spot_img

USA presser Danmark for at øge udgifterne til Forsvaret

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Det kunne næsten virke som en synkron offensiv i Danmark sat ind af USA’s regering med støtte fra en god allieret i form af tidligere udenrigsminister Uffe Elleman-Jensen (V). I dag, mandag, kan læsere af Politiken høre USA’s viceforsvarsminister James J. Townsend sende en direkte opfordring til den danske regering om at bruge flere penge på forsvar.

Han roser Danmark for ”altid at række hånden op” og stille med styrker, uanset hvor og hvad opgaven lyder på.

”Men det bliver slidt op. Danmark kan kun blive ved i et bestemt stykke tid med de penge, som I har afsat. Alle ved, at det kun går i en bestemt periode, når pengene er små. Så går det ikke mere, og så bliver I straffet. Udstyret skal erstattes og lagrene fyldes op igen. Der kommer nye folk, som skal trænes mere, og der er brug for nye investeringer,” siger James Townsend til Politiken og fortsætter:

”Det næste forsvarsforlig bliver virkelig vigtigt. I skal træffe vanskelige beslutninger,” siger han.

“Nu er det på tide at reinvestere”

Samme besked kan man læse i Berlingske i dag – her leveret af den amerikanske ambassadør i København, Rufus Gifford.

»Jeg tror godt, at den danske regering ved, hvad jeg som amerikansk ambassadør mener om det danske forsvarsbudget. I meget lang tid har vi vidst, at de europæiske lande over en bred kam skærer i deres forsvarsudgifter. Men nu er det på tide at reinvestere. Det bliver et meget vigtigt emne op til topmødet i Warszawa i juli«, siger Rufus Gifford til Berlingske.

Slutteligt kunne trofaste læsere fra morgenstunden høre tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen komme med præcis samme budskab i et langt interview med Olfi.

”Det kommer til at koste penge, og derfor er vi nødt til at indstille os på, at vores forsvar for længst har indkasseret det, som vi kalder fredsdividenden. Det skal vi bruge nogle flere penge på,” siger Uffe Ellemann-Jensen til Olfi.

USA kan vælge bilaterale løsninger frem for Nato

Sten Rynning er professor og leder af Center for War Studies på Syddansk Universitet. Ifølge ham er der ingen tvivl om, at USA er begyndt at køre en koordineret indsats for at få deres europæiske allierede i Nato til at bruge flere penge på forsvar. Det er der som sådan ikke meget nyt i, for USA har siden oprettelsen af forsvarsalliancen presset de europæiske regeringer til at bruge flere penge på forsvar. Alligevel er situationen måske mere alvorlig i dag, end den har været tidligere.

”Obama er i dag langt mere købmandsagtig omkring Nato end hans forgængere. Han spørger, kan vi få noget ud af det, så gør vi det – og kan vi ikke, så gør vi det ikke. Pentagon er langt mere bevidste om, at vi i Europa skal investere i Nato for, at USA også får noget ud af det,” siger Sten Rynning.

Hvad vi konsekvensen være, hvis ikke Danmark og de øvrige Nato-lande øger udgifterne?

”Skitsen er allerede lagt for, at USA fremadrettet kan ordne sine sikkerhedsforhold ad mere bilaterale kanaler med de lande, som leverer, i stedet for gennem det multilaterale Nato. Hvis ikke vi leverer, peger det i den retning,” siger Sten Rynning.

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer