spot_img

Forhandlinger peger på 29 nye F-35

ANALYSE: Forsvarsministeren har sit flertal på plads til at købe 27+2 nye F-35 kampfly, men to spørgsmål står endnu uafklaret: Finansieringen og SF’s vilje til fortsat at være en del af forsvarsforliget.

Forhandlingerne om køb af nye kampfly er reelt set på plads. Det er kun detaljer – om end ganske vigtige detaljer – som mangler, før forsvarsminister Peter Christensen (V) kan præsentere en endelig aftale. Allerede i sidste uge erkendte Airbus sit nederlag, indstillede sin kampagne og annulerede en planlagt debat om kampfly på Folkemødet.

Forhandlingerne om kampfly skulle være fortsat i dag, tirsdag, men blev udskudt til torsdag, hvor to spørgsmål presser på. Finansieringen og SF. Blandt forligspartierne er det efterhånden kun folkesocialisterne, som stejler over antallet, og selv De Radikale har altså nikket ok til at lande på 27 fly. Og reelt set 29, for i aftalen ligger også, at Forsvaret i løbet af de kommende 30 år kan købe yderligere to fly. Det skyldes, at man altid må påregne at miste et fly sådan ca. hvert 10. år, hvilket der altså er taget højde for i forligsteksten.

Danmark køber flyene ad flere omgange

Meget tyder på, at De Radikale for at gå med har fået den luns, at Danmark køber de 27 fly ad flere omgange. Det vil sige, at Danmark indledningsvis kun køber nogle af flyene, og dernæst først skriver under på købet af de resterende fly, når de første begynder at blive leveret.

Det vil ifølge De Radikale sikre, at Danmark hele tiden køber de billigste fly, og ikke – ligesom Norge – risikerer at betale mange hundrede millioner mere for flyene end andre lande som eksempelvis Danmark.

Anderledes ømtåleligt ser det ud med finansieringen. Her mener både DF, K, LA, R og SF, at regeringen tegner et skønmaleri, når den vil afholde alle udgifter til de nye fly inden for forsvarsbudgettet. Og særligt den konservative forsvarsordfører Rasmus Jarlov, som også er formand for Folketingets Forsvarsudvalg, har svært ved at acceptere at holde det samlede køb inden for forsvarets budget – uden at der tilføres flere midler til Forsvaret.

Købet af kampfly går ud over de øvrige værn

Vel har Peter Christensen lovet, at der over de kommende år også vil blive købt materiel til både Søværnet og Hæren, men de færreste kan se andet end yderligere smalhals på et i forvejen amputeret og tyndslidt forsvar. Og skulle regeringen ønske at hæve forsvarsbudgettet for at få enderne til at nå sammen, kan den spejde langt efter et flertal. Recepten er derfor klar: Yderligere besparelser og effektiviseringer inden for Forsvaret.

Hos SF mener man, at finansieringen vil gå hårdt ud over de øvrige værn, og derfor vil partiet købe markant færre fly. Partiet kan heller ikke gå med til at øge forsvarsbudgettet, og dermed er vi inde ved sagens kerne. For kan SF ikke gå med til den endelige aftale, må partiet træde ud af forsvarsforliget.

Det vil gøre ondt på folkesocialisterne, som i 2009 for første gang gik med i et forsvarsforlig – paradoksalt nok netop på en accept af, at Danmark havde brug for nye kampfly og at øge forsvarsbudgettet. Dengang voksede forsvarsbudgettet med 3,5 mia. kr., og to år senere kom SF for første gang med i en regering, hvilket var det overordnede mål i beslutningen om at sige ja til at gå med i det historiske forsvarsforlig.

Tabe ansigt eller tabe indflydelse?

Siden trådte SF ud af regeringen efter at have mistet vælgernes opbakning, og i øjeblikket debatterer folketingsgruppen i SF indædt for og imod. Skal partiet sige ja, tabe ansigt og fortsat have indflydelse på Danmarks forsvarspolitik, eller skal det sige nej, melde sig ud af forligskredsen og stille sig tilbage i det røde ringhjørne sammen med Enhedslisten? Det scenarie håber man på i DF, men for SF’s grand old man – forsvars- og udenrigsordfører Holger K. Nielsen – vil det gøre ondt.

Hvorfor? Fordi den tidligere udenrigsminister helt grundlæggende mener, at Danmark skal have et troværdigt forsvar, at Danmark skal have kampfly, og at Danmark også skal kunne deltage i internationale missioner med denne kapacitet, som han gjorde klart på en høring om kampfly på Christiansborg i maj.

Så bliver SF, eller slutter partiets flirt med Forsvaret efter bare syv år? Det spørgsmål er efterhånden det eneste, som kan aftvinge en lille smule spænding i forhandlingerne om de købet af nye kampfly.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Tom Rasmussen
Læser
Tom Rasmussen
8. juni 2016 22:04

Det er jo sådan set flot nok at de i det mindste kan blive enige om de 27 stk + evt 2, ja det er jeg faktisk næsten overrasket over, men….
Nu er det jo kommet frem at forsvaret selv vurderer at de skal bruge 43 fly for at opretholde samme aktivitets niveau som nu…

https://ing.dk/artikel/danmark-har-brug-43-nye-kampfly-hvis-regeringens-forbehold-skraelles-vaek-184745.

2 fly vurderer de så derudover at vi mister som skal erstattes igennem de første 20 år, det er vist også rimeligt optimistisk, men i den henseende selvfølgelig helt i tråd med resten af regeringens beslutningsgrundlag….
Det er for ringe. Et er at man kan være uenig i selve beslutningen, fair nok, det er jeg også, havde heller set flere fly og og også et andet fly. Men at de ikke engang kan melde rent ud, men kommer med det værste makværk af en rapport og vurdere deres beslutningsgrundlag på et skønmaleri, ja man kunne sige en utopi, det er for dårligt…