Tåbeligt at flytte Hærens regimenter over i de operative brigader!

0
Generalmajor Kurt Mosgaard har gennem sin karriere været stærkt engageret i den sikkerhedspolitiske udvikling i Afrika med flere udsendelser til kontinentet. Fra 2005-2007 var han chef for den militære del af FNs MINURSO-mission i Vest Sahara (billedet), og fra 1997-2000 var han udsendt af Udenrigsministeriet som Senior Military Peace Keeping Advisor med base i Zimbabwes hovedstad. Her arbejdede OLFIs redaktør sammen med ham i fire uger under forberedelsen og gennemførelsen af Exercise Blue Crane i Nyanga ved grænsen til Mozambique. Privarfoto

DEBAT: Brigaderne bliver mindre operative, hvis regimenterne som planlagt flyttes over som underenheder. Politikerne bør derfor lytte til eksperterne og tage på rundtur ved regimenterne, inden de hopper med Forsvarets ledelses planer, skriver tidligere regimentschef Kurt Mosgaard.

Regimenterne er en del af det bindeled, som får soldaterne til frivilligt at tage de barske tørn i bl.a. internationale operationer. Og ja, regimenter, korpsånd og behovet for sammenhængskraft kan være svært for civile og ledelser at forstå, når man ikke selv har prøvet at rykke ud på endnu en patrulje i et område med fjendtlige snigskytter og skjulte landminer, selv om man har mistet kammerater i gårsdagens kampe.

Regimenterne løser i dag opgaver, som fortsat skal løses. Men fremover bliver det brigaderne, som skal have de ca. syv medarbejdere per regiment med i den nye organisation, hvis forsvarsledelsens militære anbefaling følges. En sådan beslutning vil være meget uheldig for andre af Hærens myndigheder bl.a. Telegrafregimentet, Logistikregimentet, Hærens Efterretningscenter, Ingeniørregimentet med tilknyttede skoler m.fl.

Artiklen fortsætter under billedet …

20170717 Forlig teaser
Klik på billedet for at læse artiklen om konsekvenserne på Hærens område i udspillet til det kommende forsvarsforlig.

Beslutningen er tilmed tåbelig for brigaderne, som bliver endnu større klumper, der skal tage sig af al mulig administration, HR og logistik, hvor de i stedet burde blive meget skarpere på operationer, incl. bidrag til internationale udsendelser. Sidste gang, en brigadestab blev udsendt, var med NORDPOLBDE (nordisk-polske brigade) til Bosnien 1996. Siden har brigaderne primært været forvaltningselementer i Danmark, og med den nye plan vil det blot blive værre.

Kære politikere: Lyt til eksperterne!

I andre situationer lytter man gerne til eksperter, så en rundtur til regimenterne uden “censur” og en snak med eksperter, som har andre holdninger end den siddende militære ledelse og departementet, vil være anbefalelsesværdigt for politikerne, før man beslutter sig teksten i et nyt forsvarsforlig.

Set i lyset af, at der reelt ikke er nogen besparelse ved en sådan nedlæggelse, og konsekvenserne bliver yderligere afgang og opsigelser, så bør politikerne sikre sig, at andre synspunkter og løsninger bliver bragt på banen.

Desværre kan politikerne næppe regne med, at alternative forslag vil overleve den mine-fyldte tur gennem Forsvarets øverste ledelse og Forsvarsministeriets departement. Politikerne vil gøre klogt i selv at efterspørge bidrag fra andre sider.

Styrk både regimenterne og brigaderne

Her følger mit forslag til en anden og bedre løsning: Man bør erkende, at Forsvaret og Hæren efter 12 års centralisering og øget DJØF-styre har brug for nyt fokus på militær faglighed, decentralisering og en to-strenget struktur:

1) Reel styrkelse af den operative streng med division og brigader. Få fjernet de mange administrative opgaver fra brigaderne, så de kan blive operativt skarpere og dermed påny bidrage til at redde verden gennem udsendelser med Nato til Baltikum og – når muligheden forhåbentlig opstår – med FN til områder som Mali, Sydsudan og Syrien.

2) Anerkende behovet for regimenter og styrkelse af disse som bindemidlet i Hæren og til at varetage HR tæt på soldaterne, inkl. værnepligtige og faste folk. Hertil omsorg for veteraner og pårørende, øget brugerindflydelse på bygninger, logistik, vagt/sikkerhed, uddannelse af enkeltmand mv, kontakt til civilsamfundet/lokalområdet etc.

Lad regimenterne tage hånd om alt det, som de er rigtig gode til. Giv dermed brigaderne mulighed for igen at blive operativt skarpe instrumenter i Danmarks Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske værktøjskasse.

20170714 Kurt Mosgaard 1
Kurt Mosgaard er tidligere generalmajor (pensioneret som oberst) og tidligere chef for Jydske Dragonregiment i Holstebro. I dag driver han Mosgaard Consult. Privatfoto
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer