spot_img

Forsvarschefen vil løse krise om ytringsfrihed med ”fortsat dialog”

I en intern mail til medarbejderne i forsvarskommandoen skriver forsvarschef Peter Bartram, at han vil imødegå kritikken fra ombudsmanden med ”fortsat dialog”. Forsvarets personaleorganisationer undrer sig over forsvarschefens tavshed og forventer aktiv handling.

Sad medarbejderne i Forsvaret og ventede på en uforbeholden undskyldning fra deres øverste chef, er de blevet godt skuffede. Tirsdag rettede ombudsmanden en sønderlemmende kritik af forsvarschefen, general Peter Bartram, for hans udtalelser på en rundtur til landets tjenestesteder om at fyre illoyale medarbejdere. Samme dag skrev forsvarschefen på Forsvarets hjemmeside, at han tog kritikken til efterretning, men da medierne bad om interview med forsvarschefen, var svaret nej tak.

Fredag svarede Peter Bartram gennem sine pressefolk i Værnsfælles Forsvarskommando (VFK) endelig på flere henvendelser fra OLFI, at han ikke har yderligere at tilføje. Døren er lukket, og alle de ubesvarede spørgsmål om, hvordan generalen vil imødegå kritikken fra ombudsmanden, forbliver ubesvarede. Men i en intern mail til medarbejderne i VFK onsdag gør han det klart, at der næppe bliver tale om en revolution, hvad angår medarbejdernes ytringsfrihed i Forsvaret.

” … der skal ikke være tvivl om, at Forsvarets ansatte har samme vide rammer for at ytre sig som andre offentligt ansatte. Det vil vi bl.a. understrege ved fortsat at indbyde til dialog, også den kritiske, når jeg og mine chefer er rundt ved enhederne,” skrev Peter Bartram og ønskede en ”god sommer”.

Artiklen fortsætter under screendumpet …

Forsvarschef Peter Bartram vil bl.a. løse kritikken fra ombudsmanden "ved fortsat at indbyde til dialog, også den kritiske, når jeg og mine chefer er rundt ved enhederne". Foto: Screendump
Forsvarschef Peter Bartram vil bl.a. løse kritikken fra ombudsmanden “ved fortsat at indbyde til dialog, også den kritiske, når jeg og mine chefer er rundt ved enhederne”. Foto: Screendump

Er der brug for yderligere ledelsesmæssige tiltag?

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen kaldte forsvarschefens trusler om at fyre illoyale medarbejdere under en rundtur til landets tjenestesteder for »meget kritisable« – den hårdeste formulering, som ombudsmanden overhovedet kan komme med. Han henstillede på den baggrund til, at Forsvarsministeriet overvejede, om »der kan være brug for yderligere ledelsesmæssige tiltag for at sikre«, at Forsvarets ansatte ikke er i tvivl om, hvilke rammer der gælder for deres ret til at ytre sig også kritisk om Forsvarets og dets ledelse.

Blandt politikerne på Christiansborg vægter man ombudsmandens ord meget tungt, og flere ordførere har da også ytret undren over forsvarschefens tavse reaktion. I lyset af den meget hårde kritik overrasker forsvarschefens flyverskjul og afdæmpede reaktion også de faglige organisationer, og hans optræden øger ifølge dem ikke respekten for generalen.

”Jeg er meget skuffet over forsvarschefens reaktion på kritikken fra ombudsmanden, for jeg havde regnet med, at han var kommet med en utvetydig undskyldning til medarbejderne. I stedet har han sendt en intetsigende mail til medarbejderne i VFK, og det anser jeg slet ikke som nok – hverken i forhold til medarbejderne eller ombudsmanden,” siger Jesper K. Hansen, som er formand for CS – den største fagforening i Forsvaret.

Tæsk i medierne havde givet større respekt

Han lægger heller ikke skjul på, at han undrer sig over forsvarschefens manglende svar, lyst til at stille op til interview, stillingtagen til kritikkens faktiske indhold – og den afværgende mail til medarbejderne.

Samme opfattelse finder man hos Flemming Vinther, som er formand for HKKF – personaleorganisationen for konstabler og korporaler i Hæren. Han tror, at forsvarschefen selv tænker, at han har taget ombudsmandens kritik til efterretning – og gjort det nødvendige ved at melde det ud i en pressemeddelelse på Forsvarets hjemmeside.

”Så er den sag set fra hans stol sådan set slut. Men havde jeg været hans rådgiver, ville jeg nok have opfordret ham til at stille op til alle de kritiske interview og tage imod alle tæskene en gang for alle. Det ville have givet mere respekt end ikke at ville udtale sig,” siger Flemming Vinther.

Bliver nødt til at komme med konkrete tiltag

I Hovedorganisationen for Officerer i Danmark (HOD) er formand Niels Tønning enig.

”I det offentlige rum slipper forsvarschefen næppe af sted med alene at tage kritikken til efterretning. Det er ikke godt nok. Han bliver nødt til at foretage nogle konkrete og synlige tiltag, som viser, at han også i praksis tager kritikken til efterretning,” siger Niels Tønning og fortsætter:

”Han er formentlig blevet rådgivet til ikke at deltage i en offentlig dialog. Men han havde stået sig bedre ved at stille op til interview. Omvendt kan man mene, at hvis forsvarschefen ikke er klar med nogle konkrete tiltag, har han heller ikke haft så meget at sige.”

Læs ombudsmandens fulde udtalelse om forsvarschefen her.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer