med et tankskib, og syv sømænd fra U.S. Navy omkommer.
August: Den amerikanske destroyer John S. McCain kolliderer med et olietankskib, og 10 sømænd fra U.S. Navy omkommer.
guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer