spot_img

Nyt medie om dansk forsvars- og sikkerhedspolitik

På mandag den 22. februar 2016 ser et nyt webbaseret nyhedsmedie dagens lys, når OLFI går i luften. OLFI skal dække dansk forsvars- og sikkerhedspolitik og har til formål at øge både kendskabet til og interessen for området i den brede offentlighed. Det skal ske gennem uafhængig og dagsordensættende journalistik, fortæller journalist Peter Ernstved Rasmussen, som er ophavsmanden og redaktøren bag OLFI.

»Dækningen af dansk forsvars- og sikkerhedspolitik har trange kår i disse år. Medierne skærer ned, fyrer medarbejdere og har ikke længere fagmedarbejdere i samme omfang som tidligere. Det går også ud over den journalistiske dækning af sikkerhedspolitikken, som primært bliver fortalt gennem store fælleshistorier. Kun få journalister interesserer sig for emnet og følger det tæt, hvilket efterlader stofområdet i et demokratisk vakuum. Jeg er derfor ikke i tvivl om, at der er behov for et nichemedie, som dækker dette område kritisk,« siger Peter Ernstved Rasmussen.

Han har selv en fortid som forsvarsmedarbejder på Jyllands-Posten, hvor han bl.a. dækkede krigene i Afghanistan og Libyen. Han har desuden dækket pirateriet ud for Afrikas Horn og bl.a. været på reportagerejser til Seychellerne og Djibouti, da pirateriet var på sit højeste. Derudover har redaktøren en fortid som reserveofficer i Den Kgl. Livgarde med udsendelser til Bosnien-Hercegovina i 1993 som befalingsmand og FN-soldat og til Irak i 2004-2005 som presse- og informationsofficer for den danske bataljon på Shaiba Log Base i Basra.

»Dansk forsvars- og sikkerhedspolitik har altid ligget mit hjerte nært. Jeg har dækket området før og glæder mig til igen at sætte fokus på dette vigtige område,« siger Peter Ernstved Rasmussen.

Det vil være gratis for brugerne at læse artikler og se indhold på OLFI, og i stedet er det målet at få indtægter gennem annoncører og øvrige aktiviteter. I første omgang gælder det for redaktøren om at “gøre opmærksom på sig selv” og få en trofast skare af læsere og brugere. Læserne skal dog ikke forvente at læse nye historier hver dag.

»Historierne bliver publiceret på OLFI, når de er klar. OLFI skal nok levere sin del af nyhederne, men det er ikke missionen at være førende på breaking news. Snarere skal OLFI træde et skridt tilbage og give læserne baggrund, fordybelse og sammenhæng, når krudtrøgen har lagt sig,« siger Peter Ernstved Rasmussen.

Han lægger ikke skjul på, at det er en økonomisk udfordring at etablere sit eget medie fra bunden uden kapital udefra. Samtidig vil man som udgiver på et mikro-medie let blive skudt i skoene at være i lommen hos annoncørerne. Derfor har redaktøren udliciteret annoncesalget og samtidig skrevet OLFIs uafhængighedserklæring, som annoncører og eventuelle bidragydere skal være villige til at acceptere.

Den handler i korte træk om, at man ikke kan købe sig til positiv omtale – men til gengæld være med at til at støtte den demokratiske proces ved at hjælpe et frit og uafhængigt medie inden for et nicheområde, som lider under manglende offentlig opmærksomhed og debat. Ved at “underskrive” uafhængighedserklæringen accepterer bidragydere samtidig, at de har lige så stor risiko for at blive kigget kritisk efter i kortene som alle andre.

»OLFI er skabt ud fra et ideologisk ønske om at gøre en forskel og bidrage til at øge bevågenheden og kendskabet til dansk sikkerhedspolitik. Jeg tror på, at der i et mediebillede under konstant forandring er et marked for et nichemedie som OLFI. Min styrke er, at jeg kun er mig selv og derfor kun skal hive penge hjem til mig selv for at få det til at løbe rundt. Nøglen til succes er læsere, og dem får jeg kun ved at levere journalistik af høj kvalitet. I den henseende er min eneste vare journalistisk integritet og troværdighed,« siger Peter Ernstved Rasmussen.

Navnet OLFI kommer fra Søværnet, hvor det var forkortelsen for korvetten F355 “Olfert Fischer”, som i september 1990 blev sendt til Golfen for at deltage i FN’s blokade af Irak efter Saddam Husseins besættelse af nabolandet Kuwait i august samme år. Udsendelsen af “Olfert Fischer” er siden blevet symbolet på begyndelsen af Danmarks aktivistiske udenrigspolitik og opgøret med rollen som passiv lilleput-nation på den internationale scene.

OLFI dækker på den måde både over den moderne danske udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik og symboliserer i fire bogstaver, hvad det hele drejer sig: Dansk sikkerhedspolitik i en globaliseret verden.

Andre læste også

Bidens alderdom og talefejl overskyggede Nato-topmødet i Washington

Abonnement
ANALYSE: Nato-topmødet i Washington afslørede, at Nato nok står mere samlet og stærkere end i mange år. Men fremtiden afhænger helt af det amerikanske præsidentvalg i november, og derfor var alle øjne rettet mod den amerikanske præsident. Løfterne til Ukraine fra topmødet er massive. Men den økonomiske støtte er...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Nicki Jensen
Læser
Nicki Jensen
9. maj 2017 13:08

F 35 skandalen ?

Hjemmeværnet - SSR
Læser
Hjemmeværnet - SSR
22. februar 2016 16:28

Velkommen til som medie, med fokus på dansk forsvars- og udenrigsstof!