spot_img

Tak, I kan godt lide OLFI?!

1 ÅRS FØDSELSDAG: I dag fylder OLFI et år. Læsertallene overstiger langt mine forventninger, og fremtiden ser lys og lovende ud, selv om det stadig halter med nyhedsbrevene. Her får du et lille tilbageblik og et kig ind i krystalkuglen.

Tanken om at etablere OLFI rumsterede i mit hoved i flere år, og i december 2015 besluttede jeg mig for at kaste mig ud på dybt vand og prøve lykken. Jeg havde set, hvordan kvaliteten af fagjournalistikken dalede i de etablerede medier, som med fyringsrunder på fyringsrunder skar ned på antallet af redaktionelle medarbejdere. Som journalist og samfundsborger bekymrede det mig, og jeg følte mig overbevist om, at det måtte være muligt at leve af at producere journalistik om dansk forsvars- og sikkerhedspolitik for sit eget lille journalistiske lommemedie.

I dag fylder OLFI et år, og jeg er mere overbevist end nogensinde om, at det nok skal lykkes. Min bekymring gik mest på, om nogen ville læse med, når jeg ikke kunne levere nye historier hver dag. For det har jeg langt fra kunnet. Jeg kan dog konstatere, at I åbenbart godt kan lide OLFI, for I bliver i hvert fald ved med at vende tilbage. Og det skal I have tak for.

Jeg har samtidig fået uvurderlig hjælp fra gode forskere, analytikere, debattører og eksperter, som har løftet indholdet ved at skabe debat og oplyse med indsigt, bid og vitaminer. Særlig tak skylder jeg bidragsyderne fra Syddansk Universitets Center for War Studies, Atlantsammenslutningen, Forsvarsakademiet og fagforeningerne, som har leveret indsigtsfulde videnskabelige artikler, analyser og faglige debatindlæg. Mit mål er at gøre OLFI til det digitale samlingssted for alle os, der interesserer os for dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, og det kan jeg kun gøre med jeres hjælp.

I løbet af året har jeg og OLFI fået lov at blive citeret og optræde som både kilde og ekspert i medier som bl.a. DR Radioavisen, DR2 Morgen og DR2 Dagen, TV2 News, Politiken, Jyllands-Posten, Berlingske og Weekendavisen, hvilket jeg er taknemmelig for. Jeg tager det samtidig som et udtryk for, at nogle fortsat betragter mig som værende nogenlunde ædru. Det sætter jeg pris på.

Her er dit liv – på OLFI

Lad mig belemre jer med lidt tal og statistik. Siden lanceringen for et år siden har i gennemsnit over 10.000 unikke brugere set over 53.000 sidevisninger – hver måned. Og hvem er I så? Hmm, størstedelen af jer er mænd – og ret præcist fordelt med 85 pct. mænd og 15 pct. kvinder. Næsten 60 pct. af jer er i alderen 25-54 år, og I læser primært OLFI på jeres mobiltelefoner (50 pct.). Dernæst følger computeren med 35 pct., mens kun 15 pct. læser med på jeres tablets.

Til gengæld læser I med over stort set hele kloden. Der har været brugere inde og læse med på OLFI i lande som Syrien, Zimbabwe, Nicaragua, Venezuela, Laos, Vietnam og Pakistan. Kun ganske få lande som Saudi-Arabien, Yemen, Mongoliet, Libyen og Iran mangler OLFI endnu at nå ud, men lad det være målsætningen for 2017. Nogle gange kan det så være sjovt at se, hvad der får jer ind og læse.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at debatten om Operation Bøllebank trak rigtigt mange klik over december og januar, hvor OLFI alene i årets første måned havde næsten 130.000 sidevisninger. Særligt glædede det mig, at jeg modtog en del læserbreve, som var i meget høj kurs. Men også historierne om nye kampfly, den synkeklare Seahawk-helikopter, valget af ny forsvarschef og før det om ytringsfrihed og Peter Bartrams trusler mod ”illoyale” medarbejdere var populære. Og så kunne I godt lide historien om lystfiskeren Thomas Blum, der fangede en ubåd på sit ekkolod.

Artiklen fortsætter under billedet …

Sådan så ekkoloddet på Thomas Blums lystfiskerbåd ud, da han den 25. marts i år spolede tilbage for at lige at se lidt nærmere på det, der var sejlet under hans båd. Foto: Thomas Blum

Ikke ren lutter lagkage

Indrømmet, så har jeg ind i mellem været noget udfordret. Det er ikke altid, at jeg føler, at jeg bruger nok tid på at opdatere med friske historier. Men det kan være svært, når man skal det hele selv og nogle gange ryger ned i et hul, som det skete, da jeg i juli fik stjålet computer, telefon og ipad fra en parkeringsplads i den svenske skærgård. Inden for de seneste uger har jeg været involveret i et trafikuheld, hvor bilen blev totalskadet, jeg har vandskade (og affugter) i min lejlighed – og dermed OLFIs redaktionslokaler, og så har jeg alvorlig sygdom i familien, som nogle gange tærer på produktiviteten.

Jeg lovede mig selv ved lanceringen af OLFI, at jeg ikke ville gå ned med stress. Det har jeg holdt fint, men det er gået ud over mange ambitioner om gode historier. Jeg har interviewet kilder, som stadig venter at se deres input mundet ud i artikler, og til dem vil jeg gerne undskylde. I ved, hvem I er. I er ikke glemt, og jeg har heldigvis et lager af gode historier, som nok skal nå ud i æteren før eller siden.

Det er også gået ud over nyhedsbrevene, som viste sig mere bøvlede, end jeg havde troet. Da jeg selv nogle gange drukner i nyhedsbreve, har jeg levet efter devisen ”hellere et nyhedsbrev for lidt end et for meget”. Så lov mig at have lidt mere tålmodighed med dem.

Husk at sætte pris på det frie ord – og brug det!

I løbet af året har jeg forsøgt at ramme skiven ved både at skrive journalistiske artikler om emner inden for forsvars- og sikkerhedspolitikken, ligesom jeg har skrevet både analyser og kommentarer. Jeg er klar over, at langt fra alle deler mine iagttagelser, og nogle ryster formentlig godt og grundigt på hovedet ad mine skriv. Måske den tidligere forsvarschef Bartram eller René Gyldensten fra materielstyrelsen har woodoo-dukker af mig – jeg har i hvert fald oplevet lidt smerter i leddene på det seneste.

Men jeg håber, at de fleste af jer sætter pris på det frie ord – og vælger at benytte jer af det, hvis I har noget på hjerte?! OLFI stiller med glæde spalteplads til rådighed, for det er kun gennem debat og meningsudvekslinger, at vi kan udvikle os – og forhåbentligt åbne lidt op for det på mange måder lidt for lukkede forsvar.

Slutteligt vil jeg bare sige tak til Donald Trump. Med ham ved roret ”over there” er der vist ikke risiko for, at OLFI skal løbe tør for gode historier foreløbigt. Og når man i ordets bogstavelige forstand lever af krudt og kugler (og dem der producerer det), kan man jo godt føle nogle vinde blæse i OLFI’s retning – uden at det i virkeligheden er særligt rart.

Jeg lover at holde snuden i sporet i endnu et år med fokus på USA, Nato og forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Så bare bliv hængende – selv om der ind i mellem er lidt langt mellem historierne.

Tak, fordi du læser med.

PS: Jeg sætter stor pris på debat, så skriv endelig med både ris og ros og kom gerne med gode idéer.

Redaktøren ser frem til at holde læserne oplyst om udviklingen på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område i 2017. Tegning: Jens Hage

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Tom Rasmussen
Læser
Tom Rasmussen
25. februar 2017 22:29

Tillykke med etårsdagen til OLFI. 🙂
Rart med lidt mere fokus på forsvar og sikkerhedspolitik herhjemme. Et emne som i valgkampe er næsten ikke eksisterende, og hvis at det er, så er det som regel i negativt fokus hvor at vinklen er noget i retning af “hvor mange hjemmehjælpere eller sygeplejesker kunne vi ikke få istedet få de der kampfly eller kanoner”….

Henrik B. Andersen
Læser
Henrik B. Andersen
22. februar 2017 23:27

Tillykke 🙂