spot_img

Kristian Jensen: Migration påvirker også sikkerhedspolitikken

I en tale i Det Udenrigspolitiske Selskab på Københavns Universitet gav udenrigsministeren torsdag sin analyse af Danmarks udfordringer på det udenrigspolitiske område.


Udenrigsminister Kristian Jensen (V) udpeger migrationen som den helt store udenrigspolitiske udfordring ikke bare for Danmark, men for hele Europa i mange år frem. Det gjorde han i en tale i Det Udenrigspolitiske Selskab, som blev holdt torsdag på Københavns Universitet.

“Migration kommer i bred forstand til at være det 21. århundredes største globale udfordring. Og vi kan ikke løse udfordringen på egen hånd, uanset hvor mange hegn, vi måtte sætte op,” sagde Kristian Jensen.

Borgerkrigen i Syrien er den direkte årsag til de massive flygtninge- og migrationsstrømninger, som Europa har oplevet i det seneste år.  Alene fra Syrien er 4,2 millioner mennesker flygtet . Samtidig er over 125 såkaldte foreign fighters udrejst fra Danmark. Men krige og konflikter andre steder medvirker også til at øge presset mod Europa, understregede udenrigsministeren.

I Afghanistan kæmper Taliban for at komme tilbage og driver folk på flugt, ligesom Al-Shabaab og Boko Haram i Afrika. I Burkina Faso slår terrorister til, selvom landet har den mest lovende demokratiske udvikling i regionen. Og konflikten i Libyen gør, at menneskesmuglerne har nemt spil til at sende folk fra hele Afrika over Middelhavet.

“Konflikter skaber flygtningestrømme og flygtningestrømme skaber konflikter. Vi skal håndtere verdens konflikter tidligere og meget mere grundlæggende, så konflikter og skrøbelige stater ikke skaber endnu flere flygtninge og mere migration, kriminalitet og terror. Det er i Danmarks sikkerhedspolitiske interesse at bekæmpe dette, og vi bliver nødt til at have en robust sikkerhedspolitik, hvis vi skal gøre en forskel. Danmark skal fortsat levere militært til at løse konflikterne i Mellemøsten og Afrika,” sagde Kristian Jensen.

Han understregede, at Danmark fortsat skal være både i Syrien, Irak og Afghanistan – og andre steder, hvor flygtninge- og migrationsstrømmene begynder. Ifølge ham er en indsats ”længere nede” i Afrika som for eksempel Afrikas Horn og Mali helt nødvendig, og der vil ifølge ham komme flere af den type indsatser.

“Mali er kun én grænse fra Europa og uro i Mali påvirker vores sikkerhed. Samtidig skal vi tænke længere frem – dansk udenrigspolitik skal også være med til at stoppe og forebygge den næste konflikt, som endnu ikke er opstået!,” sagde Kristian Jensen.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer